Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 22:18 - Билките бабини зъби и левзея
Автор: barin Категория: Рецепти   
Прочетен: 5298 Коментари: 4 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    Двете билки бабини зъби и левзеея са сходни според приложението. Иначе са коренно различни, идват от различни географски райони на света. Кратка справка за тях:
                       Tribulus terrestris е латимбилка по-известна у нас под името Бабини зъби. Билката се среща най-често в субтропическите райони. Бабини зъби е едногодишно тревисто растение. От основата на корена излизат многобройни тънки, пълзящи, дълги до 80 cm стъбла. Листата са чифтоперести, срещуположни, с елипсовидна форма. Цветчетата са сравнително дребни, лимоненожълто оцветени, разположени поединично в пазвите на листата. Плодът е покрит с шипове. След узряването си се разпада на 5 орехчета, също покрити с шипчета. Стръковете и листата са окосмени с белезникави власинки.
image

                  Разпространено е по песъчливи и каменливи места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. Растението е топлолюбиво и компактни находища се срещат в Южна България и по ЧерномориетоОще в древен Китай, бабините зъби / Tribulus terrestris / са използвани, за лечение на очни болести. Традиционната китайска медицина и до ден днешен използва биолката за лечение и на едема, сексуални дисфункции, ревматизъм, импотентност и преждевременна еякулация. Индийската аюрведична практика използва Бабините зъби / Tribulus terrestris/ като тоник известен със санскритското име "гокшура/сарата". А в традиционната индийска медицинска практика – бабините зъби Tribulus terrestris са познати под името Унани и се използват като афродизиак.

                 Бабините зъби  се смятат от съвременната медицина за една от билките, подпомагащи сексуалната потентност на мъжете. В средата на 70- те години на миналия век български учени установяват силната мощ, която оказва Бабините зъби Tribulus terrestris върху либидото на мъжете. От тогава са извършени редица научни изследвания по цял свят, които потвърждават установените от българските учени свойства на билката. Основното, клинично действие на Бабините зъби Tribulus terrestris е повишаване нивата на тестостерона. Според редица изследвания учените установявт, че сапонините, съдържащи се в билката влияват върху рецепторите в хипоталамуса, които управляват сексуалните хормони. Блокират рецепторите на хипоталамуса, като го карат да "мисли", че нивата на сексуалните хормони в кръвта са по-ниски отколкото те всъщност са. По този начин хипоталамуса подава сигнали, за производството на хормони, което води до повишено производство на тестостерон.
                    Ето как се приготвя: пет супени лъжици от билката се варят един час в литър вода на слаб огън. След като отдръпнем съда от огъня, доливаме течността отново до литър. Оставяме да престои 24 часа и прецеждаме през филтърна хартия – това е важно, защото билката е с иглички и през цедка част от тях могат да попаднат в готовата отвара.

След прецеждането отварата се съхранява в хладилник и се пие по схема. Ето как:
първи ден – по 3 супени лъжици три пъти на ден след ядене, а за болен стомах – преди това.
Втори ден – три пъти по 4 лъжици.
Трети ден – три пъти по 5 лъжици и така се продължава, докато отварата свърши.
                 Прави се почивка от десет дни и при необходимост се повтаря. Докато се пие от отварата с бабини зъби, не бива да се приема никакъв алкохол.

Екстрактът от билката Бабини зъби Tribulus terrestris повишава нивата на андроген, а оттам и на сексуалното желание. Според редица други изследвания взимането на Бабини зъби Tribulus terrestris - стимулира производството на  лутеинизиращ хормон (LH, известен също като лутропин и понякога лутропин) произвеждан в хипофизната жлеза/, който е един от основните фактори за производството на по-голямо количиство тестостерон от тялото.

            Изследвания, включително и български, показват подобрени репродуктиви способности и при двата пола, повишено либидо и овулация. В университета в Сурабая, Индонезия, изследванията показват, че Бабините зъби Tribulus terrestris, имат благоприятен ефект върху честотата на половият акт, повишаване на броя на сперматозоидите в семенната течност и  подобряване мобилността на сперматозоидите. Не са наблюдавани странични ефекти. 

               Българските Бабини зъби Tribulus terrestris притежават свойства, които са благоприятни за хормоналния баланс при жените, което прави билката подходяща при предменструален синдром и менопауза. Някои изследвания показват, че билката Бабини зъби Tribulus terrestris има защитен ефект върху простатата, като в комбинация със  Х-степоидни сапонини я предпазва от рак. Билката може да се приема вътрешно и външно при херпес и вирустни инфекции.
                 Левзея: латинско наименование 
 Leuzea carthamoides, не е сред виреещите в България и нашите ширини, но през последните години е популярно и у нас. Тя е с произход от Русия, Монголия и Китай, вирее в естествената си среда в Сибир и Североизточна Азия, по алпийски ливади и горски поляни на планината Алтай и Саян. Тя може да бъде намерена на малки площи по билото Хамар-Дабане, както и в планините на Казахстан. Височината на растенията достига повече от един и половина метра. Тя е многогодишно растение, приспособило се да вирее по високите планински места.
           
image Левзеята е била открита по интересен начин. По време на преминаването им през гората с цел лов или друго, местните жители забелязали, че елените марали търсели билката през есента и ядели корените й. Хората се възползвали от този природен пример и разкриват полезните свойства на билката левзея, която започва да се използва при изтощаване и загуба на сила. Другото й име, с което е наречена е маралов корен, защото в . Лечебната му сила отдавна е известна на лечителите там. 

                   
Растението е с височина от 50 до 120 см и има силно назъбени листа. Лечебните качества на билката били открити след наблюдение на елени, които в размножителния си период търсели да ядат корени от билката левзея. Химичен състав на левзея

Корените на левзея съдържат:

  • екдистерон
  • аскорбинова и фолиева киселина
  • инулин
  • рутин
  • каротин
  • смолисти вещества
  • етерични масла
  • витамин С
  • дъбилни вещества
  • различни соли и др.

Действие на левзея

  • стабилизира нивата на кръвната захар
  • спомага за синтеза на белтъците актин и миозин
  • стимулира протеиновия синтез в клетките
  • понижава съдържанието на холестерол в кръвта
  • общоукрепващо
  • извлек от корените повишава физическата издръжливост и умствената работоспособност
  • увеличава съдържанието на гликоген, на млечна киселина на аденозинтрифосфат и фосфокреатин в мускулите, черния дроб, сърцето и мозъка
  • подобрява настроението
  • повишава половата активност
  • действа тонизиращо и ободряващо при болни след прекарани тежки инфекциозни заболявания

Приложение на левзея

  • неврастения
  • завишени стойности на кръвната захар
  • проблеми с кръвното налягане
  • хроничен алкохолизъм
  • високи стойности на холестерол в кръвта
  • мускулна слабост
  • психично болни с астенохипохондричен синдром
  • пролетна умора
  • след изтощителни заболявания
  • полова слабост

Начин на употреба на левзея

              При нужда от стимулация и възстановяване след тежко заболяване или силно изтощение на организма, левзея може да се приема под формата на тинктура, както следва - 20 капки левзея сутрин или преди обяд с вода.

                За профилактика тинктура от левзея може да се приема по 10 капки сутрин или преди обяд с вода.

                 Тинктура от левзея се приготвя по следния начин: към 1 литър 70% спирт се добавят 10 с.л. от изсушения и смлян корен от левзея, след това престоява в покой за 24 часа и е готова за употреба.

             Корените от левзея могат да се приемат и като запарка, която се приготвя по следния начин: около 1 чаена лъжичка ситно смлени корени се заливат с 400 мл. вряща водаКиснат около 2 часа. Прецедената запарка се пие по 1 ракиена чашка сутрин и след обяд преди ядене.

              За да се почувства ефектът от употребата на левзея, е нужно приемът й да е в продължение на 2-3 месеца, с почивка от поне 1 месец, след което би могъл да стартира втори курс. 
             Преди да започнете прием на билката или екстракт на екдистерони, най-добре се посъветвайте с личния си лекар! Смята се, че билката левзея е ниско токсична и има широка поносимост. Заради наличието на екдистерони обаче не се препоръчва приемът й при бременни и кърмещи жени. Всеки екстракт е готов търговски продукт. И тъй като концентрациите на екдистерони в екстрактите варират, най-добре е да проверите възможните странични ефекти на листовките или етикетите, които ги придружават.Ще спомена някои възможни странични ефекти, описани на етикета на популярен на източния пазар продукт, съдържащ концентрация на екдистерони.
                   Двете билки имат широко приложение и както повечето билки могат да лекуват по няколко болести. 
                    Всички билки си имат предимства и недостатъци. Предимствата са, че човек като ги употребява по предназначение предпазва организма си от натравяне и избягва антибиотиците и другите лекарства. Недостатъците се заключават в това, че всяка билка има странични нежелани ефекти. Предозирането на определени билки също не е полезно. Впрочем и лекарствата си имат противопоказни предписания, написани на опаковките. За предпочитане е лечението с билки. Още информация за билките:
 
Блогът на barin :: Петър Димков-лечителят
Блогът на barin :: билките в България
Блогът на barin :: Реликти и ендемити в България




Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Баща ми събираше билки и докато беше ...
22.09.2017 09:23
Баща ми събираше билки и докато беше жив пиех най-разнообразни чайове. И аз познавам някои билки, но те не растат в града, освен в аптеките.
Левзеята много я рекламират, но тя наистина се оказва изключително полезна билка.
цитирай
2. brancaleon - Здравей,
24.09.2017 19:53
Бабините зъби, е това добре. Току виж пооправило нещата, ама търся и нещо за гонене на тъщи - има ли такъв цяр в билкарството ? :)
цитирай
3. barin - Здравей, brancaleon. Виж в темата: ...
24.09.2017 21:55
Здравей, brancaleon. Виж в темата: barin.blog/tq-i-toi/2015/12/07/bilkite-v-bylgariia.1413106. Но имай предвид, че са много устойчиви.
Поздрави!
цитирай
4. brancaleon - Мерси,
25.09.2017 22:16
ама не търся нещо антидепресивно или болк.оуспокояващо за себе си .... за тъщи търсех
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644074
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031