Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 23:01 - За Библията и бакалските тефтери
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 5911 Коментари: 11 Гласове:
9

Последна промяна: 01.01.2011 02:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато писах "Наръчника по зомбология" си мислех, че мотивацията на всякакви зомбирани е тема без особено значение. Оказа се, че съм пропуснал доста сериозен източник на смях, както и поредното потвърждение на аксиомата, че всякакви видове зомбирани са леко тъпички.

Да вземем за пример библейската какичкатм. Доста време не се интересувах особено от мотивацията и, докато в блога и не се появи коментар 32 към този постинг. Ето го:

"Аз съм обикновен проводник на Словото на Всевишния, Негова служителка...и просто си изпълнявам дълга, но не просто дълг, а дълг импрегниран с много обич към всички...Спокойна нощ, приятелю и успешна нова седмица! Нека Бог да ни закриля и напътства в Неговата мъдрост!"

Малко откритие в зомбологията. Изпълнявала била някакъв си дълг. Какъв и към кого, не става ясно. На мен такова нещо ми напомня на каторга или робство за неплатен данък. И едното, и другото ги е имало по света в минали векове. Досега не съм се натъкнал на доказателства, че естирчето не живее в средните (или в по-ранни) векове. От гледната точка на календара ми, показващ 2010 година, откритието е весело.

Още по весело става в мъглявото описание на дълга. "импрегниран с много обич". За обичта на библейската какичкатм може да се съди по отношението и към всички инакомислещи - обещава им огнени герени, печати по краката и прочие идиотии или се надсмива над болестите на другите. Откритието тук е, че дългът бил "импрегниран" с обич. В училище наблягах на българския език и все още си спомням разликата между чуждица и заемка. В случая "импрегниран" е чуждица, и то не на място. Дори и библейската какичкатм да е наблягала в училище повече на Библията, отколкото на българския език, би трябвало да е изучавала и "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников. Великолепна комедия, осмиваща точно този вид псевдоинтелектуалщина. А дори и да не я е чела в училище, съществува и понятието "обща култура". Две много добри причини, за да бъде казано в такъв случай, че дългът (какъвто и да е) е пропит или напоен с обич. Нейсе, какичката си е харесала в случая чуждицата "импрегниран", навяваща спомени за спрей за обувки. Трудно ми е да определя причините в случая да бъде използувана чуждица. Всъщност, незнанието и/или непочитането на родния език и липсата на обща култура не се изключват взаимно. Много по-често се срещат заедно.

Върнем ли се към "дълга", откриваме в коментар 13 към този постинг и естеството му:

"аз съм длъжна да предупредя, защото един ден и на мен ще ми се търси сметка, затова, че не съм ви предизвестила... "

Щяло да и се държи сметка и подобен дръндрънтапляс. Много набожна излиза какичката - чете Библията, цитира я за щяло и нещяло, а прочетеш ли коментарите, напомнят не за Библия, а за бакалия. Или за кръчма. По-точно, за една определена книга, пазена грижливо под мазния тезгях от охранен кръчмар или бакалин и почитана във въпросните заведения почти толкова, колкото и Библията.

Става въпрос за тефтера с вересиите, описван и показван толкова често, че се помни и до ден днешен. Всъщност по свой начин тефтерът с вересиите е понякога по-важен и от Библията, тъй като властта му не се ограничава с разни абстрактни препоръки, а съдържанието му съвсем не е художествена измислица или откъслечно сглобени свидетелства за отдавна отминали събития. Тефтерът си е съвсем реален и вписаното в него е от първостепенно значение при решаването на конкретни екзистенциални въпроси като например, ще има ли нещо за ядене довечера и дали кръчмарят ще ти налее още една ракия или ще те напсува.

Мъгливо ми е, откъде на библейската какичкатм и е хрумнало при четенето на Библията, че и е писана толкова дебела вересия и са щели да и държат сметка. В Библията е писано какво ли не, но вересии там не открих. В крайна сметка нито църквата е бакалия, нито Библията - бакалски тефтер.

От гледна точка на зомбологията, това е откритие. От гледна точка на Вярата предизвкиква отвращение. А от гледна точка на здравия разум - истеричен смях.




Гласувай:
9



1. анонимен - ма, вярно си злоку4е :))))))
31.12.2010 23:07
и на връх нова година не пускаш. ЗаЕби я тази кикимора!
цитирай
2. анонимен - Dear Tommy Tomov, pisna mi kakto ...
01.01.2011 00:16
Dear Tommy Tomov , pisna mi kakto kazva6 ti ot sharlatani , v tova 4islo vklu4vam i tebe . Nali si saglasen ? A i da ne si - tvoito mnenie e malovajno za publikata , poseshtavashta tozi sait . Tolkova si anonimen i strahliv , 4e shablonnoto ti izrazqvane e harakterno za 4ovek s ograni4eni umstveni vazmojnosti , koeto govori 4e si prost 4ovek i nikakyv lekar ne si , kakto se pi6e6 , a za prostotiqta ti govori i imeto , s koeto se predstavq6 - Tommy Tomov . Prodaljavai da se zaqjda6 v sashtiq duh i prez novata godina , koeto shte predizvikva odobrenieto samo na opredelena grupa "intelektualci" , koito moje6 da vidi6 obiknoveno na Jenskiq pazar .Haide sas zdrave, "doktore " Tommy , mili mi Smehurko
цитирай
3. krotalka - Смях до припадък!
01.01.2011 13:46
Ан.2, след като си го "изследвал" и си се запознал толкова обстойно с неговото житие-битие, защо се страхуваш и пишеш анонимно? Аз мога да ти гарантирам, че не само е лекар, но е и Д-р на медицинските науки. Как ще коментираш ако въведе модерация и ти затвори вратичката?
Злокуче зарежи ги обсебените, в предния постинг им постави диагнозата! Исакам да видя още нови снимки!
цитирай
4. анонимен - Ан. 2, след като си го "изсл...
01.01.2011 16:56
krotalka написа:
Ан.2, след като си го "изследвал" и си се запознал толкова обстойно с неговото житие-битие, защо се страхуваш и пишеш анонимно? Аз мога да ти гарантирам, че не само е лекар, но е и Д-р на медицинските науки. Как ще коментираш ако въведе модерация и ти затвори вратичката?
Злокуче зарежи ги обсебените, в предния постинг им постави диагнозата! Исакам да видя още нови снимки!

Moito ime e Vasil Asparuhov - finansist , a sega , mai4e , bi li kazala imeto na lubqshtoto ti otro4e ? Samnqvam se , ili ako dade6 nqkoe ime , to shte e fal6ivo. Nali poznah ? Vse pak otro4eto ti - "doktor na medicinskite nauki" e vazpitavano ot skorpionka i to sas sigurnost 4erna , koeto ozna4ava , 4e ti si zla , otmastitelna , lajliva - za koeto sam siguren , 4e nikoga i za nishto na sveta nqma da kaje6 istinskoto ime na tvoeto "doktor4e" . Siguren sam, 4e tvoeto doktor4e ne e jeneno , zashtoto ti taka si go obsebila , 4e ne dopuska6 druga jena da go dobliji . Sama bez nego shte izkuka6 oshte pove4e , nali ? Aide , sas zdrave i po-malko zloba prez novata godina ! Sbogom !
цитирай
5. анонимен - Нищо ново под слънцето!
01.01.2011 18:22
Човек изразява мнение и веднага му се прави "дълбокомисленна психоанализа".Чак име и адрес на кабинет трябва да докладва.Остава някой да му поиска номера на личната карта или копие от свидетелството за раждане.
цитирай
6. анонимен - А бе, тия секти яко са зарибили народа?!
01.01.2011 18:34
Сеага ще докарат от сто кладенеца вода, за да ти докажат, че края на света идва...
Припомни им, че сам Бог е казал - "Не споменавай без нужда Божието име"!
цитирай
7. zlokuche - До Ан6:
03.01.2011 18:26
Не знам, секти ли са или какви, но сам виждаш, какви екземпляри са зарибили. Освен за всеобщ майтап, за друго не стават.
цитирай
8. анонимен - Поздрави за Новата година от Бай ти Митко
03.01.2011 19:49
Докторе, най-добре се смее този, който се смее последен! Толкова си умен, че забравяш елемнтарни житейски истини, прости ми, че ти го припомням...
Но ще ти споделя нещо от моите юношески години - едно време като си харесаме някое девойче, пък ни е срам да му го признаем, се блъскахме в него, или дърпахме плитките му - само и само да ни забележи. Твоята работа с въпросната госпожица или както я наричаш"какичка" на това мяза....
Харесал си я, байновото!
Само че тя дали ще ти обърне внимание, като я дърпаш за полата, злокуче? :)))))
цитирай
9. zlokuche - А за много години...
03.01.2011 20:32
А по темата - да не съм го сякъл от Парка на Свободата? :-))))))
цитирай
10. despinida - Хехехех, забавна тема :)
04.01.2011 11:32
С фентъзи-сюжет, добри и лоши персонажи, тайни заклинания, надвисващи прокоби, праведен лъч светлина, нестихваща битка между добро и зло....единствено липсват живописните илюстрации и подобаващата мономентална музика :)
Поздрави, злокуче, развесели ме :)
цитирай
11. zlokuche - До Деспинида:
04.01.2011 22:39
Мерси. Изборът на музиката е най-лесното. С каквото и да е от Вагнер или Верди не можеш да сгрешиш. Аз бих препоръчал "Пръстенът на Нибелунгите".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742662
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930