Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2010 16:56 - Печати по краката, печати по челата
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 2072 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 07.11.2010 17:07


По-възрастните със сигурност си спомнят светлите времена на реалния социализъм. Времена, в които пазвантите на народната власт и джелатите, проповядващи пътя към комунизма са удряли печати по краката на всяка жена и девойка, дръзнала да облече минипола, дори и със сантиметър по-къса от предписаното в партийната линия. Милиционерите и партийните секретари си отидоха в историята като динозаврите. "Печати по краката, но менят се времената...", както пее Васко Кръпката.

По тази причина ме изненадва новината, че голямото биене на печати тепърва предстои. Бог щял в скоро време да слезе на Земята и ангелите му да бият печати по челата на достойните за спасение. Прилича много на печатите, дамгите и чиповете, поставяни от фермери за обозначаване на собствеността им върху добитък. Разбира се, мотивите на фермерите също са положителни - запазване на добитъка срещу кражба и т.н.

Познавачката на Библията след тази шокираща новина ни успокоява - "този знак е символичен, а не буквален". Следва обилно подчертано с червен текст обяснение, какво трябва да направим, за да ни бият ангелите  Божия печат.

Да оставим засега настрана, че "символ" в българския език е заемка, която в повечето (не всички) случаи би могла да бъде заменена със "знак", а знаците съвсем не са абстрактно понятие. Очистим ли словоблудството, става въпрос за Нечие Слово, Истина и Нечий Закон, на които сме длъжни да се подчиним и повярваме безусловно, за да получим "Божия печат", т.е. "Инструментът и образът, който се получава". Още по весело става, когато добавим и заглавието на постинга, според което въпросният печат бил "Гаранция за нашето спасение". Естествено, следва и предупреждението, че не се ли подчиним, сме щели да получим печата на нечий звяр, който пък си бил съвсем реален белег.

Започвам да се чувствам като в машина на времето, пътуваща през времената на реалния социализъм, когато още от училищните години разни пионерски и дружинни ръководител(к)и, партийни секретари, замполити и прочие са полагали усилия да промият съзнанието на хората с Маркс, Енгелс, Ленин и прочие брадати личности. На достатъчно промитите мозъци се е връчвал точно толкова символичен знак - членство в партията. Въпросният невидим печат също е бил гаранция - гаранция за подарени изпити в университета, по-лесно напредване в кариерата, сладки синекурни постове с добро заплащане и т.н. За останалите - печати по краката, стригане пред строя, печати в досиетата и т.н. Спомням си и великите лозунги с бели букви на червен фон и те доста ми напомнят за постинга, който коментирам в момента.

Приликите между "гаранцията за нашето спасение" и партийната книжка доста ме заинтригуваха. Обяснение на този въпрос намерих в това, че въпросният печат бил "символичен знак", докато авторката изведнъж измени на собствените си думи и спомена въпросния печат като съвсем конкретен знак, обяснявайки ни, защо "божия печат" би могъл да бъде поставен само на челото, а "печата на звяра" - и другаде. Тъп човек съм, не разбирам, как един абстрактен знак може да бъде поставен на определено място и какъв е смисълът в сравнението между него и напълно конкретен белег. Единственото обяснение намирам в паралелите между авторката и партийните секретари - както партийните секретари ни обещаваха комунизма след 10-20-30 години, знаейки, че това никога няма да стане, така и авторката ни баламосва с приказки за някакви "символични" знаци, преди да се окаже, че са съвсем конкретни.

От целия постинг става ясно, че сме нямали много време за избор и това щяло да бъде следващата "топ-новина" на авторката. Всъщност, нямали сме били кой знае какъв избор, освен да ни бият печати. Позволявам си да изкажа несъгласие, дори и само защото в България отдавна вече не бият печати по краката.

А и защото от печатите, независимо дали по краката или по челата, не е далеч до жълтите превръзки с Давидовата Звезда, въведени от един германски канцлер в 30-те години на 20-и век.



Гласувай:
8



1. liliyanaandreeva - Изчетох статията с огромно задоволство!Вече мислех,че всички са пашкулени зомбита...
07.11.2010 18:50
Забравили сте печатът на ЛИЛИЯТА на проститутките в средновековието и дамгите на робите.А шпионите на сатанинските изтони религии понякога ме разсмиват,но в повечето случаи ме вбесяват.Те всички са тоталитарни клонинги.
Тоталитаризмът си е диктатура,независимо дали е брадата или плешива или с бръснати глави.Но те се сменят ритмично.Даже и президентите на СССР - плешв, с коса, плешив, с коса! Проследете и ще се убедите!
цитирай
2. vmitkov - Г-жо Андреева,
09.11.2010 21:49
Дисциплината такава каквато е например в Германия или Япония дали е вид тоталитаризъм?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742076
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930