Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 11:34 - Приказка за кифлата
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 4566 Коментари: 9 Гласове:
-5

Последна промяна: 21.09.2012 12:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Живяла едно време една кифла. Не северна. Чисто българска. И даже не кифла, а в най-добрия случай кифличка. Милинка. С не особено привлекателен вид и не толкова вкусен пълнеж. Живяла си кифлата, и си мислела, че за всяка кифла си има и уста.

Живяла кифлата и си мечтаела, да я нагризе някой хубав момък. Ама те, хубавите момци, пусти да опустеят, все налитали на разни засукани български банички, турски катми и руски пирожки. Кифлата леко се повкиснала и си мечтаела, да я нагризе някой момък. Все едно какъв. От време на време се случвало, но всеки нагризал я, плюел и отминавал. Леко нагризаната кифличка почти изсъхнала и се вкиснала толкова, че и се размътил пълнежът. Започнала да се зъби на всички други кифли, защото тях момците ги отнасяли като куцо пиле - домат, а нея никой не я искал. Станала злобна кифла се вкиснала по-сериозно от забравена на слънцето шопска салата.

Отчаяла се кифличката. Била готова на всичко. Дори на това, да я нагризе плешив шишкав арабин-педераст, стига да я отнесе. Но и това не се случвало. Кифлата дотолкова се вкиснала, че започнала да халюцинира.

Халюцинирала злобната вкисната нагризана кифличка, че е не кифличка, а пирожка. Приятно мазна руска пирожка със златиска коричка и солен пълнеж от сирене. По тези времена никоя кифла не могла да се мери с руските пирожки. Пирожките стояли много по-високо от всякакви кифли и кифлички по начина, с който омотавали българските левенти, тръгнали на гурбет из Великата Съветска Страна и прегладняли за кифли. Пирожките по този начин се измъквали от Великата Съветска Страна, а българските момци си задоволявали глада.

Какво се случвало после с тях, е друга приказка. Приказка за пирожките, които за да се запазят свежи, се накисвали във водка. Приказка за момците, довели си вкъщи пирожка, за да открият един ден, че цялата махала я е нагризала. Приказка за пирожките, отнесли точилката, когато са ги хванали в процес на нагризване с някой друг момък.

Кифлата не се интересувала от това. От халюцинациите в пълнежа и се родила идеята да се направи на пирожка. Усетила се, че българските момци са налитали на пирожките не защото са вкусни, а защото са били толкова прегладнели, че биха налетяли и на дъска с дупки. Решила и тя да опита така. Най накрая късметът и се усмихнал. Появил се един финландски момък, нагризал я и я отнесъл. На север. Във Финландия. Там такива кифли нямало, така че дори и хашата разсъхнала се кифла с вкиснат пълнеж минала за деликатес. Северна кифла.

Но не минало много време и финландския момък се усетил, че просто се е преметнал с една изпонагризана кифла с вкиснат пълнеж. Кифлата ревала и се тръшкала, както само кифла може. Въобще не и минало през ума, че след като се е направила на пирожка, ще и се случи същото, каквото се случвало на пирожките.

Разбира се, северната кифла извадила много по-голям късмет от пирожките - във Финландия кифлите се ползували с повече права от пирожките в България, така че не и се налагало да се безпокои, как ще живее. Освен това имало водка. Финландска водка, в която да се накисне до насита, да въздиша по разни (къде истински, къде изхалюцинирани) спомени, каква интелигентна,  джиджана и изискана кифла е била и да подхранва самочувствието, че като велика северна кифла стои много над всякакви други кифли, пирожки, катми и банички.

Но водката и самочувствието и не успявали да разнообразят достатъчно кифленото и ежедневие. Каква полза от самочувствието и всякакви спомени, след като не може да се покаже, каква е интелигентна, джиджана и изискана. Как да се покаже обаче, когато е само вкисната изсъхнала кифла, единственото постижение на която е, че в подходящия момент е постъпила като пирожка?

Спасението дошло през Интернет. Кифлата ненадейно открила приказния свят Блог.бг-ария. Там можела да се направи на интелигентна, джиджана и изискана кифла, без да се притеснява, че ще я хванат. Регистрирала си блог и го направила. За да изглежда по-ексцентрично, го кръстила "един северен блог". Заглавие, не по-добро или по-лошо от всяко друго, с какво е по-различно например от "един югозападен блог"?

Различно било всичко с това, че под тази фирмичка привикналата да се преправя и преструва кифличка решила да пробутва неща, от които (тя си мислела), никой не разбира и никой не ги е виждал. Прописала някаква изкръмбуцана "поезия", както толкова много други кифли в блога и я рекламирала като "северна". Нищо, че тази "поезия" издавала не само бездарността, но и неграмотността и. Кифлата бързо се усетила, как да се издигне в Блог.бг-ария. Разбрала, че по принципа на взаимното лайноядене ("ти ядеш моите лайна, аз твоите") би могла да се извиси над другите, стига да изяде достатъчно много. Направила го. След като това не било достатъчно, решила да се престори на фотографка. Къде със свои, къде с "взети назаем" снимки. Кого го е еня? Дотолкова привикнала да се преструва, че започнала сама да си вярва.Кифленото щастие било почти пълно.

Почти, защото дори в Блог.бг-ария се намерили не само мислещи глави, но и свестни хора, които бързо прозряли, каква куха лейка всъщност е "северния блог". Казвала си роля и водката - понякога, накисната във водка, кифлата пишела разни работи, от които на следващия ден я хващал срам и ги триела. И после отричала. Понякога, изоставяйки всякакви преструвки за изисканост и интелект, започвала да плюе наляво и надясно. Или се нахвърляла безразборно върху първия и попаднал.

Тъй като вече била леко мухлясала и плесенясала, в отчаянието си  кифлата започнала при най-малкия намек за критика или просто така да пуска облаци смрад и казвала, че не била тя виновна, а някой друг (посочен поименно). Тук водката се оказала неочаквано полезна - накисването в нея помагало за получаването на по-зловонна смрад и разпръскването и колкото може по-надалеч.

Дори кралят на Блог.бг-ария и неговите рицари вдигнали ръце от кифлата. Примирили се с присъствието и зловонието и, защото били прекалено заети да чистят оръжията и броните си, заплашващи да се разядат от зловонната кифлена смрад.

И заживяла северната кифла щастливо в Блог.бг-ария.
.
.
.
.
Епилог: Кифлата си останала същата вкисната разсъхнала се кифла, каквато винаги си е била. Как да не се възхити човек на такава  кифла, извоювала си правото да трови всичко и всички в името на собственото си кифлуване?



Тагове:   кифла,   простотия,   приказка,


Гласувай:
8



1. анонимен - ''И заживяла северната кифла щастливо в Блог.бг-ария.''
21.09.2012 11:43
ха ха скъсваш ме:))
цитирай
2. zlokuche - Всякаква прилика с реално същес...
21.09.2012 11:48
Всякаква прилика с реално съществуващи мекици е случайна и непреднамерена, разбира се :)
цитирай
3. анонимен - Аз да ''му'' кажа:))
21.09.2012 12:32
Лудка пита как е майка ти?:))
Ами добре е жената, нормална, не пие...и такива неща:)))))

3. анонимен - Томов,
12:20
как е майка ти?
цитирай
4. gocho52 - На кифлата
21.09.2012 12:42
баба ми казваше "корни"...
Навярно чуждица, рогче или зърнено нещо някакво таков...
Да си жив и здрав!
цитирай
5. krotalka - Кой пита за мен?
21.09.2012 12:49
Много съм си добре! Занимавам се с любимото си хоби - гоблените и контактувам РЕАЛНО с млади момичета със същото хоби!
цитирай
6. zlokuche - Абе да си питат там. . . разни анон...
21.09.2012 13:25
Абе да си питат там...разни анонимни мишоци...или мекици...какво да им обръща човек внимание.
цитирай
7. анонимен - Завиждам ти на търпението да боцкаш с иглата:)
21.09.2012 16:46
krotalka написа:
Много съм си добре! Занимавам се с любимото си хоби - гоблените и контактувам РЕАЛНО с млади момичета със същото хоби!


Няам нерви за това. Но кой знае, може и аз да почна:))Уважавам това изкуство:)
цитирай
8. анонимен - !
22.09.2012 09:01
http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/maahanmuuttajat-kaipaavat-apua-tyonhakuun/91338/
цитирай
9. zlokuche - Ан8, прочетох статията.
23.09.2012 15:43
анонимен написа:
http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/maahanmuuttajat-kaipaavat-apua-tyonhakuun/91338/


Наистина интересно четиво, заслужаващо отделен постинг:
http://zlokuche.blog.bg/drugi/2012/09/23/za-luksoznite-finlandski-kenefi.1002433
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 738953
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031