Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2010 02:58 - Какво всъщност представлява ХААРП (Част 1)
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 7383 Коментари: 20 Гласове:
6

Последна промяна: 28.09.2010 03:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво всъщност представлява ХААРП? Разрови ли се човек в мрежата, на килограм се намира всякаква информация, от която следва, че ХААРП е някакво чудо-оръжие. Според едни оръжие за контрол над съзнанието, според други за предизвикване на земетресения, според трети за контрол над климата. Да му се не начудиш. Чета и се сещам за един немски израз - снасяща яйца млекодайна вълнодайна свиня. Или любителите на разни фантасмагории явно за почти 15 години не могат да постигнат консенсус, или мълвата е минала през толкова много развалени телефони, че е трудно да се изолира първоначалната измислица от добавените впоследствие.

Съкращението "HAARP" означава "High Altitude Auroral Research Project". Преведено на български - проект за изследване на горните слоеве на йоносферата. Главанта инсталация на проекта се намира в Гакона, Аляска и представлява група от антени, способни да излъчват сигнал към малка част от йоносферата. Допълнителни инсталации улавят промените, предизвикани от сигнала. Самата инсталация отдалечено прилича на огромен парцел с колци за домати.

Толкова на север домати не се отглеждат лесно, а и инсталацията се използува активно от учените. Може би това е причината, всевъзможни любители на безкрайни измислици да се тормозят от съществуването на въпросния обект и къде от злоба, къде от незнание да лапат доматите с колците. По-точно, опитват се. На HAARP, естествено, домати не виреят, за въпросните фантасти остават само колците.

Изследователският интерес към човешката глупост ме накара да потърся информация за първоизточника. Подобни прояви на масов идиотизъм по правило произхождат от конкретно събитие или личност, успяла да подлъже достатъчно хора, че доматите са по-вкусни с колците, а самите колци - много по-вкусни без доматите.

Строителните работи по HAARP започват през 1993 година, а проектът е активиран през 1995. През същата година излиза книгата "Angels Don"t Play This Haarp" на Ник Бегич и Джийн Манинг. Малко по-късно се появява и 50-минутен "документален" филм. Интересното в случая е, че абсолютно всички врели-некипели, циркулиращи из Интернет, могат да бъдат открити и в двата материала. Не намерих по-ранни материали, отнасящи се до HAARP в контекста на употребата му за военни цели или всевъзможни конспирации. Повод да погледнем по-внимателно двамата пишман-фермери.

Ник Бегич-младши е старшият син на сенатора от Демократическата партия Ник Бегич-старши, изчезнал безследно в самолетна катастрофа над Аляска на 16.10.1972   По професия Бегич-младши е учител в начално училище, в миналото председател на Федерацията на учителите в Аляска и Съвета по образованието на град Анкоридж. Тази квалификация е съвсем сериозна и легитимна. Интересна е и титлата му "доктор хонорис кауза" по алтернативна медицина, присъдена му през 1994 от "Откритият университет по комплементарни медицини" (преводът на името е буквален) в Коломбо, Шри Ланка. Информацията е гордо публикувана и в неговия онлайн-магазин. Но какво всъщност означава такава титла?

Докторска титла "хонорис кауза" за конкретна област на науката се връчва обикновено на лица, специализирали в друга област, но по силата на работата си допринесли съществено за развитието на съответната наука. Типичен пример би бил физик, допринесъл с дейността си за развитието на медицински техники или астрономия. Във всички случаи приносът към съответната наука трябва да е значителен и да издържа на всякаква критика. Информацията на официалния сайт на Ник Бегич гласи, че титлата е присъдена за "независима дейност в областта на здравните и политическите науки". Очевидно странна и много тайна дейност, след като и при усилено търсене не се откриват никакви следи от нея под формата на публикации, научни трудове или участие в конгреси. Интересна е и специалността, в която е присъдена титлата. Общопознат факт е, че алтернативната медицина надеждно лекува най-вече пациентите от досадните метални кръгчета и късчета хартия в портфейлите им и това е единствената област, в която въпросната "медицина" е ефективна. За практикуващите я, разбира се.

В уважаващите себе си университети изискванията за присъждане на титла "хонорис кауза" понякога са по-високи отколкото към "нормален" докторат. При не толкова уважаващи себе си университети титлата бива често връчвана не за заслуги, а като услуга. Или по принципа "услуга за услуга". За щастие университетите, поддаващи се на този вид академична проституция, са малко. А съществуват и "университети", които не се свенят да издават такива титли срещу заплащане и без да задават въпроси. Явлението е познато и добре описано в множество сходни по смисъл дебели книги - в наказателните кодекси. Наказуема е не само търговията с фалшиви дипломи и титли, но в някои случаи и опитът за придобиване. А на опити да бъдат използувани като легитимация (напр. при кандидатстване за работно място) в немалко случаи се гледа като на тежка измама.

Въпросният университет ме заинтересува. По точно, заинтересува ме липсващата информация на официалния му уебсайт. Сред нескопосаните снимки не открих нито една, показваща самия университет, E-mail бе посочен като единствена възможност за контакт. Не намерих нито информация за университетски болници, нито списък на професорите, оглавяващи отделните катедри, нито списъци на лекции, симпозиуми, конгреси или публикации, нито описание на обучението. Накратко - липсваща есенциална информация, каквато може да се намери дори по уебсайтовете на родните ни медицински университети. Всеки е свободен да обясни разликата както си поиска, за мен разликата е тази между сериозни университети и анонимна печатница за фалшиви дипломи, разположена на удобно място извън досега на нормално правосъдие. А и още в началото ме озадачи, защо му е на иначе изтъкнат изследовател и специалист (ако вярваме на самия Ник Бегич-младши) докторска степен от "университет" на другия край на света. Съвсем весело стана, когато дори на уебсайтове, занимаващи се с псевдомедицински теми като хиропрактика, въпросният университет бе цитиран като "degree mill", т.е. печатница за фалшиви дипломи. Тук дори се споменава и цената - $400. Дали да не взема и аз да си купя една професорска титла...

Натъкнах се и на още един интересен детайл. Братът на Ник-младши, Марк Бегич е понастоящем сенатор за Аляска от демократическата партия,  а през 1994 е избран за кмет на Анкоридж. Кмет на най-големия град в даден щат е сериозна политическа позиция, а следващата логична стъпка е кандидатура за конгресмен или сенатор. Строежът на проекта HAARP нееднократно е критикуван като "услуга" към Тед Стивънс, тогавашния сенатор-републиканец за Аляска  . Странно съвпадение, по времето, когато малкото братче навлиза в голямата политика, Ник Бегич изведнъж започва да публикува материали срещу проекти с връзка към политически опоненти. Оставям тълкованието на читателя. В сериозните научни и правни кръгове явлението се нарича "конфликт на интересите" и понякога има неприятни последствия.

В сравнение с Ник Бегич, биографията на съавторката му Джийн Манинг  изглежда по-скучна и от зимна вечер, когато по телевизията предават балет. Научаваме, че детството си е прекарала в Кордова, Аляска, че има щастлив брак и три деца, за професията и, любовта към хармонията и природата. За това как се е запознала по случайност с електротехник, изобретил революционен генератор и как се е записала в клуб по риторика, запалила се по идеята да популяризира алтернативни източници на енергия. Звучи като оживяла героиня от роман на Даниел Стийл.

Прииска ли ми се да прочета някоя сълзлива лигава любовна история, щях да заема книга от градската библиотека или да си купя някоя преоценена в произволна книжарница. След като не открих никакви публикации от Джийн Манинг в областта на физиката като цяло и по специално в областта на йоносферната физика, се надявах да открия такива поне на уебсайта и. За съжаление попаднах само на въпросната комбинация от сълзлив любовен роман и фантастика. Стана ми жалко за атомите Уран-235, разпаднали се в някой реактор с целта да захранват компютъра ми (а и не само моят), докато аз четях въпросната "автобиография".

Нека оставим любовните романи, докторските титли "за услуги" по "алтернативни медицини" и прочие настрана. Въпросът е - след като двама автори без особени знания в областта на физиката и изследванията на йоносферата публикуват "научен труд", посветен на тези теми, доколко може да се надяваме на добре проучено и обективно изследване?

За това - в следващите постинги.



Гласувай:
7



1. liliyanaandreeva - ВЯРНО Е, ЧЕ ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА НА ЛЪЖЛИВИТЕ ОВЧАРЧЕТА ОБЪРКА ХОРАТА...
28.09.2010 08:14
...И СЕГА НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОЕ Е ЛЪЖА И КОЕ - ИСТИНА ! Но има установка за изкуствени земетресения.Дори предлагаха в силни земетръсни зони да се предизвикват леки трусове за наместване на земните пластове за да се избегнат разрушителните силни естествени земетресения.Но опасността от резонанс осуети тези планове ( аз съм строителен инженер ).
Вие да не би да пробвате доколко са осведомени обикновените хора по отношение на съвременните оръжия ? Ами знаят повече, отколкото предполагате.Дори баби с основно образовани от преди девети "пазят" обществената тайна за модерните оръжейни инсталации.
цитирай
2. zlokuche - Единственото "оръжие" способно да предизвика земетресения,
28.09.2010 08:56
подземните ядрени взривове и използуването им с мирни цели, е проучено и изоставено и от САЩ (Operation Plowshare) и от СССР през 60те години по причина пълната несъстоятелност на проектите. А след като сте строителен инженер - проверете силата на трусoвете, предизвикани от три изкуствени експлозии - Халифакс 1917, Опау 1921 и Тексас Сити 1947. В първия и последния случай става въпрос за 15 Килотона ТНТ-еквивалент. Експлозия и разрушения да - земетресения - не или съвсем слаби. Но за това вече писах в друг постинг. Сама по себе си идеята за предизвикване на земетресения с помощта на йоносферен предавател е просто смешна.
цитирай
3. krotalka - Има области в науката, които все още не са достатъчно добре изучени!
28.09.2010 09:51
Не бива с лека тъка да се отхвърля и алтернативната медицина...
На повечето хоре е известно, че има и псеводучени, купили си някакви научни титли. Когато науката не може бързо да намери обяснение на да ден проблем, подтиква някои хора, да си обясняват това с извънземни сили или способности.
цитирай
4. liliyanaandreeva - Има и други бомби, предизвикващи земетресения : пластични, вакуумни, честотни...
28.09.2010 10:08
...има : йонна инсталация, психотронна , земетръсна
...няма : алтернативна медицина.За сега предполагат, че я има ( като неутриното ) , но не са я открили.А това, което афишират е "...пророкуване на желаното за действително..." , та белким се случи...Но...не би!Хората ги наричат " Министерство на разболяването" като алтернатива на оздравяването...
цитирай
5. zlokuche - . . . има : йонна инсталация, псих...
28.09.2010 10:12
liliyanaandreeva написа:
...има : йонна инсталация, психотронна , земетръсна

Разбира се. И Дядо Коледа си е съвсем истински, а прасетата могат да летят.
цитирай
6. karambol5 - Заинтригува ме :)
28.09.2010 11:19
Заинтригува ме :)
цитирай
7. zlokuche - До карамбол5:
28.09.2010 16:38
Благодаря. Значи все пак съм постигнал нещо с този постинг. Продълженията са в работа, ще ги публикувам всички до седмица-две.
цитирай
8. анонимен - Няколко въпроса които си зададох след прочитането на постинга.
29.09.2010 18:13
Първо: Защо един доктор на 34 години, отделя време и с невероятен хъс се е захванал да доказва че такова животно като ХААРП, НЕМА, или че поне не се използува за това за което се говори по нет-я???
Второ: Докторе! Отварял ли си наскоро Google Earth, и писал ли си в търсачката haarp. Ако не си, направи го!!! Ще получиш съобщение: "Your search returned no results". За твое сведение, само до преди месец, търсене с тази дума връщаше резултати за трите установки, за "High Frequency Active Auroral Research Program" - Анкоридж - Аляска, Трьомсо - Норвегия и Гренландия. Въпроса - Защо така?
Трето: Имаш местоположенията, погледни през Гугле земя, за да видиш какви снимки има. Аляска - в началото на тази година много добре се виждаше антенния комплекс на програмата, сега на това място снимката е мътна - не се вижда нищо. Трьомсо - преди няколко години трябваше да пътувам до там (музикант съм - работех в Норвегия известно време и в договора имах един месец в този град). Та навремето потърсих града в Гугле земя - снимките бяха повече от страхотни. Сега за същото място са качени снимки които са направени през тъмната част на денонощието - доста ясни, но много тъмни, общо взето трудно можеш да разбереш кое какво е! Въпроса - защо така??!?!?
Четвърто: Ти да не си някой от новата порода, тъй наречените ПМО - Парично Модифициран Организъм? Абе казано с прости думи: Колко пари ти дадоха да направиш този блог, и да пишеш опровержения ( не визирам само този ти пост ) за неща, които вече стават очевадни. И хората които се опитват да ги потулят, в последно време все повече не успяват благодарение на Интернет.
Да! Има много глупости циркулиращи из нета, но има и много неща които заслужават внимание.
Аз ще се задоволя със смислен и основателен отговор а въпрос 2 и 3
В заключение: През това лято няколко пъти бях свидетел как в безоблачно небе (обикноено надвечер, преди залез) се оформят от нищото облаци, и до 10-15 мин. се изливаха страшни порои за не повече от 5-6 минути. Поздрави!!!
цитирай
9. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
30.09.2010 02:21
zlokuche написа:
liliyanaandreeva написа:
...има : йонна инсталация, психотронна , земетръсна

Разбира се. И Дядо Коледа си е съвсем истински, а прасетата могат да летят.

Тц, не могат. Слоновете могат. Един само, Дъмбо май се казва. :Р

Ан8 АЗ ЛИЧНО НАСОЧИХ ЗЛОКУЧЕ КЪМ ТЕМАТА ЗА ХААРП.
Признавам си. Признавам си, че съм скръндза и не му платих нищо.
За невярващите- имам дори разменени лични съобщения като доказателство. Така че- дерзай.
Аз и преди 20 години си спомням кратки порои, зародили се на безоблачно небе. Това невиждано чудо се нарича лятна буря и си беше нещо напълно нормално още откак бях дете...
цитирай
10. zlokuche - До самотния воин: и така изкарвам ...
30.09.2010 02:48
До самотния воин: и така изкарвам достатъчно, не се притеснявай. Ще издеяним. А темата и на мен ми е интересна.

До анонимен 8: занимавам се с темата и толкова съм я захапал, защото по порода съм квартална превъзходна със селски корени, а по характер и професия - интелектуален помияр. Вкусно ми е да ръфам разни умствени огризки.

По темата Google Earth - преди 10 минути проверих, при търсене за HAARP ми дава съвсем нормални снимки на инсталацията. Колкото за Трьомсьо - Google нееднократно са попадали под критика, къде заради използуване на авторски материал (снимки, книги и т.н.) без разрешение, къде за нарушения на личната сфера. След като си бил в Норвегия, вероятно достатъчно си прихванал от дискусиите около Google StreetView и доколко това е нарушение на личната сфера. Напълно логични причини да подменят снимките с такива, на които не всичко се вижда. Достатъчно я, някоя какичка да се е оплакала, че на сателитна снимка е възможно да са я хванали на слънчеви бани по Евин костюм в собствения и двор.

Колкото до летните бури - незнанието не е грях. Точно най-силните летни бури са причинени от "суперклетки" или облаци с вертикален растеж, а и едните, и другите са известни с това, че се формират и развиват изключително бързо. Информацията я има и в гимназиален учебник по география, а когато още бях ученик, основите на климатологията се изучаваха още в 6-и клас.
цитирай
11. анонимен - анонимен 8 - нали тъй ме именуваха
30.09.2010 07:30
"защото по порода съм квартална превъзходна със селски корени, а по характер и професия - интелектуален помияр." - Щом си признаваш, така ще да е!!! А и виждам че държиш да докажеш че умееш да хапеш, лаеш и ръмжиш!!! при всяка възможност! :) Няма лошо! Така си избрал!
А след като съм бил в Норвегия ( и то доста годинки ) мога да ти кажа, че там масата въобще не я интересуват нещата за които говорим тук. Над 90% от хората се интересуват само от неща, пряко свързани с работата им.
"Достатъчно я, някоя какичка да се е оплакала, че на сателитна снимка е възможно да са я хванали на слънчеви бани по Евин костюм в собствения и двор." Причината за да сменят снимките, няма да е споменатата от теб какичка ( Трьомсо е на полярния кръг даже май зад него, така че снимката по монокини в задния двор отпада ). Нещо друго ще да е!
Да наистина Г.Земя започна отново да изплюва позициите на установките! По тази точка - печелиш.
НО!!! Ако на това което се вижда от Аляска, ти наричаш чиста и нормална снимка.... Така да е!
За суперклетките... хмм, наистина знам немного. Но това което знам е, че със сигурност не може за 10-15 минути да сформира облачна маса от която да се излее зверски порой! Както казах вече - говоря като свидетел, а не като преразказвач на това което се е случило около блок 228, Тракия, Пловдив!!!
Апропо: Суперклетката обикновено се свързва и със градушка, въпреки че понякога - ПОНЯКОГА - може и да няма такава. Значи аз съм щастлив свидетел на поне пет суперклетки, при които не е имало и намек за градушка!
Както и да е! Зададох въпроси, получих отговор само на един, и няколко опита за ухапване! :)))
цитирай
12. zlokuche - За отговорите
30.09.2010 09:24
По въпроса за снимките: дадох ти примерна причина. Не е нужно да е конкретана, а споменах и друга. Въпросът е в това - достатъчно е оплакване до Google или подаден иск в съда, че въпросните снимки я са в нарушение на нечии авторски права, я на нечия лична сфера, и всичко се маха от мрежата или подменя с нещо с по-ниско качество. Не знам, какъв ти е проблемът със снимката на ХААРП - самата инсталация се е оказала просто на границата на различен снимков материал, затова на север разрешаващата способност пада. Същото можеш да видиш и на снимки на София, където висококачествените снимки спират малко преди околоМръсното.

За времето - суперклетките са различни, има и такива с много малко дъжд/градушка. Виждал съм и такива, а и суперклетки, вилняли за минути. само А жизненият цикъл на обикновенa лятна буря (от формирането до разпадането на облака) може да е и само 30 минути. При подходящи атмосферни условия и по-кратък: http://en.wikipedia.org/wiki/Thunderstorm
цитирай
13. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
01.10.2010 04:52
An8 явно се опитваш да ме впечатлиш колко много знаеш за мен. Само че, всезнайко, ако ме познаваш толкова добре, щеше да знаеш, че на съответният адрес почти не съм живял. За сметка на това съм живял в почти цяла южна България. Та опита ми е личен и основан на доста наблюдения, включително при нередките ми посещения и на севрната част на родината.
цитирай
14. анонимен - анонимен 8
01.10.2010 18:46
До @voinyt !!! Не човеко, не те познавам, и не се опитвам да те впечатля с нищо. Дори не съм предполагал че си от Пловдив, което научих преди секунда посещавайки профила ти. Така че, ако със горните редове съм те засегнал по някакъв начин - Извинявам ти се, по възможно най - непринудения начин!!!
Относно HAARP-a, имам десетки гигабайти инфо в компира си, повечето от тях са видео, и доста във вид на цели свалени страници от нета. Като дипломиран инженер-физик, мисля че мога да отсея фейковете и шитовете, а те са доста повече от истинската информация. Както и да е, всеки си има позиция и гледна точка по въпроса! Аз мисля че установките се използуват за нещо повече от изследвания на йоносферата. Вие със Злото Куче сте на противоположно мнение. Не съм и помислял че мога да променя мнението.
Защо се подвизавам като музикант - това е една друга бира!!!
цитирай
15. анонимен - 2691
13.12.2010 22:29
Явно авторът, както и част от коментиращите са забравили за Жул Верн /200 години/, на който сега му се радваме на описаното НАШЕ съвремие, четейки приказки на децата, или дори Тесла /100 години/, дето и сега звучат част от изобретенията му като нереалност.
След като авторът използва усилено интернет, за да си набави информация, препоръчвам му да напише в търсачките "lost inventory Tesla" и да прочете сканираните копия от шенгетата по негово време :D))
п.п. бай дъ уей и нета по негово време е измислен ;) познайте от кой :D))
Лека нощ драги. :) Ще се вслушам в твоят собствен съвет да не чета хора, които не са специализирани именно в науката дето обсъждат, а имат "хонорис кауза" заради интернет есетата си.. :D))
;)
цитирай
16. анонимен - Митри
14.12.2010 22:06
След прочетеното в повечето постове на този блог, мога да кажа ,че пишеш всичко това чисто и просто - за пари..
или просто мисловния ти процес протича изключително комерсиално и в ритъм с това на какво им е удобно на дадени хора.. ние четящите да вярваме
не знам.. убедителен си.. но то това си е цяла професия нали знаеш
:)
цитирай
17. анонимен - :D
18.03.2011 19:02
След загубеното време за прочитане на този текст и коментарите след него, като човек избягващ посещаването на страници, започващи със "zlokuche" и все пак излъгал се да надникне, мога да кажа само следното:

1. Относно замъглените снимки на Google Earth
- Замъглените петна са засекретени военни бази. Такива петна има дори и в България.

2. Няма да коментирам качеството на статията, само ще кажа, че освен с изследвания на йоносферата, ХААРП се занимава и с "изследвания за установяването на комуникации между потопени подводници и много други научни изследвания".

3. До анонимен 16 - това е далеч от блог, който прави пари. По-скоро може да се определи като "мозъчна пръдня".

цитирай
18. barborok - злото куче ПРЕЗИДЕНТ!!!
01.07.2011 18:43
правят ми впечатление кемтрейлърите .те са още по жалки ,те нямат университед ами имат институд .не мога да намеря никва информация за него.освен едно колажче с едни млади и приветливи лаборанти.имат сайт за тоя институд и по мой проверки единственото истинско нещо там е бутона който те отвежда към формата за дарения .пейпал, виза , мастеркард, всичко останало е плява.в филма си тоя керников два часа не спря да говори и да свири на пияно, и като се каже че има цяло институд единственото изседване е взиране в небето.кой е ПМО-то?
цитирай
19. barborok - злото куче ПРЕЗИДЕНТ!!!
01.07.2011 18:59
аре хаарпаджийчетата да се разберат точно с коя честота е предизвикано земетресението в япони.в едната статия хаарп с магнометъра(???кое???) измерили 2.5Hz,(видео, снимки, документи) наса на същата дата пак измерили 3.6Гхз??(снимки видео документи) в другата статия пък в норвегия измерили 4.5Гхз(видео снимки и документи), ко праим от 2.5х до 5гхз.???има едно момче неграмотно момче журналист Валери при когото забелязвам тенденция да ползва имената на световни величия , да ги омъскарява и демонизира .да не продължава така че ще го бия забавното е как според въпросния тесла е измислил хаарп разделил скороста на вълната на обиколката на планетата хоп 7.75хз.вальо верния отговор 7.75секунди.нали се сещаш от 4ти клас S/V=T НАЛИ ТАКА ГОСПОДИН ИНЖЕНЕР?
цитирай
20. barborok - HAARP може да предизвика земетресение в Япония, суша в Судан....
18.07.2011 08:21
..... и обилни валежи в Южна Америка... колко удобно. аа и торнадота в Северна Америка, студ в Сибир и Аляска, ....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742897
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930