Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2010 05:02 - За Наполеон и извънземните
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 4198 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 18.09.2010 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Явно блог.бг гъмжи от енциклопедични личности. За пореден път се убедих, четейки  това писание

За начало, galatceq ни смайва със знанията си в лингвистиката. Сега знаем, какво означава "имплантат". Според авторката, "Така се наричат малки контролни устройства, които се въвеждат в организма на човека по време на похищение от пришълци". Олеле! Имплантатите били с извънземен произход. Представям си, как по-старите читатели на блога захвърлят зъбните си протези и си вадят с конски клещи имплантатите от костите, а любителите на порното с отчаян вой унищожават гигабайти снимки и филми. И едните и другите биха били ужасени от факта, че както и малките щифтове в челюстите, така и силиконовите бомби са с извънземен произход. Сега разбирам, защо почти всички ги е страх от зъболекар.

След като ни смаза с лингвистика, galatceq демонстрира удивителна информираност за актуалните развития в патоанатомията и съдебната медицина и дълбоко познаване на новата европейска история. Знанията и в тясно специализирани области като стратегия и тактика в наполеоновите войни и патоанатомична/съдебномедицинска имплантология ме заинтригуваха.

Не съм завистник, взех постинга като повод да разширя собствения си мироглед и да се информирам. Резултатите от аутопсията на наполеоновото тяло са наистина изумителни. След като е намерен имплантат в черепа на Бонапарт, откритието би осигурило на автора публикации в най-авторитетните медицински списания, покани за лекции и професури в реномирани университети, накратко - мокрият сън на всеки изследовател.

Отворих PubMed (най-големият онлайн-каталог за специализирана медицинска литература, включващ почти всичко, публикувано през последните 60 години и дори значими публикации от 19-и век) и потърсих. С името на въпросния първооткривател ударих на камък. Нищо. Случва се. Понякога именити професори се отказват от авторството в полза на талантливи асистенти. Какво там значи някаква си слава или изгледи за награди и финансиране на  изследователската дейност? Сериозните учени са до един идеалисти и алтруисти, не се интересуват от дреболии.

Потърсих с "Napoleon Bonaparte". Оказа се, че малкият голям император, загадките на смъртта му, че и медицинската му история приживе се радват на нестихващ интерес сред (съдебни) медици, токсиколози и специалисти по история на медицината. Споменатите от galatceq имена обаче не ги срещнах сред авторите.  Не намерих никакви материали за повторни аутопсии в близкото и не толкова близкото минало. Не че не търсих. Не се смутих много - очевидно просветените и преодолели догмите имат достъп до информация, недостъпна за простосмъртните.

А според достъпната за простосмъртните информация, тялото на Наполеон е аутопсирано от личния му лекар Франческо Антомарчи непосредствено след смъртта му. Материал за други аутопсии не намерих. galatceq говори за "ексхумиран череп". Интересна ексхумация. Вярно, тялото на Наполеон е ексхумирано през 1840 и пренесено от остров Света Елена в Париж, положено в саркофаг, а той - в специално построена за случая гробница. Така и стои до ден днешен. Зяпат го туристи, почитат го като национална реликва и французите. Нищо лошо. Напълно възможно, за изследванията на великото светило на патологията французите да са го извадили отново и заровили, та геният да може да му ексхумира и изследва черепа. Странни хора са.

Както съветва един от коментарите към първоначалния постинг, издигнах се над догмите и опитах да си представя, какво се е случило. Именит изследовател, светило в областта на съдебната медицина, предлага на френското правителство (или на съответното министерство) да изследва останките на Бонапарт. Вади дебел списък от публикации. Заявява, че е в състояние да обясни цялото битие на императора, защо и как е взел някое решение и демонстрира методите си. Спори. Доказва. Засипват го с всякаква критика, от обоснована до ехидна и оскърбяваща. Не се предава. Всички се съгласяват с него, дори му предлагат всякаква помощ. Да се извади тялото на Наполеон от саркофага, да се зарови и да се ексхумира черепът, за да може знаменитият изследовател да направи изследванията си с възможно най-голяма точност? Стегнете се, дами и господа, пред нас е знаменит професор, пред който дажие и живият Наполеон би се поклонил. Няма проблем, националната реликва е извадена от гробницата, заровена, а черепът след това изровен и даден на професора да си прави откритията. Току-виж, ако му откажат, ще отиде при руснаците или китайците да дълбае черепите на Ленин или Мао.

Проблемът с въпросният научен капацитет е, че не открих никакви негови публикации не само за черепа на Наполеон, но и с някакво отношение към темата. Все пак, Льофевр не е толкова рядка фамилия сред френскоговорящите.

След безплодното търсене на медицинска информация по случая се разрових в историята. Отново знанията на galatceq са смайващи. Според нея Наполеон е "командвал малка армия от полуголи и гладни войници, отстъпваща на противника по численост и въоръжение". Зарових се и търсих материали за споменатия от нея период. Ето ги. За да не става прекалено дълго само числеността на армиите във всички битки, водени от Наполеон в италианската кампания от Войната на Първата Коалиция, заедно с победителите:

Битка Сили Наполеон Сили Австрия Победител
Монтелоте 10 000 4 500 Наполеон
Милесимо 9 000 988 Наполеон
2-ра битка при Дего (1-ви/2-ри ден) 12 000/15 000 5 700/3 500 Наполеон
Сева 7 908 6 000 Наполеон
Мондови 17 500 13 000 Наполеон
Фомбио 11 500 6 800 Наполеон
Лоди 15 500 пехота, 2 000 кавалерия, 30 оръдия 9 500 пехота, 14 оръдия Наполеон
Боргето 28 000 19 000 Наполеон
Кастилионе 30 000 25 000 Наполеон
Роверето 20 000 10 000 Наполеон
1-ва битка при Басано 20 000 11 000 Наполеон
2-ра битка при Басано 19 500 28 000 Австрия
Калдиеро 13 000 12 000 Австрия
Арколе 20 000 24 000 Наполеон
Риволи 23 000 28 000 Наполеон
Маренго 28 000 30 000 Наполеон
       
       



От интересно по-интересно. Излиза, че малката армия от полуголи и гладни войници е извоювала победите си с осезаемо числено превъзходство в жива сила и в определни случаи със смазващо превъзходство в артилерията. Нека не забравяме, че шеговитият прякор "богове на войната" се е лепнал за артилеристите точно заради унищожителното действие на артилерията в битките от тези епохи. Срещу равен или превъзхождащ го противник, Наполеон бива победен. Победен не от кого да е, а от австрийската армия, за която Ото фон Бисмарк напълно заслужено е отбелязал: "Австрийците ги бият даже и вечно битите италианци".

Въпросът знанията на galatceq, източника им и от никого незабелязаните открития, достойни за Нобелова награда ме накара да се почувствам малък и жалък. Накрая ме осени - може би и  galatceq разполага с извънземен имплантат в черепа си?за момент ми се прииска и на мен такъв имплантат. Препрочетох наново цялата събрана информация и ми се отщя. Вместо това отново се разсмях.

Когато фактите говорят, и имплантатите мълчат.






Тагове:   наполеон,   извънземни,


Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Не само тук
18.09.2010 05:45
Не само тук ВСИЧКИ драскачи са енциклопедисти. Инж. Балкански и неговата благоверна стрина Гана Дебелана по принцип знаят и разбират от ВСИЧКО. Само дето едно не могат да проумеят: "идиот" е чуждица, а българската дума за "идиот" е ВСЕЗНАЙКО.
цитирай
2. krotalka - Тепърва ще се натъкваш на още мнооого такива "енциклопедисти" в блог.бг!
18.09.2010 15:29
Изключвайки хората в блога, които публикуват собствено творчество, има и много учили-недоучили, които търсят сензациията. Ровят се в интернет и когато попаднат на нещо "интересно"(по тяхна преценка) го интерпретират, както им харесва...
Не се стряскай, цени си времето и не блогясвай излишно - това е майчински съвет!
Доволна съм, че успях да се спася от това пристрастяване.
цитирай
3. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
18.09.2010 15:56
Абе все си мислех, че има нещо нередно в зъболекарят ми...Мамка му, даже мост съм си сложил... Преебан съм вече...
цитирай
4. анонимен - По-глупав човек от теб има ли ?
19.09.2010 01:58
Тоя безсмислен труд, дето си го положил, защо не го впрегна в нещо полезно! Що не намериш и информираш хората с нещо стойностно, а не да дереш от блоговете на хората и да се храниш с обрезки, безумнико!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 738840
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031