Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2012 22:51 - Как Лудис си няма понятие от фотография
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 12855 Коментари: 28 Гласове:
-3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И отново се изтропа Лудата Тъпис (или ако предпочитате, Тъпата Лудис). Пльокнала една-две снимчици, жалва се, че не излизали на първа и бълва змии и гущери срещу всеки, дръзнал да публикува собствени снимки.

Цитат от блога на mitkaloto:
"Но като макро снимка не си. Разлято се е получило, светлината не е спазена,може би от слабия апарат и неточно отрязани са листенцата на цветето. Снимката е слаба за професионална и е задоволителна за дилетантска.Приеми критиката ми добронамерено."

Яааа...голяма фотографка тая Лудис. Я да и видим нейната снимка и да сравним двете. За заинтересованите, нека да открием разликите между двете снимки. Има ги и не говорят в полза на Лудис - фокусът определено е по-добър в снимката на Миткалото. Или по-точно: в снимката на Лудис няма едно нещо, което да е прилично на фокус. Колкото до  "отрязаните листенца" - при истинска макрофотография на цветове не е толкова рядко, когато фокусът са тичинките или друг детайл, а Миткалото няма никакви претенции нито за професионалист, нито за макрофотограф. За разлика от Лудис обаче, има акъл и усет и много добре е забелязал, че орязването на снимката по някакви несъразмерни пропорции и изчистването на всичко освен основния мотив е най-тъпото, което един фотограф може да направи. Професионалната фотографка Тъпис прави обаче точно това. Толкова по въпроса за композицията и владеенето на собствения фотоапарат. За "неспазената светлина" ще стане въпрос по-късно.

Заяла се Лудка, че снимката не била добра заради "слабия фотоапарат". Тук се смях от сърце. Съдейки по EXIFите, Миткалото е снимал с Canon Powershot A1100, а Лудка - с Canon Powershot A630. Я да сравним данните на двете камери. Има ги тук. Голям смях - фотоапаратът на Миткалото е не само с три години по-нов, а и с по-модерен софтуер, по-голям сензор и т.н. от този на Лудката. Иначе и двата модела са типични за Powershot А-серията - не особено претенциозни "сапунерки". Вярно, сред Powershot-фотоапаратите има и съвсем сериозни уреди за амбицирани аматьори, но това са Powershot G. Разрови ли се човек из EXIFите от снимките на Лудка, става още по-смешно - появяват се освен Powershot A630 и откровени сапунерки като Nikon E4300 (антика от 2002) и Canon IXUS 75. Нейсе, щом с тях снима професионалистката Лудис, те са най-най-най!!!!

Вярно, според някои снимки Лудка снима даже с истински огледално-рефлексен фотоапарат. Професионален уред!!! Да бе, Canon EOS1100D!!! Страхотно професионален. Ум да ти зайде.

При огледално-рефлексните фотоапарати на Canon има система в номерацията - нивото на фотоапарата се отразява в това, колко цифри има в номера на модела. Моделите за сериозни професионалисти са с едноцифрен номер (EOS 1D, 5D, 7D), тези за не толкова сериозни професионалисти или много сериозни любители - с двуцифрен (напр. EOS 50D, 60D), средната класа - с трицифрен (напр. EOS 400D, 450D, 500D и т.н.). А четирицифрените? Това са най-евтините огледално-рефлексни фотоапарати на Canon. Предназначени са основно за начинаещи любители и неразбиращи мераклии, които не биха се оправили и със сериозен bridge-фотоапарат, ама искат скъпо и със сменяеми оптики. Разликите не са малко. По-точно, разликите са толкова критични, че в това сравнение, EOS1100D губи срещу по-стар модел от трицифрените серии. Ама не, Лудка е казала, нейният фотоапарат е по-най-най. Точка по въпроса!!!

Разбира се, владее ли си човек фотоапарата, и с EOS1100D могат да бъдат направени хубави снимки. Единствената снимка, правена с EOS1100D във въпросния постинг, е тази с орязаното и размазаното жълто цветенце. След поглед в EXIFа никак не е чудно, че е излязла толкова оцапана. Правена е със стандартния обектив, който се продава с камерата - Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 на 55mm фокусно разстояние, бленда 5,6 и експозиция от 1/80.

Обективите, продавани в комплект особено с непретенциозните фотоапарати, не са кой знае какво. Производителите са наясно, че повечето фотолюбители или разполагат вече с достатъчно обективи, или ще се обзаведат с такива според предпочитанията си, затова не си дават кой-знае колко зор със стандартните обективи. Не ми става ясно обаче, след като Лудка е луднала толкова да снима цветенца отблизо, не си е купила сносен макрообектив. Не са скъпи.

Обективът на Лудка не е (меко казано) от най-добрите, а според този тест, някои от многото му слаби места са точно остротата на изображението при 55mm фокусно разстояние и/или максимално отворена бленда. Защо не е затворила блендата, става ясно пак от EXIF-a: "Exposure Mode = auto exposure".

О, свещена простотия!!! Професионалната фотографка снима в режим "пълен автомат" и хич не се назорва нито да си опознае фотоапарата, обектива, силните и слабите им места и май понятие си няма, какви биха били подходящите настройки. Тук ме заболя коремът от смях.

Въобще не мога да разбера, на какво отгоре Тъпата Лудис се осмелява да учи всеки, качил собствени снимки, на фотография и да се изказва като "професионалистка". Може би силата и е в композицията и обработката на снимките? Я да видим.

Ей от тази снимка става ясно, как изкусно и професионално обработва снимките си Лудка. Хубаво е снимала небето през клоните, ама какви са тия лилави контури около клонака? Елементарно - това са т. нар. хроматични аберации. При такива резки контрасти са неизбежни и с най-добрия обектив, за сметка на това е много лесно да бъдат коригирани при обработка. Как да е, май на великата фотографка просто не и се е занимавало с подробности.

Горе-долу така стои и въпросът с композицията. Дори и на първокласник му е ясно, че водната повърхност винаги е хоризонтална. В снимките на Лудка има доста вода и по нея най-добре се открива, че хоризонтът е килнат на една страна. На идеите на Лудка май дори Ансел Адамс би завидял. Как да не завижда човек на такова невежество - крив хоризонт се коригира много по-лесно от хроматични аберации дори и в аналоговата фотография.

Как да е, може би страхотната професионалистка разполага с дарба да улавя светлината. Ето тук и тук се вижда, как Лудка е уловила светлината. Снимката на пристанището освен че е с крив хоризонт, прави впечатление и с твърдите си контрасти. Е, твърдите контрасти са точно следствие на неподходяща светлина и/или нескопосана обработка. Светлите полета в облаците и по надстройките на корабите тук-таме преливат директно в чисто бяло без никакви детайли, а тъмните - в чисто черно. Проблемът e добре познат във фотографията и всеки дигитален фотоапарат при разглеждане на снимките обикновено показва такива проблемни полета. В определени граници проблемът може да бъде коригиран при обработката. Колко Лудис разбира от това, вече писах.

Учудва ме само, как като капак на всичко това, Лудис има акъл да поучава Миткалото, че "не бил спазил светлината". И не само.

Ех фотографке, фотографке, извинявай, че ти казвам така, но не ти знам името.





Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - уууууууууу чи дългу интересну ...
01.05.2012 22:54
уууууууууу чи дългу
интересну лий? мързи ма да гу чита
ай утре ако не са та баннали ще му фърля един тигел по диагонал
цитирай
2. анонимен - Защо си разрешаваш да критикуваш Лидис
01.05.2012 23:01
Тя"най-великата" фотографка в блог.бг. На всеки постинг, в който има снимки, слага минуси?! Никой освен нея не може да снима
цитирай
3. zlokuche - Ан2, елементарно
01.05.2012 23:02
Докато има говеда, ще има и касапи!
цитирай
4. valsodar - Задълбочен анализ, показващ ако не ...
01.05.2012 23:09
Задълбочен анализ, показващ ако не друго, то поне добро познаване на материята.

Да оставим настрани кукундрелите на сайта - те отдавна са ясни на всички кои точно са.

С анализ и конструктивна критика на луд човек не можеш помогна, там си трябва лекар, специализирано заведение и подходящо лечение.
цитирай
5. анонимен - Аз вече казал другаде, че Лидис о...
01.05.2012 23:12
Аз вече казал другаде, че Лидис обладана от Шейтан и Салаадин Саид утре ще се моли на Аллах за спасение на бедна душа на жената.
цитирай
6. zlokuche - Ей, кулинарните, я бегом обратно в ...
01.05.2012 23:13
@valsodar: По въпроса за знаенето и моженето:
http://zlokuche.blog.bg/hobi/2012/04/20/kradeni-snimki.943032
http://zlokuche.blog.bg/izkustvo/2011/10/12/oshte-vednyj-za-foto-grafichniia-onanizym-pak-sys-snimki.834189
http://zlokuche.blog.bg/izkustvo/2011/09/25/za-foto-grafichniia-onanizym-sys-snimki.825637
цитирай
7. анонимен - Аз много се объркал. Тука за фото...
01.05.2012 23:22
Аз много се объркал. Тука за фотография ли пише или за готвене.
цитирай
8. zlokuche - Inshaallah,
01.05.2012 23:24
И аз нещо се обърках. Гледам какво става...нейсе, станат ли много кулинарните, ще ги сготвя набързо. Иначе става дума за фотография.

Поправка: почистих коментарите от разни кулинарни.
цитирай
9. анонимен - И правилно сторил.
01.05.2012 23:47
Българи имат навик да не говорят по тема. Аз забелязал това отдавна. Още като дошъл в България.
цитирай
10. ketcakuatl - ВИЖ СЕГА
01.05.2012 23:51
Отначало бях подведен. Не за това че е луда, то си личи от километри. Съжалявах я, дори и на други препоръчвах да бъдат снизходителни с оглед на душевното и състояние. Но едно е да имаш тиха лудост, друго е да си агресивен и опасен за околните. Тя се оказа втория тип. Което иска противодействие. Най-добре е в едни такива ризки, които се връзват отзад, ама... Чел съм нейни коментари в които агресивно иска даден блогър да си смени категорията на поста, защото го правел нарочно да засенчи нейния... Не и трябват обяснения на лудата, а връзване! Тотална откачалка е, шизофреничка.
цитирай
11. zlokuche - Обяснението не е за Лудата Тъпис, а ...
02.05.2012 00:12
Обяснението не е за Лудата Тъпис, а за тези, които биха могли да се подведат по нея и за тези, на които им е писнало от изпълненията и.

След като още не са я закопчали и не са я откарали насила в психиатрията, поведението и и може би това, че не си пие редовно хапчетата (и вместо това набляга на водката), са си на нейна отговорност.
цитирай
12. mitkaloto - БЛАГОДАРЯ ЗА ЗАЩИТАТА!!Не знам ...
02.05.2012 07:30
БЛАГОДАРЯ ЗА ЗАЩИТАТА!!Не знам какво да ти напиша след като прочетох постинга.Иде ми да се откажа от снимането.Но в крайна сметка винаги съм твърдял ,че не разбирам от фотография.Снимам и каквото стане...И един човек да хареса една моя снимка пак е постижение за мен.Извода,който си направих от прочетеното е,че под всяка моя снимка трябва да пиша-ЛЮБИТЕЛ ФОТОГРАФ-МИТКАЛОТО.Още веднъж благодаря и приятен ден!
цитирай
13. анонимен - Добре дошъл в клуба бъдещите осъдени
02.05.2012 08:31
Така да се каже, приятна компания ще сме.
цитирай
14. анонимен - Прочетох внимателно всичко
02.05.2012 08:44
От изброяването на апаратите, с които са правени всички снимки, ме зачопли едно съмнение , наистина ли притежава толкова фотоапарати или някои от снимките са(меко казано) взети назаем от интернет.
цитирай
15. carvulana - Сложили са ти бан - с право.
02.05.2012 09:41
Добре, убеди ме, че професионално снимките на Лидис не струват.
Но ти самият разбра и в 2 постинга отбеляза колко ужасяващо некадърна е Йотова.
Ама тя непрекъснато убива фотографията, и в момента - също, пак са я напомпали на първа.
" Фотографиите" на Али и Миткалото са също подигравка с фотографското изкуство.
Ама тая малка групичка нелрекъснато замърсява сайта, защо не протестираш срещу нея.
В сравнение с тях Лидис е сто пъти по-добра, няма спор.
Като казваш А, кажи и Б - Лидис, Йотова, Али и Миткалото са еднакво некадърни.
ОК?

Иначе ще си един от проводниците на катанщината - разяждащата сайта чума.
цитирай
16. carvulana - И в момента пак трябва да повръщаш - великата фотографка е на първа,ужас!!!!!!
02.05.2012 09:46
Ако сам правех същото, толкова бързо би ми писнало от собствените ми снимки, че с дни наред бих повръщал от отврат.

Защото това нейното не е фотография, а онанизъм. Графичен онанизъм от най-гадния вид.
цитирай
17. анонимен - Стига ве ти за кулинарна фотография ...
02.05.2012 09:56
Стига ве ти за кулинарна фотография не си ли чувал? Защо ми изтри охлювите?
Повече няма да пиша при теб!
Какви са тези тиминужки с пърхут?
цитирай
18. анонимен - Ама тази лудис колко фотоапарата ...
02.05.2012 10:47
Ама тази лудис колко фотоапарата има???:))
цитирай
19. анонимен - Абе, Цървулано! Абе, Полигоре!
02.05.2012 11:54
Как не ти писна да се клонираш и да се правиш на експерт по всичко! То не са херувими, Караконджули, Ферхундета, Сривове, Кошмари и какво ли още не.
Кога ще родиш една собствена и оригинална мисъл, а не да си щипваш от тук и от там чужди идеи да ги прекрояваш в свои.
Щом ти се повръща, повръщай, бе! Това не е ново за никой. Постоянно го правиш в писмена форма.
То бива да си бездарен и некадърен, бива, ама твоето е уникално!
Я сега да се извиниш на Злото Куче, че непрекъснато го копираш и показваш от свое име, когато речеш да оплюваш Валя. Ама Валя никога не е твърдяла, че е профи фотограф.
цитирай
20. анонимен - Злокучие ама и ти събираш всичкото ...
02.05.2012 13:34
Злокучие ама и ти събираш всичкото куку на блога:)) Начело с ан20:)))
цитирай
21. mar866 - хахахааха;)))
02.05.2012 15:02
малеййййй, колко труд си хвърлил, ама нали вчера беше ден на труда, та няма лошо да го отпразнуваш в блога...

абе, хора, тук ли намерихте да се доказвате професионално?
цитирай
22. tera - Беше ми интересно да прочета
02.05.2012 15:14
Да си призная честно обичам да снимам, но изобщо не изпадам в такива "подробности", пък и апаратчето ми е SONY тип сапунерчица, но като го взимах миналата есен в магазина ми казаха, че като за тези пари било най-доброто. Мисля да кача тези дни снимки от Валенсия и ми е интересно какви кусури ще им намериш. Шегувам се, но наистина ще ми е интересно.

Между другото не разбирам тази тупурдия в този блог относно снимките. Има си сайтове като 4coolpics, където качват снимки хора, които наистина умеят да снимат и го правят с джаджи от по 11 хиляди лева. Който иска да се прави на голям фотограф да ходи да си го мери там, а не тука. Има страхотни снимки там и като съм получвала похвали за някоя снимка от такива хора, наистина съм се чувствала горда със себе си. :) Тука хората си качват снимки за кеф и не знам каква мания обхвана тука народа с тези фотографски напъни.

Виж тези тука снимки:
http://4coolpics.com/photo/nafets/438777.html

или пък на този, който си е професионалист и доста ги обработва:
http://4coolpics.com/photo/SantiAgo/369630.html

Как ти се струват?
цитирай
23. mitkaloto - Да си призная честно обичам да сн...
02.05.2012 15:26
tera написа:
Да си призная честно обичам да снимам, но изобщо не изпадам в такива "подробности", пък и апаратчето ми е SONY тип сапунерчица, но като го взимах миналата есен в магазина ми казаха, че като за тези пари било най-доброто. Мисля да кача тези дни снимки от Валенсия и ми е интересно какви кусури ще им намериш. Шегувам се, но наистина ще ми е интересно.

Между другото не разбирам тази тупурдия в този блог относно снимките. Има си сайтове като 4coolpics, където качват снимки хора, които наистина умеят да снимат и го правят с джаджи от по 11 хиляди лева. Който иска да се прави на голям фотограф да ходи да си го мери там, а не тука. Има страхотни снимки там и като съм получвала похвали за някоя снимка от такива хора, наистина съм се чувствала горда със себе си. :) Тука хората си качват снимки за кеф и не знам каква мания обхвана тука народа с тези фотографски напъни.

Виж тези тука снимки:
http://4coolpics.com/photo/nafets/438777.html

или пък на този, който си е професионалист и доста ги обработва:
http://4coolpics.com/photo/SantiAgo/369630.html

Как ти се струват?

Пускай си снимките .В този сайт има танцьори на които паркета винаги е крив.Поздрави!
цитирай
24. анонимен - Тук всички снимки ги пускаме за кеф, само Лудата Лудис си мери ''професионализма'' с нас:)
02.05.2012 17:46
tera написа:
Да си призная честно обичам да снимам, но изобщо не изпадам в такива "подробности", пък и апаратчето ми е SONY тип сапунерчица, но като го взимах миналата есен в магазина ми казаха, че като за тези пари било най-доброто. Мисля да кача тези дни снимки от Валенсия и ми е интересно какви кусури ще им намериш. Шегувам се, но наистина ще ми е интересно.

Между другото не разбирам тази тупурдия в този блог относно снимките. Има си сайтове като 4coolpics, където качват снимки хора, които наистина умеят да снимат и го правят с джаджи от по 11 хиляди лева. Който иска да се прави на голям фотограф да ходи да си го мери там, а не тука. Има страхотни снимки там и като съм получвала похвали за някоя снимка от такива хора, наистина съм се чувствала горда със себе си. :) Тука хората си качват снимки за кеф и не знам каква мания обхвана тука народа с тези фотографски напъни.

Виж тези тука снимки:
http://4coolpics.com/photo/nafets/438777.html

или пък на този, който си е професионалист и доста ги обработва:
http://4coolpics.com/photo/SantiAgo/369630.html

Как ти се струват?


Ама да си пълен аматьор като нея и да раздаваш правосъдие си е чиста диагноза:)
цитирай
25. анонимен - Аз имал скъп фотоапарат. 11 хиляди ...
02.05.2012 22:39
Аз имал скъп фотоапарат. 11 хиляди евро, но миналото месец един мургави българи откраднали го от мен докато снимал пред НДК. Аз помолил се за грешните им души както днес молил се за Лидис. Аз мисля тя стане по-добър и по-малко луда човек.
цитирай
26. zlokuche - Отговори на коментарите
02.05.2012 23:23
Тук:
http://zlokuche.blog.bg/drugi/2012/05/02/ludis-veselba.948761
цитирай
27. barborok - това ми напомня за студентските ми години...
06.05.2012 08:17
... имах доста приятели които "учеха" фотография в разни частни университети и колежи... мама и тате разбира се им бяха купили последните класни фотоапарати с най - хубавите обективи... та един ден идва едно такова пешлеме със една снимка на алея от борисовата градина и ми казва --- глей копеле каква яка снимка !!! ... същевременно познавах момиче от педагогическият към СУ която снимаше със стар зенит и си проявяваше снимките върху стара амабалажна хартия и стари пожълтели вестници и ги скриваше всичките мамини и татини в джоба си за стотинки ....
цитирай
28. анонимен - за фотографията
12.05.2012 11:03
времето руши градове и цивилизации,но истинските ценности не са му подвластни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 738946
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031