Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 23:12 - Duesseldorf by Night, или - убий простака с картина
Автор: zlokuche Категория: Хоби   
Прочетен: 4282 Коментари: 13 Гласове:
7

Последна промяна: 08.11.2010 23:17


Заяде се с мен един. Вежлив един такъв човек, възпитан. Посъветва ме, ако наистина по професия съм лекар, става ли въпрос за техника, да си трая на коневръза. И почна да учи и мен, и всички, които искат и не искат да го слушат, на фотография. Не съм толкова обидчив. С най-топли поздрави прилагам една скромна снимчица, като благодарност за урока. Надявам се да се хареса на всички. Даже и на въпросния простак, на който съдейки по блога му, кръгозорът му е f/32.

image





Тагове:   фотография,


Гласувай:
12



1. анонимен - що не седнеш на минарето на джамията ...
08.11.2010 23:32
що не седнеш на минарето на джамията у дюселдорф
цитирай
2. pitagorid - И какво искате да покажете с тази снимка
09.11.2010 08:14
И какво искате да покажете на въпростният господин с тази снимка. Аз като неволен свидетел на вашият спор така и не разбрах посланието.
Снимката наистина е много добра във всяко отношение, но не става ясно с какъв фотоапарат е правена, с каква резолюция е оригиналната снимка, с каква чувствителност ISO, с каква скорост, с каква бленда, има ли оптичен zoom или не. И най-важното влизала ли е тази снимка във фотолабораторията на Photoshop, щото май има такова нещо.
С приятелски поздрави
цитирай
3. krotalka - Чудесна е снимката!
09.11.2010 12:06
Усъвършенствал си е. Поздравления!
цитирай
4. vmitkov - Ако знаеше твоят "любимец"
09.11.2010 23:31
какви знания и умения има, щеше да поискаш да измиеш нозете му - само и само да понаучиш нещо от Учителя. Стига да си ученолюбив, разбира се...

Ти тръгни по пътя, пък Учителят сам ще те намери!

Относно снимката: няма спор, че е добра като цвят - толкова добра колкото позволява всеки съвременен цифров фотоапарат, имащ по 15 и повече режима на снимане при ръчен избор.

Но като композиция ще кажа, че небето малко е в повече и върхът на кулата не попада в пресечната точка на успоредните прави, които разделят снимката на три равни части както по хоризонталата, така и по вертикалата. Тоест върхът на кулата не съвпада с една от четирите пресечни точки на успоредните прави, които са силните точки във всяка снимка.

Това е фундаментът на композирането на ВСЯКА снимка и трябва да се знае и прилага от всеки, който има претенциите да разбира от фотография. Особено, ако снимката е предварително композирана или последващо редактирана.

Тъй като обикновено репортажният фотограф, за разлика от студийния, няма време да композира снимката, то в епохата на цифровата фотография редактирането на компютъра е наложително в подобни случаи. Ако фотографът иска да покаже умения и знания, разбира се...

Защото дори и човек, който нищо не разбира от фотография, може да прецени по метода на сравнението кой е добър фотограф и кой - не чак толкова.
цитирай
5. анонимен - Да зема и аз на разбирач да се направя
09.11.2010 23:43
Снимката е адски зле композирана, щото композитора е изтървал духовата музика в нея. Липсва и фундамент от железобетон и, вероятно, поне един самосвал чакъл.

Не разбирам защо другаря vmitkov се опитва да се прави на велик, ама сигурно е написал поне 20тина учебника по фотография и има поне една професура по темата. Може и да е академик. Пък понеже се опитва и фотографията като изкуство да намеси в темата... аз от кубизъм нищо не разбирам, но хората казват, че това е виждането на автора...

И за да не съм голословен - израсъл съм с огледално-рефлексни апарати със сменяема оптика по времето на развития социализъм и затова нищо не разбирам от фотография.
Ако някой се почувства засегнат - било е съвсем злоумишлено и целенасочено.
Метайте доматите насам, че е време за туршии!
цитирай
6. zlokuche - До Анонимния 5:
10.11.2010 01:11
Туршията от теб, ракията от мен. А за учителя - като е такъв голям фотограф, да си купи най-добре EOS1DMkIII. Най-тежкия модел на Canon е, с него по-лесно можеш да си строшиш главата, отколкото с нормална "сапунерка". За друго в неговите ръце май фотоапарат не става.
цитирай
7. анонимен - боже, пази
10.11.2010 06:34
от посредствените
цитирай
8. vmitkov - . . . това е виждането на автора. . . ...
11.11.2010 12:35
анонимен написа:
... това е виждането на автора...


Това е оправданието на всички некадърници. Резултатът е чалга и кич и то не само в сферата на фотографията.
цитирай
9. zlokuche - @vmitkov: така си мислиш, щот' си гладен
11.11.2010 17:28
Ако тръгнем по тази схема, и Пикасо е некадърник, а Малевич хич го няма като художник, за Едвард Мунх и дума да не става. Във фотографията...какво да кажем за Хелмут Нютън, чиито снимки не веднъж са били обявявани за "сексизъм" и "порнография". До твоето изказване целокупният свят на фотографите го има за майстор а то....чалгаджия.
цитирай
10. vmitkov - Пикасо
11.11.2010 21:40
е просто извратен, тоест човек с объркано съзнание. Ако пък не е извратен, тогава е мошеник, тоест злоупотребява с доверието на хората като им пробутва за велико изкуство драсканиците си. По света има много "художници" от този сорт - един "рисува" с опашката на коня си, друг просто лисва кофата с боя и каквото стане, трети издухва боята с вентилатор. Човешката глупост и простотия край нямат!!!

А това, че има хора, които харесват Пикасо, означава едно от двете неща - или че и харесващите са извратени, или че просто нямат собствено мнение и за това се водят по акъла на други хора (в случая същите извратеняци като Пикасо).

Що не кажа подобни неща за ренесансовите класици Рубенс, Тициан, Микеланджело, Леонардо?

А знаеш ли какво означава понятието "класическо"? Има отговор на този въпрос само с една дума.

Имам един познат художник, който рисува очите на хората извън лицето им подобно на Пикасо, но за разлика от Пикасо на неговите картини що-годе се разбира какво е нарисувано. Много пъти съм го питал дали може да нарисува една картина с онзи детайл, светлини и сенки, които са характерни за ренесансовите художници. Винаги ми отговаряше, че може, но сега никой не рисува така. И когато му предложих да ми нарисува някаква малка картина с такава техника, той се направи на глух. Сещаш ли се защо?

А да не би да наричаш съвременната чалга, рап, хип-хоп и други подобни простотии "музика"? Ако отговорът ти е "да", значи няма повече какво да си кажем, защото това ще означава, че просто не знаеш какво е музика и за какво се използва!!!
цитирай
11. mariposatracionera - Съвсем простодушното ми мнение - ...
16.11.2010 00:56
Съвсем простодушното ми мнение - страхотна, невероятна снимка!
С поздрав!
цитирай
12. pilcho - vmitkov,
19.11.2010 19:06
Много хора не разбират от изкуство, но поне гледат да си траят... За Миро едва ли сте чувал, или за Кандински, Шагал и т.н. Всички те са умеели да рисуват и в прехваления от Вас ренесансов стил (който за мен е неприятен, но поне показва майсторството). Поинтересувайте се и от ранното творчество на Пикасо - ще останете приятно изненадан!
Чалгата аз я свързвам с оплюване на всичко, което е извън нечий схлупен кръгозор.
Наздраве!
цитирай
13. 4aiotgluhar4e - Гледам снимката, чета коментарите ...
19.11.2010 19:46
Гледам снимката, чета коментарите и чак страх ме хваща. Може ли такава нетолерантност? И снимката, и картината са произведения на изкуството. Това само по себе си е достатъчно, за да се изключат понятията качество, стандарт, правила. Подчиняват се само на закона за личната свобода на твореца. Публиката може да има отношение, но доброто възпитание изисква да се каже "Не харесвам.", а не "Не е хубаво." Противното наистина е схлупен кръгозор.
В духа на горното, аз харесвам тази снимка, защото усещам, че е направена с любов. Харесвам и Пикасо, но не с очите, а със сърцето. И той самият е казвал, че картините му не трябва да се разбират, а да се чувстват. Заставала съм пред "Герника" и бях готова да се подпиша, че около нея има магнитно поле.
Моля да ме разберете правилно, дори не мисля да отричам правото на другите да не харесват. Просто джавкането срещу личните възприятия е твърде неетично и неевропейско.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742126
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930