Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2010 15:51 - За международното летище в Денвър (Част 2)
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 4226 Коментари: 4 Гласове:
1



След като се посмях добре над първата част на от постинга на estirbg относно денвърското летище, продължавам в малко по-сериозен тон. Може да простим на авторката опита да докаже нещо с числа и детайли, от които нищо не разбира. Политици, самозвани експерти, "авторитети" и подобни педерасти (НЕ хомосексуалисти!) ни лъжат и омайват всеки ден по този начин. Не е учудващо, че мисловният процес се забавя и понякога спира след продължителна бомбардировка от този тип.

Вече видяхме, че боравенето с числа не е силната страна на авторката. Нищо лошо, хората са различни. Може би силната и страна е изкуството и затова му е отделила толкова място в постинга си. За съжаление, тази част от постинга демонстрира не само словоблудство от световнa класа, но и нежелание да се научи нещо ново и поразителна липса на обща култура.

Почти при всяка по-значителна сграда може да намерим паметна плоча, посветена на историята и под една или друга форма. Денвърското летище не е изключение. Самата паметна плоча в случая е изпълнена като произведение на изкуството и позволява всякакви (в това число и абсурдни) тълкования. Цитираната "масонска символика" по случайност е от векове и разпространен символ на строителната и архитектурната професия. Фразата "new world airport commission", толкова смутила авторката, е всъщност съвсем безобидна - това е името на групата предприемачи и институции, планирали и осъществили проекта. Освен фирмите-изпълнителки, групата вклЮчва и администрацията на Денвър и щата Колорадо. Думата "commission" в превод от английски може да означава "комисия", "комитет" или (по-рядко) "комисиониране" в смисъл на влизане в действие, пуск в експолатация и т.н. А "world airport" в английския език означава както и "световно летище", така и "летище от световен мащаб". Може да простим на estirbg непознаването на такива тънки семантични детайли, ако не бе объркала "commission" (за значението виж по-горе) с "commandment" (заповед, повеля). Явно чуждите езици не само не са силната страна на авторката, ами май хич ги няма.

Традицията да се вграждат т. нар. time capsules в крайъгълните камъни съществува почти толкова дълго, както и строителството. Както и инскрипцията на паметната плоча, съдържанието на капсулите обикновено се отнася към конкретният обект. Обичайно е, в капсулата да се поставят чертежите на строежа (пример - почти всички по-големи руски гари, строени преди 1917 г.) или други предмети, отразяващи историята от първите идеи до осъществяването на проекта. Капсулата на летището в Денвър не прави изклЮчение - съдържанието и е публикувано на уебсайта на самото летище - фотографии на терена отпреди началото на строителството, изрезки от вестници, отразяващи строежа, индианска молитвена кошница, снимки, написани от ученици стихове за летището, етикети за бирени бутилки (дар от местна пивоварна, инвестирала в проекта), чипове от денвърско казино. Звучи като кутия със сувенири - спомен за детството. С какво такъв спомен може да бъде толкова заплашителен, не ми става ясно от писанията на estirbg.

Детайлният анализ на стенописите на Лео Тагума, "направен" от авторката, поразява с умопомрачаващи детайли и ни представя апокалиптични и зловещи картини. Съгласен съм, една от ценните страни на всяко изкуство е, че всеки вижда в него това, което иска (и/или може) да види и всеки е свободен в своите интерпретации. За съжаление, "анализът" изглежда копиран и сглобен от многочислените конспирационни теории, които могат да се намерят в мрежата толкова лесно, колкото и лайно в септична яма.

Съвсем настрана остава въпросът за самото изкуство и стила на художника. С малко повече желание (нищо повече не е нужно освен да потърсим за Leo Taguma в Google) за минути намираме не само официалния му website, но и научаваме, че стенописите му са пример за изкуството на т. нар. chicanos - етническа общност на централно- и латиноамериканци в САЩ.

Употребата на сЮрреалистични цветове и фигури е типичен похват, стенописите - популярна форма на chicano-живопис. Централни теми в това изкуство са почитането на произхода на chicanos като наследници на техните предци - древни индиански племена (напр. ацтеките), търсенето и запазването на древните традиции и борбата за независимост и мирен съвместен живот. Дори и да не го знаем, всичко това може да се научи след 5-10 минути не особено сложно търсене в мрежата.

Ако се поинтересуваме още малко, намираме и много репродукции на chicano-стенописи, и всички те не се различават особено от стенописите на Лео Тагума. Задълбочим ли се, не само научаваме, че музиканти като Carlos Santana или Los Lobos също са представители на chicano-изкуството, но и откриваме музика, живопис и книги, за които нищо не сме знаели досега. А дори и да не ни хареса - въпрос на вкус, но в никакъв случай не преграда да разширим собствения си хоризонт. В тази светлина отношението на estirbg към изкуството поразително прилича на крилатата фраза "Чуя ли култура, се хващам за кобура".

Авторката се позовава на Библията, без да я е чела. Как иначе да си обясним демонизирането на скулптурата на Луис Хименес и сравнението с "конят на апокалипсиса".  Ездачите (а не конете) на апокалипсиса са четирима. Снимки на въпросната скулптура показват само един кон. Къде е ездачът му? А останалте трима? Нейсе, вече се убедихме, че числата не са силната страна на estirbg. Вярно е, че авторът на скулптурата загива, работейки върху нея. Но, след като приятелите и колегите му смятат скулптурата за "прокълната", защо тогава я довършват в негова памет?

За сметка на това, на анатомията на съответната скулптура са отделени немалко редове и изпъкналият анус се споменава като детай. Много сполучливо напомняне и добър съвет, къде трябва да бъде изпратен целия постинг. При цялото ми желание да бъда толерантен към авторката, комбинацията от незнание, нежелание да се научи нещо повече, игнорантност, липса на обща култура и ураджийство се изражда в злокачествено невежество. Или, казано на нормален език - ПРОСТОТИЯ!


Тагове:   летище,   денвър,


Гласувай:
3



1. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
15.09.2010 17:03
Изобщо в блога са се навъдили още много простотии от сорта, така че материал имаш много.
Относно капсулите- спомянм си преди Х години /не помня много подробнстите/, на една много известна джамия, строена преди 400 години /името също е подробност :Р/, поддават основите в единият край. Веднага започват разкопки, за да видят как може да се укрепи. С изненада, в основите, окриват саркофаг, капсула на времето, в която архитекта е описал подробно как ще подадат основите след определено време и какво трябва да се направи, за да бъдат подходящо укрепени. Просто човека преди 400 години си е свършил добре работата.
Така си мислех до днес. Но явно е скапан масон и в плановете, чертежите и схемите за възстановяване навярно има някакво адско послание, закодирано между линиите...
Честно, ако бях масон,, щях да си скъсам задника от бачкане за да разхвърлям подобни символи по цял свят. Не за друго, а за да гледам жалките напъни на любителите на конспирации да ги обясняват.
И ще се пукам от смях.
цитирай
2. estirbg - Ти си просто едно зло куче, вързано за кисела джанка
15.09.2010 20:49
Мене мама не ме е плашила с нищо, когато бях дете. И най-важното - не ме е плашила с кучета... Вървя си по света такава една, ненаплашена от малка, край мене се чува все кучи лай, някъде душат, сумтят и донасят, някъде с диоптри се заглеждат и търсят петльово мляко...а аз им се чудя – що за агресия, що за фрустрация...
Има всякакви кучета. Те, първо, са от най-различни породи, а и тези от една порода са най-различни кучета. Но от каквато и порода да бъде, какъвто и характер да има - кучето си е куче. Има селски, има градски, има и столични кучета. Има всякакви кучета - едни от тях са неграмотни и полуграмотни, но има завършили гимназии, факултети, има кучета с научни звания...Но повечето кучета, като видят нещо, което профучава покрай тях и не е с четири крака, тичат побеснели след него и лаят с пяна на муцуната си... Не ви ли е направило впечатление, че селските кучета лаят по-открито. Е, селското ни „Злокуче” вече стана палаш в БГ Блогленда, и независимо, че народът е казал „За зло куче, зъл прът!”...аз отвръщам с думите на Този, с Който ме провокира лаещият - "Отмини безумния човек, щом си узнал, че той няма разумни устни"...
цитирай
3. анонимен - hahaha
18.10.2010 07:29
po-golemi prostotii NE biah 4el
Tvoeto saznanie se e izmilo ot promivki..gorkiat ti...ostanala ti e samo zlobata
цитирай
4. barborok - на мен едни зомбита ме замеряха с линкове на летището...
08.07.2011 11:14
... за да докажат тезата си , че видиш ли те се подготвят за световния геноцит- летището има крематориум ?!?!?! Моля, какво , крематориум , дали всяко летище на света няма крематоиум предазначен за изгаряне както на опасни така и за забранени субстанции ... ебати доказателството...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742154
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930