Постинг
08.01.2011 23:35 -
Салата с авокадо и пушена сьомга
Автор: zlokuche
Категория: Рецепти
Прочетен: 4355 Коментари: 7 Гласове:
Последна промяна: 09.01.2011 17:14
Прочетен: 4355 Коментари: 7 Гласове:
42
Последна промяна: 09.01.2011 17:14
Съставки (за двe-три порции):
Приготвяне:
Авокадото се разрязва на две, отделя се костилката и с чаена лъжичка половинките се издълбават до кожа. В случай, че плодовете не са зрели и прекалено твърди, обелва се и се настъргва с ренде. Сьомгата се накълцва на ситно, залива се с лимоновия сок и се оставя да поеме. Яйцата се сваряват твърди и се нарязват на кубчета. Изборът на заливката (извара или майонеза) е въпрос на вкус. Чесънът се счуква на ситно и се разбърква със заливката. Смесваме всичко, разбъркваме добре, добавяме сол (или други подправки) на вкус, готово!
Забележки:
Вкусът на салатата зависи от сорта авокадо и от това дали плодът е зрял или не. Зрелите Hass-авокадо имат лек вкус на орехи, Fuerte (особено по-зеленичките) имат вкус, отдалечено напомнящ джинджифил. За сметка на това, колкото е по-зелено авокадото, толкова е по-твърдо и се бели по-трудно. Ако искаме по-свежа салата, няма друг вариант освен беленето и стърженето на ренде. На мен салатата ми харесва постна, затова я правя с извара. Колежката, която ми даде оригиналната рецепта, я прави с майонеза. Не си струва да се приготвя повече салата, отколкото може да се изяде за една вечер. На въздух авокадото бързо потъмнява и придобива не особено привлекателен кафяв цвят.
Добър апетит!
- Авокадо (зависи от сорта и големината, ако е по-едричко Fuerte, стига и едно, ако е нормално Hass-авокадо, тогава 2-3).
- 2 Яйца
- 200 гр. пушена сьомга
- Сок от половин лимон
- 2-3 скилидки чесън (на вкус)
- 200-300 гр. извара (алтернативно майонеза)
Приготвяне:
Авокадото се разрязва на две, отделя се костилката и с чаена лъжичка половинките се издълбават до кожа. В случай, че плодовете не са зрели и прекалено твърди, обелва се и се настъргва с ренде. Сьомгата се накълцва на ситно, залива се с лимоновия сок и се оставя да поеме. Яйцата се сваряват твърди и се нарязват на кубчета. Изборът на заливката (извара или майонеза) е въпрос на вкус. Чесънът се счуква на ситно и се разбърква със заливката. Смесваме всичко, разбъркваме добре, добавяме сол (или други подправки) на вкус, готово!
Забележки:
Вкусът на салатата зависи от сорта авокадо и от това дали плодът е зрял или не. Зрелите Hass-авокадо имат лек вкус на орехи, Fuerte (особено по-зеленичките) имат вкус, отдалечено напомнящ джинджифил. За сметка на това, колкото е по-зелено авокадото, толкова е по-твърдо и се бели по-трудно. Ако искаме по-свежа салата, няма друг вариант освен беленето и стърженето на ренде. На мен салатата ми харесва постна, затова я правя с извара. Колежката, която ми даде оригиналната рецепта, я прави с майонеза. Не си струва да се приготвя повече салата, отколкото може да се изяде за една вечер. На въздух авокадото бързо потъмнява и придобива не особено привлекателен кафяв цвят.
Добър апетит!
Благодаря за рецептата.
цитирайи е лесна за приготвяне. Извара, защото авокадото си е мазно.
Благодаря!
цитирайБлагодаря!
3.
анонимен -
....Елица
09.01.2011 13:45
09.01.2011 13:45
много интересна рецепта-непременно ще опитам с извара-
по-диетично и здравословно-и бърза при това-не е за
пренебрегване-поздрави
цитирайпо-диетично и здравословно-и бърза при това-не е за
пренебрегване-поздрави
4.
анонимен -
female
09.01.2011 22:00
09.01.2011 22:00
zlokuche, изненада ме!Честно!Няколко пъти прочетох рецептата,търсих скрита информация закодирана между продуктите, но не открих.Това си е истинска рецепта, при това звучи много вкусно.
Сега се сещам за една друга книга -"Транссърфинг на реалността" от Вадим Зеланд.Според нея,когато се попадне в напечена ситуация и напрежението се повиши опасно, човек трябва да направи или каже нещо неочаквано, за да разсее отрицателната енергия и да излезе от положението.От личен опит ти казвам, че действа.Поздрави
цитирайСега се сещам за една друга книга -"Транссърфинг на реалността" от Вадим Зеланд.Според нея,когато се попадне в напечена ситуация и напрежението се повиши опасно, човек трябва да направи или каже нещо неочаквано, за да разсее отрицателната енергия и да излезе от положението.От личен опит ти казвам, че действа.Поздрави
6te opitam izglejda mi vkysno
цитирайвсе на едно кораво авокадо попадам...но благоаря за рецептата!!
цитирайИма и друг вид салата- само от авокадо. За целта този плод,който е по- скоро зеленчук,трябва
малко да е "втасал",сиреч- да не е много твърд,а да е леко омекнал без да е повреден,развален
или скашкан. Ако сте го купили съвсем твърд,имайте търпение и го оставете от 5 до 10 дни да "втаса",сиреч да доузрее,като не забравяте от време на време да го проверите чрез внимателно
опипване,за да не го изпуснете да се развали. Кората на годния за употреба плод най-често се
отделя с лекота,понякога дори и с ръка. Обелва се грижливо и се маха костилката,нарязва се
на парчета (кубчета и подобни) с големина като за доматена салата,слага се в паничка и се
подсолява леко,според вкуса на консуматора. Сервира се и се употребява самостоятелно (като следобедна закуска) или с ракийка (като мезе). Цветът на качественото прясно обелено обелено авокадо обикновено е светлозелен,а вкусът му е като на млад орех. Наздраве!
цитираймалко да е "втасал",сиреч- да не е много твърд,а да е леко омекнал без да е повреден,развален
или скашкан. Ако сте го купили съвсем твърд,имайте търпение и го оставете от 5 до 10 дни да "втаса",сиреч да доузрее,като не забравяте от време на време да го проверите чрез внимателно
опипване,за да не го изпуснете да се развали. Кората на годния за употреба плод най-често се
отделя с лекота,понякога дори и с ръка. Обелва се грижливо и се маха костилката,нарязва се
на парчета (кубчета и подобни) с големина като за доматена салата,слага се в паничка и се
подсолява леко,според вкуса на консуматора. Сервира се и се употребява самостоятелно (като следобедна закуска) или с ракийка (като мезе). Цветът на качественото прясно обелено обелено авокадо обикновено е светлозелен,а вкусът му е като на млад орех. Наздраве!