Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2010 17:55 - За балъците, тарикатите и Магурата
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 10965 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 19.11.2010 20:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато още си играех на фунийки и криеница, думата "Магура" имаше двоен смисъл - както пещерата, така и едно всеизвестно софийско свърталище на "професионални" синове и дъщери (излишно е да споменавам, чии точно), мошеници и прочие неприятни екземпляри. Никога не съм посещавал пещерата, но негласния ред пред известния софийски вертеп го виждах много често. Отвън - балъците, вътре - тарикатите. Спомням си и курса на долара - 10/1. Или повече. Даваш синя десетолевка с лика на Гошо Мастиката за една зелена банкнота, а току ти пробутали "кукла" или долари, "печатани" на ксерокс. Или нещо по-"весело". Важното е да изглежда добре.

Този постинг
се занимава с истинската Магура (т.е. с пещерата) и още веднъж ми напомни за старите времена на софийската "Магура". Разказва авторът за духове и "учители" в Магурата, както повечето съвременни българи не се е научил да пише "самадхи", показва някаква снимка, а читателите, съдейки по коментарите, му вярват. Съвсем като едно време. Я да погледнем по-внимателно снимката.

Самата снимка е правена с Canon Powershot A410. Въпросната серия модели включва  т.нар bridge-камери, т.е. стои между "сапунерките" и огледално-рефлексните фотоапарати. Според спецификациите на производителя и това ревю конкретният модел се оказва по-близо до сапунерките. Нищо лошо в това, с изключение на факта, че най-важните настройки (особено за нощни снимки или снимки с ниска осветеност) не могат да бъдат контролирани директно. При конкретната снимка става весело, погледнем ли някои настройки:

Апертура f/2,8
Експозиция 1/8 секунда
Шумоподтискане включено/автоматично
Режим на работа/Програма Easy Shooting/full auto
Оптичен стабилизатор изключен/няма такъв
Светлочувствителност на сензора ISO128
Фокус ръчен

Не е никакво чудо, че снимката се оказва размита. Познавам много малко хора, които могат да задържат фотоапарат толкова спокойно за 1/8 от секундата. Оптично стабилизиран фотоапарат (или обектив, зависи от производителя и модела) помага в такива случаи, но такъв при въпросния модел фотоапарат няма, а дори и стабилизиран обектив рядко помага при експозиции, по-дълги от 1/20. Апертурата е максимално отворена, а много вариообективи са известни с намалената острота на изображението при максимално отворена апертура. Изключенията са малко, скъпи и предназначени за сериозни любители и професионалисти. Напразно е да ги търсим в категорията на "сапунерките" и непретенциозните bridge-фотоапарати. Фокусирано е на ръка, което се превръща в приключение или хазарт, вземе ли се предвид ниската осветеност на мотива и мижавата разрешаваща способност на дисплея при въпросния модел.

От фотографска гледна точка се изправяме пред редкия случай, когато възможността да направим качествена снимка е ограничена от фотоапарата, а не от фотографа. Възможността да бъде направена що-годе качествена снимка (напр. от статив с оптимална апертура и по-дълга експозиция) е ограничена от настройките на камерата - PowerShot A410 не поддържа ръчна настройка на апертурата, а горната граница за експозиция е 2 секунди. От гледна точка на постинга - опитът да се докаже каквото и да е с тази снимка, позовавайки се на размития сталагмит си е съвсем по чейнчаджийско-магураджийски от едно време. Както казваше Владо Въргала - "докато има балъци, ще има и тарикати".

Тъкмо сме стигнали до момента, в който разумните хора биха казали "не, благодаря" и биха се заели да затварят десетолевките в буркани, вместо да купуват с тях фалшиви долари, когато авторът ни смайва с това, че снимката показвала нещо повече. Размахва ни под носа уголемени части от изображението и надълго и нашироко ни обяснява, че там имало някакъв дух. Напомня ми за една банда фалшификатори от златните времена на софийската "Магура", преправяла чрез ситопечат банкноти от $10 на $100, "цепейки" на две нулата. От гледна точка на логиката си има обяснение и за "духа" на снимката - т. нар. парейдолия, т.е. възприемането на произволни стимули като нещо логично и познато. Интересен пример може да бъде намерен и тук, оставям на читателя сам да направи паралелите.

Както винаги, постингът ме развесели. Мислех си, че след чейнчаджийско-магураджийските времена такива номера вече не минават. Може би се дължи на това, че новите поколения познават едновремешната софийска "Магура" само от разкази (в случай че въобще знаят нещо за нея), а на автора не му липсва изобретателност във възкресяването на една социалистическа легенда. Със здраво чувство за хумор легендите за софийската "Магура" биват не само вплетени в контекста на истинската пещера, но и снимката-"кукла" и "легендта" зад нея достатъчно ясно подчертават паралелите.

При наличието на здрав разум и достатъчно легални възможности за обмен на валута с нисък риск да бъдем измамени, не ни остава нищо друго, освен да завидим на kikowsky за здравото чувсто за хумор и модерната интерпретация на един от символите на разпадащия се социализъм.


Тагове:   Магура,   чейндж,


Гласувай:
12



1. kikowsky - Благодаря за анализа!
19.11.2010 18:10
Личи професионалният ти подход.
Все пак не съм съгласен, че шарлатанствам.
цитирай
2. zlokuche - @kikowsky
19.11.2010 18:17
ОК, въпросният таг го махнах. Оставам на мнението, че снимката не доказва нищо. Колккото до професионализма - малко е прекалено. Пиша за собствено удоволствие.
цитирай
3. kikowsky - Жалко за усилията ти, всъщност.
22.11.2010 08:39
По начина, по който снимката нищо не доказва, нищо не доказваш и ти.
Спиш ли спокойно? :)
цитирай
4. zafirov - Олеле не оставяте човек да изкаже ...
07.01.2011 01:08
Олеле не оставяте човек да изкаже мнение различно от конспиративна теория. Перковци :)

Поздрави на автора, за обясненията. Без фотографски знания и опит схванах идеята... па нека си излизат духове по снимките на който си вижда хах
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 738849
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031