Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 21:03 - За глупаците, иконите, Библията и толерантността
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 4575 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 06.11.2010 23:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Има една стара руска поговорка: "Кажи на глупака да се моли Богу, ще си разбие челото в иконата". Четейки разни писания из блог.бг, често се сещам за нея. Почти всеки път, когато в блога на "търсещата и изучаваща пътя към истината и живота" се появи нещо ново.

Преди да се появи въпросният постинг, почти бях загубил интерес към конкретния блог след като авторката се доказа като специалист по неща, от които нищо не разбира и уби рибата. Използуването на Библията като хладно оръжие ме заинтригува. Все пак, употребата дори и на книга като инструмент предполага определено ниво на интелектуално развитие, присъщо на сравнително ограничен кръг живи същества. Към тази група спадат някои видове главоноги, човекоподобни маймуни, маймуноподобни човеци и homo sapiens recens. Трудно ми е да причисля estirbg към една или друга от изброените групи. Нито октоподите, нито шимпанзетата или "горилите", които човек среща на входа на почти всяка дискотека, са ми направили нещо гадно.

А и интелектуалното ниво на авторката показва някои разлики в сравнение с октоподите, орангутаните и гардовете пред нощните клубове. От многото постинги разбираме, че очевидно е способна да чете. Това не е по силата на октоподите, но на същото са способни достатъчно от момчетата с яки вратлета. Същите момчета могат  да мислят логично. Имайки предвид професията им, решаването на екзистенциални дилеми от типа "Или аз шъ ти свитна един, или ти ше ми налетиш и тога"а не знам" и "ако ти разбия носа, шефа може и да вика, дали да не ти ръгна едно коляно в топките, че да не личи" е доста сериозно постижение.

Разни дебеловрати момчета биха се досетили без много умствено напрягане, че с дебела книга може и да удряш по главата - както казах, способни са на логично мислене. За разлика от тях, estirbg се издига до нови висини на мисленето, перфекционирайки използуването на Библията като инструмент. Разлиства страниците, кълве тук и там, предсказва ни, какво ни очаква и казва, как би трябвало да гледаме на света.

На толкова развити аналитични способности би завидял дори Шерлок Холмс. А след това би си задал въпрос - защо точно Библията? Има достатъчно други дебели книги с твърда корица, подходящи за случая. Encyclopaedia Britannica, Brockhaus, разни речници, телефонни указатели и т.н.  Част от въпросните книги (особено дебелите енциклопедии) дори съдържат много повече информация, която наистина би ни помогнала да разберем какво става в съвременния свят.

Авторката обаче си е харесала за тези цели Библията. За книгата не мога да кажа нищо лошо. Както всъщност и за Свещените Книги на всяка религия, независимо дали става въпрос за Коран, Тора и Талмуд, Веди  или Четирите Книги на Конфуций. Уважението към Свещените Книги е неразделна част от хуманизма, независимо от това, за кои книги става дума и каква религия изповядваме. Мястото им в живота ни и разбирането ни за тях, както и правото ни да се съмняваме и да поставяме Светото писание под въпрос, е съвсем различна тема, но също неразделна от хуманизма.

Причини и поводи за съмнение има достатъчно. Като начало, човечеството никога не би достигнало такива висини на развитие, ако от най-стари времена без да задаваме въпроси сме се доверявали както на Библията, така и на хората в черно, гръмогласно убеждаващи ни в непогрешимостта на въпросните писания. Oще по-сериозен повод за съмнение е, че въпросните хора в черно неведнъж в историята са подсилвали убедителността на думите си със съвсем земни огън и меч. Времената се менят, а  човечеството върви по пътя си. Хората в черно сменят расата и калимявките с пищни церемониални мантии и златни тиари и продължават да държат на самопровъзгласения монопол над истината и познанието. Умните глави натрупват все повече знания и умения, пишат книги. А "монополистите"? Смъкват умите глави от раменете, трупат съчки за клада, наред с книгите хвърлят на кладата и авторите им...

Докато сериозните книги, написани от мислещи хора, се множат, монополистите си остават с една-единствена и особено настървено се разправят с осмелилите се да задават въпроси за тази единствена книга. И не се усещат, че ще се намерят достатъчно мислещи, които да зададат въпроса: а защо? Жаравата от кладите на Ян Хус и Джордано Бруно още не е изстинала, когато Бенедикт Барух Спиноза и Томас Хобс започват не само да задават въпроси, а и да намират отговори.

Благодарение на Хобс, Спиноза и последователите им понастоящем знаем, че Библията е писана и преписвана от множество схолари в продължение на векове. И редактирана. Достатъчно е само да се сетим за превода (и поправките), внесени от Мартин Лутер (и произхода на "класическата" Библия на Крал Джеймс) от лутеровия превод. Огледаме ли се по света, откриваме различни Библии. Католиците почитат една, протестантите друга, Източната Православна Църква - трета, а Етиопската Православна Църква - четвърта, съвсем различна версия.  Дори и да ни се иска да вярваме в непогрешимостта на Библията, възниква тривиалният въпрос - коя Библия е единствено вярната и непогрешимата?

По-сериозният въпрос е, след като почти половин хилядолетие след утвърждаването на "официална" версия за Мартин Лутер се оказва възможно да внесе поправки, дали това не е било възможно и за схоларите, преписвали и предавали Библията по времената, когато християнството далеч не е било толкова разпространена, утвърдена и "официална" религия? Самото съществуване на различни версии с много по-ранен произход говори в полза на тази хипотеза. Съществуването на различни деноминации не само в християнството, но и в исляма, будизма и почти всяка друга толкова разпространена религия (а заедно с това и съществуването на сходни, но различни Свещени Книги) е достатъчно силно косвено доказателство. В случай че това не е достатъчно - изтъкнати теолози достатъчно убедително са доказали, че Евангелията на Матей и Лука са повече или по малко преписи на Евангелието на Марко с допълнения от все още неустановен източник. За ред библейски пророчества се предполага със сериозни основания, че са изречени ex eventu, т.е. със задна дата.

Далеч съм от мисълта да споря с Библията. Да се спори с книга писана в продължение на векове и чиито автори са живяли преди хилядолетия е безсмислено. Да приемаме написаното в Библията дума за дума и на доверие като абсолютна истина, е идиотия. На желаещите да го направят желая успех и ги съветвам да опитат да се придържат стриктно към Левит във всекидневния си живот. Естествено, желая им успех.

Не по-малко безсмислено е от тази гледна точка да се опитваме да обясним каквото и да е, случващо се в днешния свят, с нейна помощ.  С какво Библията е заслужила да и вярваме за това повече отколкото на Корана, Ведите или Конфуций? Същият или дори по-голям успех бихме постигнали с Таро-карти, И Дзин-пръчици или кристални кълба. Те поне са създадени за гадаене и предсказване на бъдещето и е много по-трудно да строшим нечия (или собствената си) глава с колода карти или сноп дървени клечки.

И да не сме вярващи, проявата на уважение към една Свещена книга е въпрос на добро възпитание. Авторите и са положили достатъчно труд, за да оставят на вярващите не само повече или по-малко точни свидетелства за конкретни събития, но и книга, към която всеки може да се обърне за съвет или вдъхновение. Съществуването на Библията не ни освобождава от задължението да мислим, нито ни задължава да и се доверяваме сляпо. Глупаците нека си разбиват челото в иконата.

Проблемът с глупаците е, че по този начин позорят не само себе си, но и самата икона и всичко, което тя символизира. Последния абзац в постинга на estirbg го демонстрира особено ярко. Барак Обама заявява мнението си на лаик, че "хомосексуалността и транссексуалността не са въпрос на житейски избор, а са биологично условени преди раждането". И е прав - транссексуалността или съществуването на двуполови представители на определен вид животно (включително и homo sapiens recens) при стриктно разделнополови видове е генетична аномалия. За много други видове растения и животни хермафродитизмът е нормална форма на съществуване. А при някои видове риби и охлюви смяната на пола е нормална част от жизнения цикъл. Колкото до хомосексуализма, с изключение на безполови животни и растения, въпросното поведение разпространено сред много животински видове, а при обикновената винена мушица дори е изолиран алел в определен ген, определящ сексуалната ориентация. Обама се оказва не само прав, но и изненадващо добре информиран.

Всяка религия под една или друга форма проповядва и толерантност към инакомислещите. Докъде стига толерантността на estirbg? За нея, думите на Обама "правят възможно оправдаването на всякакви сексуални връзки, както и промяната на пола". Желязна логика, наистина. И особено толерантна. Не виждам, къде американският президент защитава изнасилването, многоженството, педофилията или прочие перверзии в изказването си. Толерантната и вярваща estirbg с лекота приравнява едно колкото и древно, толкова и разпространено явление като хомосексуализма с престъпления и перверзии, с право преследвани и наказвани от закона. Е, по времената на определена власт и определени властимащи хомосексуализмът е бил преследван като углавно престъпление, а въпросните управници (управлявали например в източна Европа до 1989 година) винаги са се оказвали сред най-хуманните политици в човешката история.

Всъщност, изказването на estirbg не е нито ново, нито оригинално. При цялото и възмущение от САЩ и американската политика тя почти дума по дума повтаря изказването на председателя на републиканската група в сената Рик Санторум. Въпросният сенатор постига сериозен успех с изказването си - фамилното му име се превръща в дума, която възпитан човек не би изрекъл публично. В случай, че 2012 Санторум спечели първичните избори за кандидат-президент от Републиканската партия, estirbg не само би намерила съюзник сред тези, които напада, но и изборната кампания май се очертава доста весела.

С какво промяната на пола или хомосексуализма представляват грях? Ах, това било "повече от плесница в лицето на Създателя". Велико откритие! Както видяхме, май плесницата идва и от почти всички живи твари, а не само от един единствен човек. При усилието ми да вярвам на авторката си задавам въпроса, съществуват ли отделни Адове за винени мушици, диви патици, жирафи, хиени...въобще, почти за цялото животинско царство...нейсе. Но какво общо има Луцифер с генетиката (поне при винените мушици), така и не разбрах.

Определени представители на вида homo sapiens recens като estirbg, изповядващи християнството, май не се различават особено от заблудените и войнствени привърженици на исляма...както от тези, жертващи живота си с цел да убият колкото се може повече "неверници", така и от "божите служители", призоваващи към джихад от минаретата.

А руснаците се оказват все пак прави - кажи на глупака да се моли Богу...завиждам им за здравото чувство за хумор и способността им да изкарат наяве смешната и позорната страна на едно иначе съвсем не смешно явление...


Тагове:   толерантност,   библия,


Гласувай:
7



1. estirbg - А сега смей да заличиш Словото на Създателя си!!!Няма да говоря с мои думи!!!
24.10.2010 22:41
"С мъжко да не легнеш като с женско; това е гнусота"ЛЕВИТ 18:22
„12 Тия, обаче, като животни без разум, естествено родени, за да бъдат ловени и изтребвани, хулят за неща, които не знаят, и ще погинат в своя разврат" 2 петра
"Те са безводни кладенци, мъгли тласкани от буря, за които е запазена мрачна тъмнина [до века].
18 Защото, като говорят с надуто празнословие, те с разтленността подмамват в плътските страсти ония, които едвам избягват от живеещите в заблуда.
19 Обещават им свобода, а те сами са роби на разврата; защото от каквото е победен някой, на това и роб става” 2 Петрово послание

„18 В последно време ще има присмивачи, които ще ходят по своите нечестиви страсти.” Съборно послание на Юда” 18
10 Тия, обаче, хулят всичко, което не знаят; а което знаят естествено, както животните без разум, в това развращават себе си.
11 Горко им! защото ходят по Каиновия път, заради печалба се впускат във Валаамовата заблуда, и погиват в Кореевото упорство.
12 Тия са подводни скали, когато пируват с вас в дружелюбните ви гощавки, и без страх напасват себе си; безводни облаци, носени от ветровете; есенни дървета, безплодни, дваж умрели, изкоренени;
13 свирепи морски вълни; които изпущат като пяна своите безсрамни дела; скитащи звезди, за които се пази мрачна тъмнина до века.
14 За тях пророкува и Енох, седмият от Адама, като рече: Ето Господ иде с десетки хиляди Свои светии,
15 да извърши съдба над всички, и да обяви за виновни всичките нечестивци за всичките нечестиви дела, които в нечестие са сторили, и за всичките жестоки думи, които нечестивите грешници са говорили.” Съборно послание на Юда”

цитирай
2. анонимен - :):):)
24.10.2010 22:47
баубау джафджаф
цитирай
3. zlokuche - за estirbg
25.10.2010 01:34
По принцип не трия коментари, дори да са на нивото на графити в училищен клозет. От триенето не е далеч до изгарянето на книги.

Иначе не би било никакъв проблем да изтрия коментара ти, както ти триеш моите - не виждам, къде си цитирала баща ми, така че въпросът за "словото на Създателя ми" е меко казано не на място. А и пред баща ми имам правото на собствено мнение.
цитирай
4. анонимен - ti si ozloben
28.10.2010 22:22
neuspial 4ovek.Samo ot takiva izliza takava zloba.sajaliavam te,no sam triabva da si pomogne6.
NIKOJ NE MOJE DA TI POVIARVA,4E SI LEKAR.
Stava6 opasen za sebe si i ob6testvoto s posredstvennosta si.
цитирай
5. minblog2 - тук освен лични нападки
13.11.2010 18:34
друго няма..гнусотии
цитирай
6. анонимен - много охлюви
13.11.2010 23:35
са хермафродити, пич, а не хомосексуални.
цитирай
7. watchtowerman - Не е въпрос на злоба!
07.02.2011 18:37
В интернет-а пропагандирането на атеизъм се заплаща! И то е много доходно ! Да си атеист-комунист-деист-франкенкщайенист-мазохист-пеперудкоист-гейист-аналист- и прочие-исти, е мозъчна нагласа към паричките...За парички мнозина гушват всяка идея като своя...
цитирай
8. анонимен - Претенциозен стил и ...
11.03.2011 17:40
после пълни глупости! Душичко, като си тръгнал да даваш акъл по религиозни въпроси и да раздаваш етикети- кой е крив и кой прав, що ,баре, не прочетеш първо малко, та тогаз. То е ясно, че поклонниците на едноокия ти плащат, ама все пак е редно, като се пише, да се пише аргументирано. Иначе, виж какво ти казват хората- лични нападки, злоба и нищо или най-много смях в залата!

"Докато сериозните книги, написани от мислещи хора, се множат, монополистите си остават с една-единствена и особено настървено се разправят с осмелилите се да задават въпроси за тази единствена книга. И не се усещат, че ще се намерят достатъчно мислещи, които да зададат въпроса: а защо? Жаравата от кладите на Ян Хус и Джордано Бруно още не е изстинала, когато Бенедикт Барух Спиноза и Томас Хобс започват не само да задават въпроси, а и да намират отговори."

Случайно да ти е известно кой подпали кладите на Ян Хус и Бруно? Католическата църква. А знаеш ли, че католиците просто са се отцепили от Църквата през 1054 г. Те, според православните, изобщо не са част от църквата, така че грехът им си е лично техен.

"При усилието ми да вярвам на авторката си задавам въпроса, съществуват ли отделни Адове за винени мушици, диви патици, жирафи, хиени...въобще, почти за цялото животинско царство...нейсе"

Това даже е трудно да се коментира. Такова диво невежество ... ПРОСТО НЕ Е ИСТИНА!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742940
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930