Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2013 12:16 - Роман, подходяща за мъже, чиято младежка мечта е била да имат рок-група. Но и за жени - ако са любопитни за някои особености на мъжкия характер
Автор: zapalenchitatel Категория: Изкуство   
Прочетен: 4089 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 14.05.2013 12:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(Авторът е администратор на сайта за стари книги knijarnica.com)

image

Забелязали ли сте какво пише на опаковките на някои десертчета? „Съдържа следи от ядки”. Е, та този роман също "съдържа следи” от познати филми и книги:
От филмите на Уди Алън с неговите сипматични и непохватни несретници.
От „Боен клуб” на Чък Поланюк - когато главните герои се сбиват с група хулигани край магистрален магазин.
От „По пътя” на Керуак - когато една нощ спонтанно изминават 600 км., за да доведат последния член на ученическата си тайфа от Берлин.
От книгите на Чарлз Буковски - с темата за секса.
Та дори и от идеите на Стив Бидълф в неговата книга "Възмъжаване" за необходимостта от еманципация на мъжете.      

В Германия животът е лесен, заплатите са високи, всичко е от уредено по-уредено… Такава е масовата представа, нали? Героите на романа обаче като че ли я опровергават. Това са четирима приятели с общи спомени от гимназията, вече на по четирийсет и няколко години. Навлезли в период, в който живеят почти по инерция, те сякаш не изпитват  никаква радост от живота, пребивавайки в тихо отчаяние… Всички имат висше образование, хубави професии… В семействата им нещата къде вървят, къде не вървят…

Идеята да съживят мечтата си от ученическите години и да си направят рок-група е подхвърлена просто като шега по време на традиционното им каре за Скат*** (популярна игра на карти в Германия). Тя обаче пуска корени и един ден, пренебрегвайки семейните ангажименти (какъв ужас!), те отиват в музикалния магазин, купуват китари, барабани и усилватели и започват репетиции в един гараж. Първата песен, която изсвирват е "Highway To Hell" на ACDC... (Пуснете си я, ако може да четете и слушате едновременно.)

Техните близки – жени, деца и други – приемат по-различен начин това връщане към младежката им мечта и в добре уреденият, но скучен немски живот настъпват промени, които читателят ще следи с увлечение…

Стилът на автора е непретенциозен, на места дори малко еднообразен, но макар че не блести с мъдри мисли и изящни метафори (или може би тъкмо по тази приччина), романът "върви" леко. (Тук може да прелистите част от книгата).

И така. Човек може да преодолее житейската инерция на средната възраст (макар това да изглежда нелепо и плащешо в началото), да се върне към старите си мечти и дори да ги осъществи...

-----------------------------------------------------------------
Книгата може да се поръча и направо от сайта на издателство "Ентусиаст"

А в книжарницата "Ентусиаст Бук Хауз" на ул. Кракра 12 (София, недалеч от Ректората, до ъгъла с "Шипка") може на спокойствие да разгледате всички книги на издателството. Там "текат" и различни намаления - ДО КРАЯ НА МАЙ 2013 например 5 от заглавията на издателството (условно обозначени като "дамски") се продават с 20% отстъпка.

Само през сайта могат да се купят и някои книги с поне 25-30% отстъпка (веднага забелязах например "Последното изкушение" на Казандзакис).


*** Скат - немска народна игра на карти. Историците не могат да установят кога точно е създадена. Едно е сигурно - играе се повече от 150 години. Заради споровете около правилата на играта през 1927 г. е образувана специална комисия, която да разрешава спорните случаи. Нейното седалище е в старата крепост на град Алтенбург.

 

 





Гласувай:
2



1. jabog - защо ли ми звучи познато. . . проб...
25.04.2013 19:34
защо ли ми звучи познато...проблемите на тази възраст :-)
обложката добре предава съдържанието като че ли
цитирай
2. zapalenchitatel - Още по-познато ще ти прозвучи, ако ...
26.04.2013 10:31
Още по-познато ще ти прозвучи, ако прочетеш първите 100 страници от книгата;-) Там животът и проблемите на всеки от героите са дадени в подробности. А за теб ще е интересно и заради това, че действието се развива в Германия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zapalenchitatel
Категория: Други
Прочетен: 237660
Постинги: 55
Коментари: 48
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930