Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2012 15:29 - Що е то RAW или защо сериозните фотографи не снимат в JPEG
Автор: zlokuche Категория: Хоби   
Прочетен: 4965 Коментари: 6 Гласове:
-3

Последна промяна: 08.05.2012 15:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тръгнете ли да си купувате нов фотоапарат, обикновено продавачите ви затрупват със суперлативи от типа на megazoom-обектив, XYZ програми, мегапиксели и т.н. Зададе ли човек обаче въпроса, поддържа ли въпросният фотоапарат RAW, минимум двама от петима продавача си глътват езика. Не знаят, как и какво да ви отговорят. Продавачите, които ви отговарят по същество веднага или бързо намират отговора, започват да гледат на вас по различен начин. Гледат на вас като човек, разбиращ от фотография, а не като като на потенциален балък, комуто може да бъде продаден произволен боклук.

Така е, защото разликата между RAW и директно свалените от камерата снимки в JPEG (или друг произволен не-RAW-формат) е същата, както между собственоръчното проявяване на филмите и изваждането на снимки върху хартия и това, да ги дадеш в произволна лаборатория.

RAW (от англ. raw - суров) е, най-общо казано, дигитален негатив. Въпросният формат съдържа информацията във вида, записан от сензора на камерата заедно с допълнителни данни, нужни за "синтезирането" на изображението във "видим" формат. Всеки дигитален фотоапарат записва снимката първо в RAW, а след това я обработва до "готов" вид, най-често - JPEG-файл.Естествено, при по-непретенциозните фотоапарати не е възможен никакъв (или много ограничен) контрол върху обработката. Всичко става автоматично. Иска ли човек просто снимки, става. За сериозна фотография (или за човек, който обича да си изпипва снимките), възможностите са ограничени.
Снимането в RAW е един вид ключ към собствена дигитална фотолаборатория, а предимствата, които предлага  -значителни. Например:
  • Пълна обратимост на всякаква обработка. Може би най-сериозното предимство на RAW. При обработка изходната информация не се променя. Вместо това, всякакви редакции биват записани като "рецепта", как да бъде обработена при "проявяването" на снимката до избран формат.
  • По-добра острота на изображението при произволно избрана големина на крайния файл. Сензорите на почти всички дигитални камери са изградени на принципа на Байеровата мозайка. При снимане директно в JPEG или TIFF, софтуерът на фотоапарата "синтезира" изображението от Байеровата мозайка по определен алгоритъм и евентуална промяна в размера. Всякакви промени в размера след това са свързани със загуба на острота и/или качество. При фотография в RAW, крайният резултат се синтезира директно от мозайката, независимо от избраният размер на крайния файл. Много програми за обработка на RAW-файлове предлагат възможност за избор между различни алгоритми при тази стъпка.
  • Манипулиране на параметрите при "синтезиране" на готовата снимка. Стъпки от обработката като обезшумяване, изостряне на изображението и т.н. могат да бъдат приложени не само след "синтезиране" на изображението от Байеровата мозайка, а и при самия процес и да бъдат контролирани по собствен вкус.
  • По-добър контрол върху цветовете. При крайния продукт, цветовете в една снимка се описват по определен модел в определено цветово пространтво. Това неизбежно води до загуба на информация, а оттам - до нежелани ефекти, които правят определени видове обработка невъзможни. При работа с RAW, това ограничение отпада, а крайната снимка може да бъде синтезирана в произволно избрано цветово пространство.
  • Фин контрол върху гама-корекцията. Човешкото око възприема различно отчетливо контрасти при различна яркост. Един и същ като абсолютна стойност контраст се възприема различно силно в зависимост от яркостта. Тази зависимост не е линейна (по-точно, приблизително експоненциална) и се отразява както върху възприемането на остротата, така и върху възприемането на цветовете. Корекцията на регистрираните от сензора стойности е част от синтезирането на изображението. При работа с RAW, определени редакции (напр. изсветляване на тъмни области от  без да бъдат засегнати по-светлите области). Отново една стъпка от обработката, която трудно може да бъде постигната в същото качество при редакция на готово изображение.
  • Произволен избор на "белият баланс". Различното осветление (дневна светлина, облачно време, електрически крушки или луминесцентни лампи) прави цветовете да изглеждат по различен начин. Фотоапаратът "не знае", какво е цвят и затова трябва да му бъде казано, какво е "бяло" в снимката. Цветовете биват определени спрямо бялото, използувайки спектралните характеристики на излъчването на абсолютно черно тяло, нагрято до определена температура (кратко обяснение тук). Фотоапаратите тип "сапунерка" позволяват настройката на белия баланс до няколко твърдо определени стойности. При RAW-формат може да бъде избрана произволна температура на бялото. Резултатите от такава обработка не могат да бъдат постигнати със същото качество, когато се извършват върху готов файл.

Е, има си и недостатъци - както и филмовият негатив, RAW-файловете не могат да бъдат разглеждани директно. Също така, са около 2-4 пъти по-големи от JPEG със същия размер, но като цяло, това са бели кахъри. По-сериозно е това, че се изискват малко повече знания и четене и обработката (дори и минимална) става почти задължителна. По мое мнение, тази цена е нищожна в сравнение с това, което се печели като качество и възможности за обработка.

За снимане в RAW са нужни само две неща - фотоапаратът да поддържа RAW и (естествено) софтуер за обработка на RAW. Сравнително актуален списък на подходящи фотоапарати може да бъде намерен тук. Естествено, и самият фотоапарат трябва да бъде настроен да записва снимките в RAW. Със софтуера нещата не са по-различни. Има го всякакъв. Платен, безплатен, open source. Всяка програма си има своите предимства и недостатъци. Малка колекция от линкове към различни видове софтуер:

Платени RAW-конвертори:
  • Adobe Lightroom - В света на RAW-конверторите, това е същото, каквото е PhotoShop при "нормалната" обработка на всякакви снимки и картинки. Не е точно евтин софтуер, но от собствен опит мога да кажа - струва си парите.
  • CaptureOne - професионален RAW-конвертор с възможности, надхвърлящи донякъде тези на Lightroom.
  • Bibble - Един от малкото платени RAW-конвертори, достъпни и за Линукс.
  • SilkyPix Pro - по една или друга причина, особено популярен в Германия.

Безплатни/open source-конвертори:

  • RAWTherapee - най-разпространеният open source-конвертор. По възможности отстъпва съвсем малко на Lightroom и в определени детайли дори го надминава.
  • Darktable - още един сериозен конкурент на Lightroom.
  • Photivo - Голям избор от ефекти с донякъде орязани възможости за базова обработка.
  • Scarab Darkroom - бета-версия, засега - безплатна.
  • Kolev RAW - за съжаление, по-нататъшното развитие на този конвертор май е спряно, съдейки по уебсайта.
  • RAWStudio
  • XDepth

Това е от мен. За по-задълбочено четене, кое как става в RAW, има много информация и в мрежата, и в книги. На всички, решили да опитат да снимат в RAW - успехи и винаги добра светлина!


Тагове:   фотография,   обработка,   снимки,   raw,   jpeg,


Гласувай:
11



1. krotalka - Много е сложно за мен.
08.05.2012 17:40
Ще си снимам с мойта сапунерка,пък, каквото се получи, това ще си гледам.
цитирай
2. mitkaloto - Моята кутийка канон А1100 is имали ...
08.05.2012 17:47
Моята кутийка канон А1100 is имали такава джаджа?Поздрави от един дежурен терорист!
цитирай
3. ketcakuatl - ТОВА НЕ Е ЗА АУДИТОРИЯТА НА БЛОГА
08.05.2012 22:33
Тук се ценят забавлението, трогателните постинги и интригата. Забравих му ника, но един се добра до първа и се задържа известно време там с абсолютно празен постинг но бомбастично заглавие. Това беше много показателно като експеримент за нагласите и умствената недостатъчност на блогърите.
цитирай
4. zlokuche - Такаа
09.05.2012 21:42
@krotalka: Нищо лошо в това. Винаги е имало хора, на които и това им стига.

@mitkaloto: PowerShot A1100 не поддържа директно RAW. Има начини да я накара човек, за повече информация тук: http://chdk.wikia.com/

@ketcakuatl: Точно за тази аудитория е. Който се е заинтересувал малко по-сериозно по темата, рано или късно опира до RAW и т.н. Тези, които знаят, кое и как става, не пишат вече тук и си публикуват снимките във фотографски форуми и сайтове. Един човек да се заинтересува и да пробва след постинга ми, значи си е струвало.
цитирай
5. barborok - Ketcakuatl... аз бях
19.05.2012 12:03
...там с празният постинг ...
цитирай
6. marlyn - Полезен постинг, Докторе!
13.11.2012 23:43
Малко хора биха споделили неща, както се казва "от кухнята", както го правиш тук.
Във фотографията съм лаик, но пък винаги ми е много интересно да щракам където и каквото ми падне! В тоя ред на мисли постинга ти, е много полезно инфо лично за мен.
Благодарско :))
И поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742557
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930