Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2010 02:01 - За misbis, авиацията и облаците
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 3079 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 26.09.2010 03:29


Обичам авиацията и може би съм един от малкото, все още впечатляващи се от самолети в полет. Отдавна са станали част от всекидневието ни. Приятно ме изненада вече неспящата misbis. Революция! Авиацията все още крие загадки и владее нечувани сили.

Доказателствата ме смаяха. Въпреки че следя специализираната преса от Aero International през Flight Magazine до Jane"s, пред очите ми се разкри нов свят. За селскостопанската авиация очевидно вече не е необходимо да бръсне върховете на дърветата. Край на смайващите изпълнения на пилоти-виртуози на 5-10 метра над земята. Ще ми липсват. Май съм проспал великия напредък на авиацията, че вече и хербициди, и пестициди и всякакви други "циди" могат да бъдат натоварени на нормални пътнически и товарни машини и пръскани от 10-12 километра височина. Прегледах набързо и библиотеката си, потърсих и в мрежата. Нищо по въпроса. Изключително важно откритие.

Както подобава, откритието пренаписва и авиацията, и физиката, и метеорологията. Следствията са интересни и полезни:

В случай че живеете на първия етаж на панелка, е възможно съседът от осмия етаж над вас да ви почерпи една бира, без да слиза (или вие да се катерите по стълбите). Протегнете си чашата от балкона, той може от своя балкон да ви налее. В нормалния свят едва ли ще уловите повече от капка-две, както и съседът да се цели. Според misbis е възможно да хванем не само капки, ами и цялата бира да отиде в чашата. Не е проблем, трябва само да се прекроят основни закони на физиката, a механиката на флуидите и теорията на Нютон (а с нея и теорията на относителността) да се напишат наново. Експеримента с бирата ще го пробвам със съседа, а физиците май ги чака много работа и признанието, че и години експерименти, математически модели и т.н. са били безсмислен труд.

Досега си мислех, че въздушното движение е стройно организирано и че не случайно РВД денонощно се грижат, самолетите да летят по определени "въздушни магистрали" и да спазват както курс, така и височина. Като професионалисти, работещи постоянно под напрежение, уважавах и пилотите, и РВД. За съжаление очевидно си имаме работа с перфиден заговор. Гадовете му с гадове, летят си наистина, както им скимне. А организират ли се, са коварна пасмина и са решили да развалят на misbis синьото лято в Еленския балкан, пращат самолети, пръскат я с някакви химикали от 10 километра височина и улучват в десятката. Естествено. Нямат си друга работа през един от най-натоварените периоди на годината, когато небето над България буквално е задръстено от чартърни полети, завръщащи западноевропейци от отпуските им по разни екзотични места.

Тъкмо написах тези редове и дочух шум от кухнята. Бях сложил нещо на да се вари. Случва се. Изключих печката, повдигнах внимателно капака на тенджерата и се задавих. На кълба ме обгърнаха парите на особено отровния химикал, толкова разтревожил вече неспящата. Ужас! Такава отрова, а аз бях тръгнал да си варя храна в нея.

Въпросната отрова се образува в газообразна форма при изгарянето на всякакво гориво, имащо поне един водороден атом в молекулата си. Самолетният керосин не е изключение, както и съвсем нормалното дизелово гориво, бензинът, въглищата, мазутът и повечето познати ни горива. При определена температура и налягане, всеки газ се втечнява.

Как това става в атмосферата, е интересно, защото се намесват и допълнителни фактори. От една страна при определена температура и налягане въздухът може да поеме само определено (крайно) количество изпарена течност. Над определена концентрация парите се втечняват. От друга страна самото при втечняване се отделя топлинна енергия (т. нар. латентна топлина или енергия на фазовия преход), която загрява  въздуха. В краен случай въздухът се загрява дотолкова, че кондензацията спира. Студени капки, твърди частици или ледени кристали могат да поемат латентната топлина и да се позагреят. Не се изпаряват, но поетата енергия улеснява кондензацията. С прости думи: колкото повече пари кондензират, толкова по-лесно става кондензирането на остатъка.

Истината за толкова ужасната отрова, уплашила и misbis, и мен, наложи тази кратка екскурзия във физиката. Всичко е много просто - химичната формула на отровата е позната на всеки: H2O! Става въпрос за обикновена вода, както и под формата на водни пари в атмосферата, така и в отработилия газ на самолетните двигатели. Наистина, адски отровно, плашещо и наистина част от пъклен заговор. Иначе не мога да си обясня, защо почти във всяко населено място, във всеки дом има течаща вода. Тровят ни, и това е!

Водните пари зад летящ самолет при определено налягане и относителна важност на въздуха кондензират в красива бяла следа. Дали ситните водни капчици ще се изпарят отново или от тях ще се формира облак, зависи пак от околната температура, относителната влажност на въздуха и налягането. Няма никаква магия, нито химикали, нито отрови в това. А събере ли се много кондензат, облаците растат и понякога пада дъжд. А понякога или водните пари свършват, преди облакът да се превърне в дъждоносен, или самата кондензация загрява околния въздух дотолкова, че сама си "дръпва шалтера".

Разбира се, говоря опростено с надеждата да ме разбере дори и podvodni, авторът на коментар номер 15 към постинга на вече неспящата. Тогава не би писал такива врели-некипели (буквално!). Ако се съди по ника му, човекът е един вид подводничар. Затова бих му простил непознаването на атмосферните процеси, но непознаването на физиката в една подводница може да се окаже лоша идея с фатални последствия.

От смях не ми останаха повече думи за метеоролога-подводничар. А истинските метеоролози си знаят работата. Предсказали са точно, че ще вали. Нямат контрол нито над времето, нито над това, че един есенен дъждец е толкова способен на misbis толкова да и развали настроението.

За такова нещо децата в детската градина и до някое време в училище си разменят разни обиди и понякога стигат до бой. Вече неспящата явно се е обидила на метеоролозите, но поне на външен вид е възрастна, не и отива да обижда. Затова все и се привижда, че всички изпълнявали някакви поръчки.

На това и спагетите в тенджерата се разсмяха. Смяха се, докато станаха al dente. А всъщност е много тъжно. Дъждовете не са по вкуса на всеки, но си имат своя чар. Бил съм в Еленския балкан и при дъжд и са ми останали красиви спомени. Трудно ми е да разбера човек, изпитващ нуждата да трови собствените си спомени с развинтена фантазия. Затова свършвам дотук.

А варените в отровата спагети се оказаха вкусни. Ако misbis живееше 5-6 етажа над мен с удоволствие щях да си протегна халбата от прозореца и да я помоля да ми налее една бира.

За да изпълни и тя поне веднъж една смислена поръчка.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Отиде ми ученето по дяволите
27.09.2010 11:58
Ех, като чета блог-а на авторката накарала злото куче да изръмжи, за момент си помислих че цялото ми учене на математика и физика отиде по-дяволите, но майната му ще го преглътна, и ще се опитам да помогна на математиците и физиците да пренапишем тези науки, така че да са в изгода на авторката, и най-накрая синоптиците да започнат да гледат прогнозата за времето, а не както авторката се опита да каже, пресата. Понеже знам как се изчисляват синоптичните карти, се оказва че ще трябва да пренапишем теорията за диференциалните уравнения, е какво толкова проста работа, ама с нея, ще трябва и събирането да променим.
Но мсиля да спра дотука с разсъжденията какво трябва да променим в науката, за да служи на misbis защото в тази "криза" незнам кой би платил такава сума, може би малоумната авторка която се изтропала на метеното, с нейния си постинг написан само и единствено защото не знае. Не е грях да не знае, грях е да не знае, да не иска да се научи, а в същото време да прикрепя доказатеслтва мислейки се за експерт.
Уважаема госпожо, моля върнете се да си научите урока, и се явете подготвена!
А аз отивам с чаша в ръка, и да чакам на балкона съседа да ми сипе малко кафе.
цитирай
2. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 11:18
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/frandesa/herbicides/lavina/>700 рiч</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/>пестициды десикант</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/herbicides/>довсходовые гербициды</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/>цена на пестициды</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742901
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930