Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2010 18:08 - Да убиеш рибата
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 4932 Коментари: 10 Гласове:
4

Последна промяна: 25.09.2010 02:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Има много начини да се убие риба. Извади я на сухо. С електричество. С динамит. С изцепки. За въдичарството, промишления риболов, бракониерството, практическите майтапи и простотията  е написано достатъчно много. На всеки се е случвало да е от едната или другата страна.

По тази причина търсенето (и намирането) на нови начини за убиване на рибата се превръща в приключение и предизвикателство. Като любител на практическите майтапи в стил "Физиците се шегуват" и ценител на добрия хумор, този постинг събуди интереса ми.

С цитат от Стария Завет въпросът се поставя в исторически контекст. Става ясно, че и изразът, и самото явление са познати от хилядолетия. Единственото, което не разбирам е, защо такива цитати се нуждаят от наблягане на думите с цветен текст. Старозаветните пророци са достатъчно изразителни, кратки и недвусмислени в думите си за да има нужда, текстовете им да бъдат подчертавани с любимите типографски похвати на жълтата преса.

Това научаваме в продължението, което също е в стил "таблоид". С абзаци от по едно-две изречения е описана апокалиптична картина, а пък като последен вагон на влакчето е закачено послание от глобално екологично и политическо значение, съвсем по старозаветно-таблоидному.

Търпелив съм, а и по професия ми е дадено да изслушвам. Затова не се впечатлих от опита за убийство (този път не на рибата, а на мозъка на читателя). Но все пак не обичам, когато писано слово се използува като хладно оръжие. Противно ми е да ме удрят по главата, независимо дали с крещящи заглавия или с текстове, написани изцяло с главни букви. А да се злоупотребява с Библията по този начин, считам за кощунство.

В противоположност на Стария Завет, на авторката на постинга не и стигат малко думи, затова заплашващата ни катастрофа е описана още веднъж с подробности и украсена с линкове към youtube. Това противоречие продължава и в изоставяне на библейската линия на аргументация и с обръщане към науката. Както ще видим, авторката явно е добре запозаната и с окенската хидрология, и с морската биология, и с нефтохимията.

Мъртви риби изхвърлени на брега на залива Делауеър. Факт, отразен и от CNN. Опитът да се обясни явлението с понижено съдържание на кислород във водата вследствие на повишени температури бил звучал неправдоподобно, дори и за лаик. Е, законът на Хенри важи не само за лаиците и описва разтворимостта на газ в течност като функция от налягането на газообразната фаза и константата на Хенри. А последната е функция на температурата и поведението и е добре описано с уравнението на Ван"т Хоф. Въпросните уравнения и закони са доказани още през 19-и век. А понастоящем ги има във всеки гимназиален учебник по физика и химия. Накратко, за конкретния случай: с увеличаване на температурата и парциалното налягане на кислорода във въздуха, и капацитетът на водата като разтворител намаляват. Повишаване на водната температура от 10 до 20°C намалява разтворимостта на кислород във водата почти с 1/3. Рибите, изхвърлени на брега, са от вид, особено чувствителен и към най-малки промени в екосистемата и това е известно и на еколози, и на морски биолози. Не разбирам, какво неправдоподобно намира авторката в законите на физиката. Впрочем, обяснението не е единственото възможно. Според тази статия, подобни събития са се случвали и преди, и в някои случай като причина за смъртта на риба от същия вид са доказани токсини, синтезирани от морски микроорганизми и водорасли, поети с храната. По въпроса, че събитието било нечувано и застрашаващо, може би помага поглед в местната преса от Ню Джърси. Излиза, че изхвърленото на брега количество е останало без значителен ефект върху рибната популация.

Хиляди мъртви риби по брега на Масачусетс. Освен че става дума за риба от същия вид както и в първият случай, Феърхевън е не чак толкова далеч от залива Делауеър и е напълно логично причините да са същите. Официални заявления поддържат хипотезата. Дали е така, ще покажат резултатите от изследванията. А случаят е интересен както и за самите рибари, така и за учените. Любителите на алтернативни теории, естествено, са свободни да търсят и под вола козел.

Мъртва риба, изпаднала от скъсана мрежа, по бреговете на Букро Бийч, Вирджиния. Неприятно, но факт. Когато мрежата е пълна с тонове (а в някои случаи и с десетки тонове) риба, всеки може да си представи, как много от уловената риба бива смачкана. Но ей ти, обяснението било неправдоподобно. В търсенето на козел под вола, тук май по случайност намерихме не козел, а овен.

Милиони мъртви риби в Боливия. Също факт. Тук и екологичната катастрофа, и заплахата над риболовната промишленост са реални. А колкото до обяснението, факт са и необичайно ниските температури. За съжаление, estirbg не дава обяснение за случилото се. Може би защото тук е особено лесно да се намери теле под кравата. А по-точно - в Nature, едно от двете най-авторитетни научни списания в света. Простимо е, когато се гледа не под кравата, а под вола и се търси я козел, я овен, я нещо по-екзотично. А на ухо - намери ли се (придружено от съответните доказателства), Nature или Science биха били точно списанията, които ще се конкурират, кой първи да публикува откритието. Успех в търсенето!

В науката, както и във всекидневния живот, най-интересни са необяснимите (или необяснените) неща. Есенциална човешка черта е любопитството и интересът към тях, стремежът да ги обясним. Търсих и аз информация относно остатъка от постинга. Събрах достатъчно. Но "екологичнат катастрофа", родена в съзнанието на авторката, вместо рибата този път уби и желанието ми да пиша повече. Става еднообразно и безобразно, и без това остатъка е в същия стил.

Самият постинг действа доста зомбиращо. За начало Библията бива използувана като хладно оръжие. Халосват ни по главата със Старозаветни цитати, продължават с таблоидни абзаци. Първосигнални личности при такова отношение на автора към тях, обикновено изключват мисленето, а по-умните хора просто си намират нещо по-интересно и написано както смислено, така и кадърно. По-издръжливите стигат и до края, запушвайки си носа като защита срещу непоносимата воня.

А вони, защото в случая estirbg наистина уби рибата.


Тагове:   зомби,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Престани да търсиш под вола теле!
22.09.2010 18:36
Всеки е свободен да пише това, което по негово мнение е вярно.
Прав си, че подобни неща дразнят с псевдообясненията, но това е положението. Махни и отмини! Като не ти харесва, не го чети!
За всеки влак си има пътници...
Блог.бг е като гара с много влакове и понякога във всеки е само по един пътник.
цитирай
2. анонимен - tova samo edin NEKADARNIK moje da go napi6e
22.09.2010 20:15
kato ne si sposoben da satvori6 ne6to sam, opluva6 drugite,koito pone ne6to pi6at sami.
Ti naistina si zal 4ovek, 6tom ti dostavia udovolstvie da hape6 drugite,a sam ni6ti4ko ne moje6 satvori...samo zloba se sipe ot teb.sajaliavam te
цитирай
3. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
23.09.2010 02:58
Aнонимен, той освен че е прав, при това се е подкрепил солидно с доказателства по темата, за разлика от девойката, която май яде прекалено много гъби /не виждам друго обяснение за халюцинациите и/, та освен, че е прав, то е и достатъчно кадърен да пише и на кирилица. Не теб, виждам, това не ти се отдава.
Между другото зЪл /а и не само/ не се пише с А, дори и на фонетична.
Аз пък не те съжалявам, съмняваме и автора да го прави. Просто не си струваш.
Кроталка, нека пише, за мен е удоволствие накрая да видя някой да пише нещо срещу тях и то да е добре аргументирано. Вярно е, блог.бг е гара с много влакове, ама някои от тях отдавна са излезли от коловозите и са навлезли в пътища, които водят към белите престилки. По- лошото е, че са заразни.
цитирай
4. krotalka - voinyt,
23.09.2010 08:44
аз също харесвам написаното от него, но се страхувам, че ще привлече доста отрицателна енергия кам себе си.
Лично заинтересована съм, това да не се случи. За това му дадох и майчиния си съвет.
цитирай
5. анонимен - tova samo edin NEKADARNIK moje da go ...
26.09.2010 04:22
анонимен написа:
tova samo edin NEKADARNIK moje da go napi6e
kato ne si sposoben da satvori6 ne6to sam, opluva6 drugite,koito pone ne6to pi6at sami.
Ti naistina si zal 4ovek, 6tom ti dostavia udovolstvie da hape6 drugite,a sam ni6ti4ko ne moje6 satvori...samo zloba se sipe ot teb.sajaliavam te


Тази е милейди, провери и блога, и там има какво да видиш...от същото
цитирай
6. анонимен - Всеки е свободен да пише това, което ...
26.09.2010 04:23
krotalka написа:
Всеки е свободен да пише това, което по негово мнение е вярно.
Прав си, че подобни неща дразнят с псевдообясненията, но това е положението. Махни и отмини! Като не ти харесва, не го чети!
За всеки влак си има пътници...
Блог.бг е като гара с много влакове и понякога във всеки е само по един пътник.


Защо коментираш постинга? Като не ти харесва - махни и отмини! Това е положението!
цитирай
7. анонимен - tova samo edin NEKADARNIK moje da go ...
26.09.2010 04:39
анонимен написа:
tova samo edin NEKADARNIK moje da go napi6e. kato ne si sposoben da satvori6 ne6to sam, opluva6 drugite,koito pone ne6to pi6at sami.
Ti naistina si zal 4ovek, 6tom ti dostavia udovolstvie da hape6 drugite,a sam ni6ti4ko ne moje6 satvori...samo zloba se sipe ot teb.sajaliavam te


Четеш ли книги? Какво ти е образованието? Какво ти е възпитанието?
цитирай
8. zlokuche - До анонимен 6)
26.09.2010 04:41
Не че не и харесва постинга, харесва и. Може би има право донякъде. Грях е да се смееш над убогите духом.

А за останалите - свободата на словото защитава както правото им да публикуват простотии, така и правото ми да им се присмивам.

За твое добро - по-добре не се заяждай с Кроталка. Познавам я повече от 30 години, не е решила, не те е изгризкала с парцалите за закуска.
цитирай
9. анонимен - Прекалено са нахални тези убоги ...
26.09.2010 05:12
Прекалено са нахални тези убоги духом, и са сплотени, и скандират "Много сме, силни сме"! Защитават се един друг в убогостта си, хвалят се, обиждат...вече си е проблем

цитирай
10. zlokuche - до номер 9
26.09.2010 05:19
Да си скандират. И бактериите, размножаващи се върху лайно са много. И хлебарките в панелен блок също.

И едните, и другите са лесни. За бактериите - дезинфекция, за хлебарките - РРААААЙД! А в света на словото, най-добрият РРРААААЙД е хуморът. За особено злобни и смрадливи екземляри - концентриран до сарказъм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742154
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930