Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2012 00:55 - За Санстефанския договор, братушкофилите и националните комплекси
Автор: zlokuche Категория: История   
Прочетен: 5030 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 07.03.2012 07:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По случай 3. март в блога се появи този постинг. Почти бях го подминал, докато не ми направиха впечатление коментарите на разни братушкофили.

В копипействания материал се говори за национални комплекси и връзката им както с Руско-Турската война от 1877-78, така и за налагането на тези комплекси от Санстефанския договор. Нищо ново под слънцето. Веселото е, че двама-трима братушкофили по бая първосигнален начин веднага скачат да коментират и се аргументират с... пасажи от Санстефанския договор! Поради липса на аргументи препасват на гол тумбак епитети като "мекерета", "дьонме" и т.н.

Такива простотии обикновено ме забавляват - още Цицерон е препоръчал употребата на обиди и оскърбления при липса на аргументи и братушкофилите просто съобщават на всеки гръмко и директно, че нямат какво да възразят. А че нямат - нямат. Голите им тумбаци лъсват, прочете ли човек текста на Санстефанския договор. Има го в мрежата, например тук (на руски)  и тук. Да погледнем внимателно членовете, касаещи България:


"Чл. 6. България се издига в автономно, поданно княжество, с християнско правителство и народна милиция.

Окончателните граници на княжеството ще бъдат определени от една особена руско-турска комисия преди изпразването на Румелия от руската императорска войска. Тази комисия ще държи сметка в тези си работи за промените, които трябва да направи на мястото на главното трасе, за принципа на народността на болшинството жители на покрайнините според основите на мира, както и за топографските нужди и за практическите интереси на съобщенията на местното население
."

Границата на България щяла да бъде определена от особена руско-турска комисия. Щели да се съобразяват с народността на пограничното население и практическите им интереси. А като цяло границата ще я прокарват, както на тях им е удобно. Още по-интересно става, когато човек сравни въпросния член с подобните членове,  касаещи Черна Гора, Сърбия и Румъния. Според договора, Високата Порта се задължава да признае окончателно независимостта на Черна гора (Чл. 2), независимостта на Сърбия (Чл. 3). Румъния се признава за независима с правото на Високата Порта да претендира за обезщетение, което да бъде договорено между двете страни (Чл. 5). Те ти на освободители. Три държави получават пълна независимост, а България се "издига" в "автономно, поданно княжество". За братушкофилите - "автономно" не значи "независимо", а "поданно" (в руския оригинал "платящее дань") означава финансови задължения. Към кого, за това договорът не е изричен. Всъщност, ясно е, че поданността е към Високата Порта, но и към братушките да би бил - все тая, дали задбосфорски вилает или задунайска губерния. Веселото е, че един от братушкофилите аргументира срещу първоначалния постинг с Чл. 6. По-добър пример за въпиющо незнание, изваден от контекста цитат или просто първосигнално мислене се намира рядко.


"Чл. 7. Българският княз ще бъде свободно избран от населението и по­твърден от Високата порта със съгласието на силите. Никой член от царуващите династии във великите европейски сили не може да бъде избран забългарски княз.

В случай на овакантяване на достойнството на княз на България изборът на нов княз ще стане при същите условия и същите форми.

Едно събрание на първенците (нотабилите) на България, свикано във Филипопол (Пловдив) или Търново, ще изработи преди избирането на княза под надзора на един руски императорски комисар и в присъствието на един турски комисар организацията на бъдещото управление според правилата, установени през 1830 г. след Одринския мир в Дунавските княжества.

В места, където българите са смесени с турци, гърци, власи (куцовласи) и други, ще се държи справедлива сметка за правата и интересите на тези населения в изборите и при изработване на органическия правилник.

Въвеждането на новото управление в България и надзорът за неговото упражнение ще бъдат поверени за две години на един руски императорски комисар. След изтичането на първата година от въвеждането на новото управление и ако по тоя въпрос се постигне съгласие между Русия и Високата портаи европейските кабинети, те ще могат да прибавят към руския императорски комисар и специални делегати.
"

Русия и Високата Порта си поделят контрола над българската територия, тук под формата на контрол над законодателството и избора на държавен глава. Умишлено говоря за "българска територия", а не за България. Да се говори за България като държава в този контекст, считам за неуместно.


"Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство.

Високата порта ще има правото да разполага по своя воля с военния материал и други предмети, принадлежащи на отоманското правителство и които биха останали в крепостите на Дунава, вече изпразнени по силата на примирието от 19/31 януари, както и с тия, които биха се намерили в Шуменската и Варненската крепост.

До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда, сигурността и спокойствието и чийто брой ще бъде определен по-късно с едно съглашение между отоманското правителство и руския императорски кабинет, руски войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда.

Тази окупация ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две години.

Ефективът на руския окупационен корпус, съставен от шест пехотни дивизии и две кавалерийски, който ще остане в България след изпразването на Турция от императорската армия, не ще надминава петдесет хиляди души. Той ще бъде издържан за сметка на окупираната страна. Руските окупационни войски в България ще запазят своите съобщителни връзки с Русия не само през Румъния, но също през пристанищата на Черно море - Варна и Бургас, където те ще могат да организират, докато трае срокът на окупацията, необходимите депозити.
"

Преведено на нормален език - турците ще се изнесат от българската територия, почистването след тях е за българска сметка, а всичко ще бъде наблюдавано от окупационните сили на братушките, издръжката на които пак е за българска сметка. Кой бие тъпана, кой събира парсата? Не само за акъла, май и за освобождението си плащаме...


"Чл. 9. Размерът на годишния данък, който България ще плаща на сюзеренния двор, като го внася в банката, която Високата порта ще посочи по­късно, ще бъде определен по съгласие между Русия, отоманското правителствои другите кабинети в края на първата година от дейността на новата организация.

Този данък ще бъде установен върху средния приход от цялататеритория, която ще съставлява княжеството.

България ще замести императорското отоманско правителство в неговите тежести и задължения към железопътната компания Русе- Варна след съглашение между Високата порта, правителството на княжеството и управлениетона тази компания. Уреждането на другите железни пътища, които минават през княжеството, ще стане също по съглашение между Високата порта, установеното в България правителство и управлението на заинтересованите компании.
"

Неяснотата на Чл. 6 е разбулена. Поданното "княжество българия" (малките букви са умишлени) ще плаща данък на Високата Порта а в замяна ще наследи някои нейни задължения. За които ще се договаря като самостоятелна страна в тристранни преговори с получателите и... Високата Порта! На прост език - ще плащате, м**ната ви, а колко - за това се оправяйте сами!


"Чл. 10. Високата порта ще има право да си служи с българските пътища за превоз през определени пътища на своите войски, муниции, хранителни припаси в областите, разположени зад княжеството, и обратно.

За да се избягнат мъчнотиите и недоразуменията в упражнението на това право, като се гарантират военните нужди на Високата порта, един специален правилникще определи условията за това в срок от три месеца след ратифицирането на настоящия акт по едно съглашение между Високата порта и управлението на България.

Разбира се, че това право ще се простира само до редовните турски войски и че нередовните, башибозуците и черкезите, ще бъдат изцяло изключени от него.

Високата порта си запазва също правото да прекарва през княжеството своята поща и да поддържа там една телеграфна линия. Тези два въпроса ще бъдат също уредени по горепосочените начини и време.
"

Какви 200 лева, какво освобождение? Българската територия не само ще плаща данък на Високата Порта, а и Портата си запазва правото да си разхожда войските през въпросната територия както и когато намери за добре. С изключение на башибозуците и черкезите. Хахаха! Все едно за Високата Порта (а и за всяко едно правителство) би представлявало огромен проблем в случай на нужда "нередовни" военни съединения да бъдат преобразувани (поне на хартия) в единици от редовната армия.

Сравнят ли се членовете на Санстефанския договор, засягащи България с членове, засягащи Задкавказието (за пояснение - през 1877-78 Русия води война с Турция на два фронта) - (Чл. 21, 23-25, 27,28), става още по-тъжно. Правата и сигурността на населенито дори на територии, които Русия се задължава да върне на Турция, биват регламентирани много по-ясно и твърдо в договора, отколкото статута на българската територия.

Руско-турската война от 1877-78 е завоевателна за Русия. Текстът на самия Санстефански договор го доказва. Тъжно ми става, че дори в България все още се намират хора, считащи братушките за освободители и неспособни да направят що-годе сносен анализ на ситуацията. Факт е, че на българския фронт Руската армия допуска множество тактически грешки, които биват компенсирани с кръв и героизъм. Не отричам нито пролятата кръв, нито героизмът, но в случая това е смокиновото листо, покриващо голия задник на една завоевателна армия. Да се прехласва човек по героите и по такава логика да гледа на една завоевателна война като на освободителна, е тъпотия.

Не е тъпо, но е още по-тъжно, че от тези събития се заражда нещо, което може да бъде определено само като национален комплекс - братушкофилията. По друг начин не мога да си обясня, как наглед интелигентни и образовани хора толкова години след въпросните събития падат на колене пред всичко руско и с удоволствие смучат руски квадратни трибуквени. Независимо дали въпросните трибуквени принадлежат на Граф Игнатиев, Генерал Гурко, Ленин, Хрушчов, Брежнев, Путин или редник Иванушка-пиянушка. Страх ме е, че дори някой като Жириновски да се издигне до президент на Русия, въпросните братушкофили с удоволствие биха му смукали трибуквения и биха му пели хвалебствия. Логиката е същата, по която в центъра на София се издига един квадратен руски трибуквен. Стои си така, издигнат в памет на братушките, дошли през 1944 (този път като завоеватели без никакви преструвки, че са освободители). Не само стои, но по този начин е забит символично в гъза на цялата нация. Че даже разни "активисти" и "интелектуалци" се обявяват за запазването му.

Такъв национален комплекс не е за страх. За срам е.



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. todorlaz - Браво!!!!!!!!!!!
07.03.2012 02:23
От Зло Куче какво друго може да се очаква...
цитирай
2. анонимен - Да видим какво ще снесе по въпроса ...
07.03.2012 02:45
Да видим какво ще снесе по въпроса Кушел. Или и на теб ще направи "изследване" като на Фрина, когато го направи за смях :)))
цитирай
3. zlokuche - Анонимен,
07.03.2012 07:34
Кушел има право на собствено мнение, както и всеки друг. От значение са аргументите в подкрепа на мнението. Я дай линк към това кушелово "изследване".
цитирай
4. анонимен - Отново 3 март.
07.03.2012 11:47
Ако коментарите бяха по-сдържани е добро.
В Сан Стефано не е подписван мирен договор , ,,предварително"споразумение;
-на практика нито едно от записаните там условия не става факт;
-подписано е като подарък за рожденния ден на Императора/03.03./ ;
-прославените руски пълководци са се ,,учили да воюват;
-войната е поредният опит на Русия да излезе на проливите-неуспешен.
цитирай
5. zlokuche - Анонимен4, изказваш се леко неподготвен
07.03.2012 20:49
1. Документът в руския оригинал е озаглавен "Сан-Стефанский прелиминарный мирный договор". Договор е.
2. За "нито едно от записаните условия" също не си прав.
3. Александър II е роден на 29. април (17 по стар стил).
4. Колко са се учили руските пълководци да воюват и колко ги е бивало, е съвсем друг въпрос.
5. Едно от "предварителните" споразумения е заправото на свободно преминаване през проливите за кораби от неутрални държави, дори в случай на война. Берлинският договор нито го отменя, нито го променя.
цитирай
6. merlin68 - Поредният башибозук се упражнява ...
07.03.2012 22:41
Поредният башибозук се упражнява на тема национален празник, очевидно българският национален празник не е негов.
Въпрос на тълкувание казало злото куче и си........
цитирай
7. ok3223 - Пореден опит
14.03.2012 16:48
на елементарен русофоб да ... праи ИСТОРИЯ...
Тогава от кой, на практика, е освободена България...
Да не би турците доброволно да са ни подарили...свободата от турското присъствие...са ни подарили освобождаването от турско робство.
Под натиска на европейската дипломация, на Англия, Германия и Франция, които, при освободителната руско турска война са били на страната на Турция, са подкрепяли турците, и са заплашили Русия с война, ако не се съгласи с поставените от тях условия при сключването на мирния договор. Русия е била заставена да направи редица тактически отстъпки на турците при подписването на предварителния договор, под заплахата от нова война с Англия, Германия и Франция.
КАКВАТО ВОЙНА ТЯ НЕ МОЖЕЛА ДА СИ ПОЗВОЛИ, ПОРАДИ ЗАГУБИТЕ И ИЗТОЩЕНИЕТО НА РУСКАТА АРМИЯ...
Остъпките на турците са под натиска и диктата на европейските страни и дипломация, които в случая са защитавали интересите на Турция.
ОТ там се и тези клаузи в договора в ущърб на интересите на България.
На които Руснаците са гледали като временни.
Берлинският конгрес под диктата на Бисмарк и другите дооформая картината.
Една от целите на Русия е била, разбира се, овладяването или най-малкото свободен и безпроблемен достъп на проливите.
КОЕТО СЕ И СЛУЧВА.
цитирай
8. анонимен - Кушел има право на собствено мне...
14.03.2012 19:58
zlokuche написа:
Кушел има право на собствено мнение, както и всеки друг. От значение са аргументите в подкрепа на мнението. Я дай линк към това кушелово "изследване".

То беше само коментар в нейния блог. Понеже Фрина го направи смешен, той измисли някакво въображаемо "изследване", уж й е заложил психологическа клопка, а тя не го е разбрала. Сам не уточни, защото си беше измислица. Естествено няма кой да му се върже.
цитирай
9. bojil - Кушел е един истеричен малоумник- ...
11.03.2017 17:00
Кушел е един истеричен малоумник- какво да очакваш от него?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742182
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930