Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2010 17:00 - Мрънканизъм по библейски
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 3156 Коментари: 4 Гласове:
15

Последна промяна: 28.11.2010 17:02


Библейската какичкатм estirbg отново ме развесели в този иначе бая сив уйкенд. Всъщност, типичен мрънканизъм. Не зная, дали е български или детски - всички сме минали през стадия, когато точим сополи, защо носната кърпичка ни е мръсна, защо ирграчката на Иванчо е по-лъскава от нашата или защо Марийка има по-хубава кукла. Повечето надрастват този стадий от развитието на характера. За съжаление, не всички.

Мрънкащите често носят от девет кладенеца вода, за да докажат, че все някой друг виновен, и че нищо не могат да направят. Енергията, която при други условия биха могли да употребят за да променят собственото си положение, бива прахосана в мрънкане и търсене на безсмислени аргументи, избиващи комай в умствени перверзии.

Библейската какичкатм не прави изключение. Мрънка, че постингите и не се били появявали на първа страница достатъчно често, че модераторите я пренебрегвали и даже завижда на "лаврите" на шизофреничката misbis.

Изобретателността и в случая се проявява ярко под формата на ровене в Библията и опити да докаже "правотата" си с извадени от контекста цитати. Бих се изсмял на това, ако не показваше толкова ярко патологията на мрънканизма и незачитането на елементарни човешки свободи. Всеки е свободен да чете и пише това, което му харесва и както му харесва. Би трябвало да сме благодарни, че писането и публикуването на каквото и да е било е толкова лесно, не струва пари и да си спомним, колко известни и доказали се писатели с години са изпращали ръкописите си в безчислени издателски къщи, преди да им се усмихне щастието. Примери много.

На този фон мрънкането за това, че нечий постинг не се появявал на първа страница и т.н. си е не само патология, но и съвсем тъп просташки егоизъм, а опитите да се аргументира това с извадени от контекста библейски цитати - злоупотреба с една Свещена книга по особено кощунствен начин.

Приискало и се на библейската какичкатм "посланието" и да достигне до всички. Било "стойностно", "важно" и не знам още какво. Да, ама не - какво е стойностно, важно или интересно е в ръцете на читателя. Всеки е свободен да чете каквото му харесва и да го оценява както му харесва и да решава сам, дали е "стойностно" или не. Всъщност, би трябвало да сме благодарни, че въобще ни чете някой, а дори и един да хареса написаното, това е повече от причина да сме доволни. Една друга блогърка каза веднъж, че "блог.бг е гара с много влакове и за всеки си има пътници". По-точно не може да бъде казано. В тази светлина се чудя на претенциите на разни блогъри и болните им желания да ги слагат на първа страница и т.н. Това вече не е мрънканизъм, а патология.

Патологията се превръща в перверзия, когато разни болни претенции биват предявени като искане за "равнопоставеност". Равнопоставеността е факт, но на мрънкащите май и това не им изнася. Искат да са по-равни. Върхът на хумора (или перверзията) бе, когато напомних в коментар на библейската какичкатм, какво е писал Оруел за "по-равните". Един от най-стойностните автори на 20-и век бе окачествен като "духовен измамник".

Ех, естирче-мисирче...тук важи същото, както и в блога - свободна си да имаш такова мнение за Оруел, но наред със собствената си свобода би трябвало да зачетеш и свободата на всеки друг да не се съгласи с теб и да те критикува.

И не се учудвай, че ти се присмиват - както е казал Пиер дьо Бомарше - "Принуждавам себе си да се смея на всичко, защото иначе би трябвало да плача."




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. armorica - Досега никога не съм се появявала на първа страница
28.11.2010 17:22
И какво от това - не се питам, ами си казвам.
Важното за мене е, че постингите ми се четат. Който искал - прочел, който не искал - не прочел.
цитирай
2. анонимен - Браво пич!
05.12.2010 12:37
Адски си прав.
цитирай
3. krotalka - Много точен си!
06.12.2010 20:37
Браво!
цитирай
4. psixiatyrka - Край няма;)
19.09.2011 20:07
Всеки може да допълни със своите наблюдения.
Явно има проблем, щом толкова много и независимо един от друг хора, пишат по него.
Радвам се, че се отби при мен и коментира.;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 738809
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031