Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2010 20:34 - Наръчник по зомбология
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 9604 Коментари: 24 Гласове:
13

Последна промяна: 20.09.2010 10:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Аман от зомби! Разтърся ли се бг-нета, ги виждам навсякъде. Повече са и от комунистите. Те поне бяха само на всеки километър, а зомбитата са толкова много, че са по-нагъсто и от бактерии, размножаващи се върху лайно в гаров клозет. Смърди точно толкова гадно.

Бих си затиснал носа и отминал, ако лайното беше само едно, независимо от размера му. Нъцки! Май и господарите им (дами и господа специалисти по паранормалното, помогнете ми, как да ги наричам - зомбьори, зомбатори или как? По незнание и за краткост ще се спра на "зомбьори") съвсем не са малочислени. Клякат навсякъде, серат и на вестник, и на метеното, а зомби благодарно се размножават върху продукта. Самите зомбьори също са различни - едни чуват гласове от Андромеда, други от Зета Ретикули, трети милеят за целия свят и по миризмата на лайното си гадаят, къде се е появил нов световен заговор, четвърти се изживяват като светила в медицината, пети навсякъде улавят разни енергии. Да ти се прииска наръчник по зомбология.

Няма такова нещо. През изгубеното в търсене на споменатото помагало време, зомби се размножават неспирно, докато количеството им стигне критичната маса, предизвикваща у зомбьорите стомашно разстройство с обилен и полутечен продукт, стичащ се навсякъде и залепващ върху всяка повърхност. И много по-питателен за размножаването на още повече зомби. Кръгът се затваря и започва да се върти, точно както и Земята.

Дотук нищо обезпокояващо, само че след определен брой завъртания най-изявените зомби по чудо се превръщат в зомбьори. И сами започват да приклякат. Нищо, че си остават същите безмозъчни зомби. Кръгът се върти, а броят на зомби, зомбьори и количеството необходима им хранителна среда нараства в геометрична прогресия. Нито хлор, нито радиация, нито "Имодиум" не помагат. Омагьосаният кръг е обречен да се върти до безкрайност.

Произходът и началото на такъв самоподдържащ се процес е интересен. Когато бях гимназист, и учителят ми по история, и баща ми ми казваха: "Някои книги би трябвало да ги има във всеки български дом. Това е една от тях". И посочваха "Бит и душевност на българския народ" от Иван Хаджийски. В контекста на зомбите и зомбьорите обяснение дава главата "Психология на нашето иманярство". Текста го има и в интернет, препоръчвам го на всеки. Дори и на зомби. За да не го преразказвам, ще цитирам пасажа, който най-добре описва и иманярството, и зомбизма: "Макар и това да не е един от най-належащите днес въпроси, все пак тъкмо сега, когато през грохота на събитията се търси обществен изход от неуредиците на днешния свет, ние требва да се спрем на десетки хилядите хора у нас, които търсят пътя на личнoто разрешение на въпроса за богатство и бедност, и то по един толкова лумпенизуващ начин, че същият не издържа критиката дори на обикновеното еснафско опортюнистично благоразумие".

Има разлика между иманярите и зомби. Ако прочетем сериозно Хаджийски, откриваме, че някои иманяри са "зомби" (или "таласъмлии", както ги описва авторът). Но не всички зомби са иманяри. Хаджийски говори за материална, физическа бедност или богатство. А плодородната среда за развитие на зомбизма е умствената и духовната бедност.

Всяка авторитарна система (българското управление от 1944 до 1989 не прави изключение) се стреми да стандартизира, регламентира, канализира, измери и коригира всичко. Дори и мислите на хората. Ето защо съмнението бива позволено само, когато е в угода и съгласие с официалната линия, а достъпът както до информация, така и до култура бива ограничен и наблюдаван. За сметка на това високо се цени и поощрява простотията, безкритичната и масова консумация на стерилизирана култура и импотентен хумор, както и създаването на такива. Качеството е под контрол, важно е количеството. Ръгай чушки в боба!

Безсмислено е да се доказва аксиомата, че това перверзно отношение към есенциални човешки нужди е както и обречено на неуспех, така и води до съпротива от всякакъв вид. За съжаление немалък е и успехът. Наглед интелигенти хора се отучват от присъщият на човешкия вид навик да задават въпроси, а душевно и умствено прегладнялите започват да поглъщат с удоволствие дори лайната на социалистическия реализъм.

И ето я 1989-а година. Шлюзовете се отварят, всеки е свободен да говори каквото и както си иска. Особено модерно става, за текста да се лепне и добавката, че авторът е гонен, цензуриран и репресиран. Стават достъпни и текстове, и мисли, с право и без право рязани от цензурата. Немалко от тях наистина са стойностни, но не по-малко са и бълнуванията на разни безобразни.

Наред с Георги Марков, Солженицин, Сахаров, Карл Попър и много други се появява и простотията. Екстрасенси, чудо-лечители, спасители на света, самозвани пророци и говорещи с извънземните ни заливат с отходните продукти на мозъците си. Тълпи прегладняли и за знания, и за култура, но поотучили се да задават въпроси гълтат умствени лайна и са сити и доволни. И зомбирани. Полуинтелигентните и поотучилите се да мислят, може би се опитват да се справят и със "Задочните репортажи", и с "Архипелагът ГУЛАГ". И може би не се справят от първи прочит. Написаното ги озадачава. Подтиква ги да мислят, а от мисленето по боли глава, отколкото от изпита каса "Столично". Сериозните оставят всичко настрана, гълтат "Аспирин" и продължават. А остатъкът се обръща към умствените екскременти за масова консумация. По-лесно се чете, и е много познато. Чети, лапай, гълтай и не задавай въпроси. А за да прикриеш собствените си недостатъци, разпространявай мълвата и се изживявай като просветител.

А тя, мълвата, плъзва, както сама си знае. Не винаги разпространителите и са първосигнални, някои са надарени с наистина живо въображение. Украсяват я от себе си с детайли. Необясними събития се обясняват с извънземни. За да се обясни, чий го дирят извънземните, се оказва, че са замесени в заговор. А заговорът е насочен към вуйна ти Гюрга. Не, Не към нея, а към стринка ти Ганка. Не бе не, и към двете, а заедно и към президента, ченгетата, и още не знам си кой си. И към съседа, дето ми задигна галошите, м*ма му! Дано го докопат! Весела картинка. Точно така, както децата си играят на "развален телефон".

В детската градина, ако те хванат при тази весела игра, лошо ти се пише. При зомби точно наопаки - ако си достатъчно зомбиран и добавиш достатъчно странен, шокиращ и абсурден детайл, ти излиза име. И сам се превръщаш в зомбьор.

Впрочем, за самите зомбьори. Сред тях има и не съвсем глупави. Срещат се и интелигентни зомбьори, и такива със здраво чувство за хумор. Че и зомбьори, успяващи да направят пари всичко това. Примери много. Пръква се изведнъж някой си Кубрат Томов. Или някой си Кашпировски. Серат на вестник, размазват го, турват му някое "по-такова" заглавие. И го продават. Или серат на живо пред камера. А зомби и вестника им купуват, и предаванията им по радио и телевизия ги слушат и гледат, книгите им купуват, по доклади и конференции ходят, и им наливат пари в разни там фондации. А пък една какичка на име Ели Логинова решава да избъзика военните. Шепне им там разни за оръжия, власт и прочие. Мислят високите чинове в рамките на устава, не задават въпроси, не се съмняват. Започват да копаят. Две години копаят, докато се усетят, как са станали жертва на зевзек от световна класа. За да не станат за резил, засекретяват всичко. Обаче зомбираните вече са достатъчно и в самото засекретяване виждат несъществуващо доказателство, че "тука има нещо". И се завърта всичко.

С появата на зомбьори, търсещи материални облаги, разликата между модерния зомбизъм и иманярството, описано от Иван Хаджийски, отново се размива. Дали се отнася за митично имане, извънземни, зомби, световни заговори, дупки в морето или знаци в небето, мошениците си остават мошеници, таласъмлиите - таласъмлии, а измамата - измама.

Както зомбирането, така и измамата, с годините стават все по-лесни. Родители, които или са вече зомби, или са се отучили да мислят и да се съмняват, не могат да научат децата си на това. Малкото учители, опитващи се да поправят тази грешка, са като лъжица мед за кацата с нечистотия. Интернет става все по-популярен, а с него и по-лесно, практично и евтино неизкушените да бъдат баламосвани, а за самите зомби - по-лесно да осъществяват кръговия обмен на умствени екскременти, така важен за зомбирането.

Апропо, за самите зомби - може би би трябвало да им съчувстваме. Нужно ли е да се измислят безобразия, за да обясним, инструментализираме, омърсим и низвергнем чудесата, които ни заобикалят. Кому е нужно да обяснява приятни или неприятни усещания със зли духове, заговори, енергийни точки и прочие измишльотини? И Земята, и изкуството, и науката ни предлагат толкова много ръкотворни и неръкотворни чудеса. Земетресения, урагани и безкрайността на Вселената ни напомнят не само колко сме малки, но и колко имаме право да се гордеем с това, което сме научили за тях. Излезем ли извън градове (а и даже влезем ли в по-голям парк), без много търсене намираме за себе си място, изпълващо ни с хармония и спокойствие. Руините на древен град или останките от някога могъща индустрия понякога ни изпълват с тъга и мисли за собствената ни тленност. Артър Кларк е отбелязал, че "всяка достатъчно напреднала наука е неразличима от магията". А съвремменната наука е напреднала. Всъщност по всяко време, във всяка епоха, науката е била напреднала за времето си. А учените точно толкова рационалисти, скептици и мислещи, колкото и магове. Творчеството на Пикасо или Едвард Мунх ни измъква грубо от собствената ни зона на удобство и ни представя картини, които може би бихме искали да не виждаме. Всичко си има и тъмна страна.

Възприятията, мислите и чувствата са толкова различни, колкото са различни хората. Няма нищо лошо в това, да се съмняваме и да си задаваме въпроса "а защо е така?". Не е и срам да не можем да си отговорим, а още по-малко е позорно да си признаем собственото незнание. Самият Сократ е заявил: "Аз зная, че нищо не зная". Затова съчувствам на всякакви зомби за скудоумието, ограничеността и жалките им опити да обяснят всичко с всевъзможните си измишльотини. А от тези, опитващи се да извлекат каквато и да е изгода от измишльотините си, ме е гнус.

При толкова гнусотии е разбираемо, защо на никой не му се пише наръчник по зомбология. И така всичко е ясно.



Гласувай:
14



1. анонимен - Внимание
19.09.2010 21:08
Зомбиращ постинг! За бога братя, не четете! :P
цитирай
2. liliyanaandreeva - Олекна ми...
19.09.2010 21:09
...мислех, че съм единствената в целия свят трезвомислеща като маринована краставичка...Страшно е да се чувстваш сам...
цитирай
3. krotalka - Дали не дрябва да се издигне лозунг -
19.09.2010 22:15
Зомби - това звучи гордо?!
цитирай
4. despinida - Зачетох те с интерес...,
19.09.2010 22:35
после ме хвана разстройство...:))
цитирай
5. zlokuche - Нещо съм объркал формулата...
19.09.2010 22:43
despinida написа:
после ме хвана разстройство...:))

Съжалявам. Постинга бе замислен като интелектуален "Имодиум". Май трябва да поработя още над съставките...
цитирай
6. despinida - Това го давах на сина си, когато беше бебе...
19.09.2010 22:52
после той порастна, а аз разбрах, че освен против диария, няма друго дейстиве...
В блога, обаче, се разпространява не`къв вирус и народа масово го лови скороклека...клякат където ги свари, праят едни неща, оглеждат се да не ги види некой...даже и без тоалетна хартия, бързо си дигат гащите и бягат, че срамЪ ги гони...:))
Днес даже, един такъв, клечейки, ми прати 40-се минуса на веднъж, после бега от блога...изглежда и него срамЪ го натири...или някой друг, знам ли :)))
цитирай
7. zlokuche - Виж ти...
19.09.2010 23:01
А аз си мислех, че простотията ходи само по хората и из блог.бг. Май се оказва, че точно от блог.бг бяга. От интересно по-интересно.
цитирай
8. despinida - Не леж`на тази кълка...
19.09.2010 23:16
тия, оаканите, имат още една черта (освен аналната), да се множат виртуално...и да правят нови набези в полята, осеяни с поезия и розови вълнания (не, че тия ме интересуват, де...) :)))
Но нали съм за идеята, мразя посегателствата :))
цитирай
9. zlokuche - сега разбирам
19.09.2010 23:20
Тия май не са точно зомбита, ами друга порода. Grand merci, май ми даваш идея за нов материал...
цитирай
10. despinida - От мен чакай само идеи...
19.09.2010 23:24
ти прави другото:)
цитирай
11. zlokuche - С удоволствие!
19.09.2010 23:34
Или....какво точно ни учеха да крещим екзалтирано на втория стадий на организираното зомбиране, когато ни караха да ходим на училище със сини панталонки, бели ризки и червени връзки? Извинявай, забравил съм го вече...
цитирай
12. despinida - Е, стига, де...
19.09.2010 23:47
това и аз съм го забравила...но пък помня, че ходехме на лагери...на походи...на туристически летувания...хижи, планини, преходи...огньове...
Ех, това май не беше по темата :)))

цитирай
13. анонимен - Автора, ти като как си позволяваш да пречиш на местните властимащи, а ?
20.09.2010 00:12
Не ти ли е ясно, че за да те четат и уважават, тук трябва да си близък поне с двама- трима от силните?
Иначе, пиши си, поствай си, ще си седиш на задна линия и никой няма да подозира за твоето съществуване, освен двамата приятели, които имаш и те подкрепят, но не достатъчно.
цитирай
14. zlokuche - До vallento
20.09.2010 00:18
Много просто. Седя си, пиша си, на когото му е интересно и за когото е предназначено, ще ме намери. Блога не ми е първата грижа, а за него, както и за всичко останало, съм търпелив. Колкото до властимащите и преченето, не се притеснявам. Какво казва смъртно раненият Алеко на Бай Ганьо в знаменитата карикатура? "Бай Ганьо, ти ли я свърши тая? Нейсе, запуши я."
цитирай
15. анонимен - Ти се зимаш за велик, но наща мощ е несравнима.
20.09.2010 00:21
ббббб беше вожд, сега той е в нелегалност, но очаквай нови подвизи от последователите му.
цитирай
16. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
20.09.2010 03:29
zlokuche написа:
Много просто. Седя си, пиша си, на когото му е интересно и за когото е предназначено, ще ме намери. Блога не ми е първата грижа, а за него, както и за всичко останало, съм търпелив. Колкото до властимащите и преченето, не се притеснявам. Какво казва смъртно раненият Алеко на Бай Ганьо в знаменитата карикатура? "Бай Ганьо, ти ли я свърши тая? Нейсе, запуши я."

цитирай
17. анонимен - Зомбита в блог.бг
20.09.2010 03:32
Анонимността в блога ми отвори очите за манипулациите тук. Пусни подходяща стръв на някого да захапе и всичко изплува отгоре. Мишките излизат от дупките да се съюзят за маломерни каузи. Мошеници с няколко псевдонима и поредица безчестни постъпки те учат на почтеност. Нормални преди хора стават като дрогирани. Лъжците ти цитират евангелието. Тук е като обърнат свят. Quo vadis, blog.bg?
цитирай
18. krotalka - Забавлявай се синчето ми!
20.09.2010 09:51
В блог.бг, можеш да направиш доста наблюдения и да събереш материал за докторска дисертация по психиатрия.
Какво да се прави, след като най-големите зомбьори са журналистите на почти всички вестници(не само на жълтите)
Блога отдавна не е това, което беше...
цитирай
19. анонимен - Ъ-ъ
20.09.2010 19:19
От блога бягат тия дето все още им е останало нещо в глвата.
цитирай
20. tomich - Аз те подкрепям, злокуче! Пости...
23.09.2010 13:22
Аз те подкрепям, злокуче! Постингът е злоезичен, но адекватен, няма за какво да се самозалъгваме. Точна така трябва - "право куме в очите". Казвал и аз в мои коментари, зомбирането е страшно опасно заболяване на човешкия мозък, защото блокира нормалното човешко мислене и човек се превръща в жива управляема отвън машина-робот...
Позволи ми само един доброжелателен и прагматичен съвет. Не ПРЕКАЛЯВАЙ с употребата на "мръсни" и гадни думи! Все пак повечето пишещи в блога са интелигентни и културни люде, необходимо е да се съобразяваме и с етичните норми, нали!
Всичко хубаво!
цитирай
21. анонимен - Ха, какво ти е злото?
14.11.2010 00:16
Радвам се, че попаднах на трезвомислещо същество! Анонимна съм, защото си нямам блог, пък и нямам намерение да си завъждам такова животно. Воайорството ми е по-силно от ексхибиционизма. Прегледах няколко от постингите ти и ме заинтригува. В момента чета една книга на Карл Сейгън, с подобна - антизомбираща тематика. Вероятно и той е много зъл човек. Желая ти успех!
цитирай
22. magicktarot - Замислих се за това зомбясване...
24.01.2011 22:09
Съгласна съм с нещата, които описваш, но освен когато е поставен в среда на дефицит на информация, дали по принцип човешкият мозък не е устроен и така, че само малко да "се отпусне", т.е. да се остави на рутината, навика, да спре да се напъва, да се тренира - и "зомбирането" да става лесно? Може би можеш да се зомбираш и ако се оставиш да вършиш само ежедневните си дейности, а вечер например да гледаш основно еднотипни филми и новини и нищо друго да не те интересува. Е, последният случай няма да произведе някой човек, който да е представител на т.нар. "войнстваща зомбясала простотия", но за съжаление пак ще създаде вид зомби. Дали всички в една или друга степен не сме "зомби" ? Струва ми се, че и тук важи dosis facit venenum или всичко е въпрос на мярка...
цитирай
23. zlokuche - Не съм сигурен, че е само дозата.
24.01.2011 22:16
На всеки нормално функциониращ човешки мозък рано или късно му омръзва такъв вид умствен fast food.
цитирай
24. magicktarot - "На всеки нормално функциониращ човешки мозък" -
25.01.2011 20:52
май в това е един от ключовете "от мазето":))) Защото, освен за ненормално функциониращ, май може да се касае и за "нефункциониращ" по отношение на интелектуалните неща /без да броим поддържането на жизнените функции/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 738846
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031