Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2010 05:37 - За психотронното оръжие, доносниците, извънземните и криминалетата
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 3816 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 20.09.2010 02:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Време е да си призная, че с интерес чета не само сериозна литература, но и не толкова претенциозни и дори просташки криминалета, научна фантастика и фентъзи. Привлича ме да разлистя Реймънд Чандлър през скучен и дъждовен неделен следобед или Роджър Зелазни в безсънна нощ. Особено Зелазни. Зачете ли се човек в комбинацията от наука, магия, насилие, страсти и тъмните страни на човешката душа, отърваване няма. Омагьосва те, грабва те и те завладява. Четеш - фантастика, замислиш ли се - портрет на човечеството. Започваш да искаш още и преди да се усетиш, започваш да харчиш парите си за книги. Не излиза евтино.

Затова този постинг ме изненада много приятно. Изчетох го на един дъх. Изгълтах го. Възхитих му се. Не само е безплатен и достъпен за всички, но и покойният Зелазни не би могъл да се издигне до това ниво, даже в съавторство с Чандлър.

Истината за смъртта на Соженицин излиза наяве. Убит бил с психотронно оръжие от големите лоши агенции, на които не им харесвало, какво говори. И истината е огласена не от кого да е, а от "контактьорка", на която извънземните и говорели. Научаваме всичко още в първия абзац.

Когато истината се разкрие, тя не винаги е приятна. На мен тя ми напомни за безчислени дежурства в интензивното отделение. Неведнъж са ми умирали пациенти на възрастта на Солженицин. И от инфаркти, и от инсулти и по други причини. Стана ми тъпо, май годиниte в университета, по стажове и по болници съм ги бъхтил за тоя, дето клати гората. Ей на, разгадано е, защо човек на възраст толкова често се разболява и умира. Психотронно оръжие! Откритие, отварящо невиждани перспективи. Май трябва да си напусна работата и да се запиша да следвам още веднъж, този път нещо психотронно.

Всичко се оказва ясно и просто. Живял Солженицин, преживял и войната, и годините в ГУЛАГ, и лечение от рак с медицинските методи от 50-те години на миналия век. И се радвал на желязно здраве, докато лошите го халосали с мокър психопарцал по главата. Още по-лесноразбираемо би било, ако авторът бе обяснил, защо истината излиза наяве чак две години по-късно и ей така ни в клин, ни в ръкав. И неоспоримо ясно, ако откритието по някакъв начин би обяснило с болнавия външен вид на Солженицин още от средата на 90-те години насам.

За нездравото увлечение по тленните останки на живи същества има термин - некрофилия. Инструментализирана с цел сензация, некрофилията се превръща в приложна такава. А във вида, в какъвто я срещаме в постинга, трудно може да се намери и в най-долнопробните филми на ужасите. Шедьоври от тази класа се срещат само в блога на universalnite000.

Източникът е точно толкова интригуващ, колкото и новината. Чува някаква жена гласове, думат и извънземните. А тя го разгласява на света. За такива хора ми идва не една дума на ум - клюкарка, лапацало, порта, слушалка, доносник, предател, агент-провокатор... оставям на читателя да си избере някоя или да се сети за дума, която съм пропуснал. Спомням си и детската градина и заплахите в стил "ще те обадя на другарката", и слушалките на дружинния съвет в училище, и бабките на пейката пред входа. Последните бяха наистина ценен източник на информация - от тях можеше да се научи всичко за всички обитатели на блока, даже и неизвестни подробности за самия себе си. И се сещам, как Филип Марлоу много добре умееше и да се вслушва, и да развързва езици. Стана ми жалко за Марлоу - какъв герой би бил, ако и на него му бяха шепнали извънземните на ухо.

А извънземните, м**ка им марсианска, не само не са глупави, а и имат садистични наклонности. Усетили са се, на кого думат и как ги клюкари, и сега се редуват, шепнат и непрекъснато, за да няма и минута покой. Земно престъпление и извънземно наказание, сляти в едно. Рядко срещана и удивително стабилна комбинация от научна фантастика, криминале и екзистенциални въпроси, довели Достоевски до умопобъркване.

Продължих да чета и малко се разочаровах. Очаквах нещо още по-свежо и шокиращо на мястото на масовото зомбиране. След завладяващото начало изведнъж се оказваме в изтъркани теми. Масово зомбиране, тралала. Почти бях занижил оценката, когато се усетих - такъв новаторски стил и нетрадиционни идеи, демонстрирани досега, първоначално се приемат трудно. Ето защо майсторски са вплетение в по-традиционен сюжет. Нищо, че не само книги, филми и компютърни игри, ами май и Интернет се напълни със зомби. Темата е спорна, може би други читатели биха аргументирали, че в такъв контекст масовото зомбиране придава на постинга реализъм.

Бях почнал да се прозявам като зомби по пладне, когато авторът отново ме изненада приятно, наблягайки на реализма и връщайки ме на земята. Неуморимата и жестоко наказана извънземна слушалка обяснява на пътен полицай с години опит и съответен чин, как се случвали "необяснимите" катастрофи. Дошла там някаква слушалка-лапацало-контактьорка да го учи, как да си върши работата, която е вършил с години, а той я нарича "феномен". Научната фантастика бива балансирана със щрихи от много весело криминале. С фантастични елементи. Съчувствам на полицая и се възхищавам на интелекта, сдържаността и културата му. Възхищавам се и на здравото чувство за хумор на автора - и без четене между редовете се вижда, колко много му се е искало на полицая вместо феномен да каже "идиот". Или нещо по-солено. Вместо това се сеща за друга дума, наглед неутрална, но също толкова изразителна. И Реймънд Чандлър би завидял.

Авторът е явно млад и все още неопитен, затова му прощавам и нескопосано прикаченото послание в стил "постсоциалистически реализъм", и непознаването на физика, физиология, биология и анатомия даже на ниво 10-и клас, и още по-нескопосаното словоблудство и опитите да заглавичка нищо не разбиращи полуинтелигенти с "учени" слова. Не би било честно да се заяждам за незначителни подробности. Подробностите в никакъв случай не омаловажават факта, че въпросният постинг е шедьовър.

Шедьовър на литературния онанизъм.


Тагове:   оръжие,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Дай линк към тоя "шедьовър"
19.09.2010 11:42
Иначе словоблудства в блог.бг с лопата да ги ринеш...Нямат си хората друго занимание
цитирай
2. liliyanaandreeva - Непризнаването на психотронните оръжия вече е признак за невежество...
19.09.2010 22:45
...и ако не си признаем,че съществуват,значи сме невежи.И нито един цивилен гражданин не е учил физика във Висше учебно заведение.И никой не може да си обясни принципа и да заподозре съществуването му.Ама, че тъпо народо население!...Гъпците в Египет са знаели и го наричали "Окото на Озирис".Индийците знаят и го наричат "Окото на Индра". Мохамеданите знаят и го наричат " Окото на Мохамед".Само ние не знаем.Тъпи тъмни балкански субекти.
цитирай
3. zlokuche - За Лиляна Андреева
20.09.2010 02:08
Така е. Но това е, защото тъпите тъмни балкански субекти разполагат с много по-страшно оръжие - простотията.

Просто не е на място да наречеш въпросното оръжие "окото на Ганьо" или "окото на простака", след като и на самите простаци много добре им е известно, че простотията няма ни срам, ни очи.

А оставиш ли го без име, оръжието от просташко се превръща в тайнствено и загадъчно.

И смешно...
цитирай
4. liliyanaandreeva - Простотия народ не прави...
21.09.2010 10:34
...майка не храни, къща не завръща и пр.
А оръжието ни съсипва здравето и генетиката, а това вече не е смешно.
И още нещо...това оръжие практически компрометира естествения природен подбор на видовете, а тове вече е ужасяващо.Но Вие по-добре от мен можете да го напишете в постинг.И Ви четат повече хора.
цитирай
5. анонимен - От две години след пътуване до Дубай ...
21.06.2012 10:18
От две години след пътуване до Дубай съм подложена на психотронен тормоз. Причиняват ми ужасни болки в тялото и ме държат в състояние на непрескъснато недоспиване. Успяват по някакъв начин да излъчват гласове, които непрекъснато изричат заплахи. Здравето ми рязко се влоши. Бихте ли ме посъветвали към кого мога да се обърна, ако има нужната апаратура, за да се противодейства на тормоза? Моля, помогнете със съвет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 738925
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031