Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2010 18:51 - За земетресенията и разклатените мозъци
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 2501 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 13.09.2010 18:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Поразтресе малко София без особени щети. Случва се. Малко са хората, които нито веднъж не ги е люляло. Понякога може да стане и страшничко, например когато живееш на 19-и етаж. На някои хора обаче това лекичко земетресение май много сериозно им е изклатило мозъците.

Едва затихнаха трусовете и по форуми и блогове плъзнаха разни "специалисти" и любителите на всякакви конспирационни теории, наводнявайки страница след страница с обичайните продукти на умстеното самозадоволяване. Явно трусовете са въздействали по такъв начин върху мозъчните им клетки.

Някоя си "Ели" относно статия в сайта на Дарик радио: "Как да се обясни, че на 27 август епицентъра е бил в кв. Х. Димитър и кв. Левски, следващото на 9 септември в центъра на София около Дондуков, и това от 10 септември около летището ?" (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=253496 Коментар 71). Весел въпрос. От геофизична гледна точка разстоянията между отделните епицентри и хипоцентри в случая са минимални. Даже няма нужда да отваряме дебелите книги, гимназиален учебник по география е достатъчен, за да прочетем (и в най-добрия случай да разберем), че при земетресенията става (опростено) въпрос за премествания на плочи от земната кора с дебелина десетки и площ от порядъка на милиони квадратни километри. Когато добавим и съществените проблеми в локализирането на хипоцентъра ("фокусът" на земетресението, т.е. точката в която се стига до освобождаването на механична енергия), разлика от порядъка на няколко (десетки) километра не е нищо нередно. Почти щях да простя на въпросната Ели незнанието (все пак не е грях), ако не бе намесила безобразието, че земетресението е изкуствено предизвикано от HAARP. Ах, хруп-хруп-ХААРП, популярна тема сред любителите на всякакви конспирации и повод да се посмеем добре.

Някои ХААРПат, други от незнание или по традиция просто хрупат доматите с колците. Жалко, в конкретния случай са прекалено много и шегите в стил "за всичко са виновни американците" бързо се изтъркват. За късмет се срещат и по-весели шеги на политическа тема. Например, че земетресенията са предизвикани от избирането на ГЕРБ и Бойко Борисов за премиер и че в случай на преизбиране ни чакат и по-силни земетресения (Коментар на Незапознат" към следното писание: http://www.novinar.net/news/balgariia-shte-se-trese-do-2023-g_MzM3MTsxNg==.html ). Естествено, шегата бе придружена от дежурното предсказание "и ще дойде ... през ...., чак тогава ще се оправи България"). Все пак, реших да повярвам за 5 минути и да потърся цитираната "наука" "астросеизмология". За огромно мое съжаление не намерих нито специализирани научни списания, нито учебни заведения, които да я преподават. Жалко, така и ще си остана глупав и неведом за моножеството светли и значими прозрения на автора.

Друг автор на коментари към същата статия се отличи с познанията си в геофизиката и по съвсем земен начин (и по старата българска традиция "абе аз казвах ли ви, че така ще стане") напомни за собствените си предсказания отпреди 4 години, че предстои много бърз "geomagnetic reversal", т.е. обръщане на поляритета на земното магнитно поле. Интересно. В случая е замесена сериозна наука. Справка с Уикипедия и къс преглед на специализирана литература през ScienceDirect показват, че обръщане на планетарното магнитно поле се е случвало много пъти, откакто съществува Земята и че става въпрос за повече или по-малко произволни събития, траещи десетки и стотици хиляди години. За сметка на това неоспорими (или поне много трудно оспорими) доказателства, че такива събития могат да се случат за по-малко от век(ове) и са причина за природни катаклизми, отсъстват почти напълно. От друга страна са доказателствата, че човекът и неговите предшественици (а с тях вероятно и много други организми) са преживяли поне едно подобно събитие. Логичното предложено обяснение е остатъчно магнитно поле, генерирано от въртенето на Земята и взаимодействие на йоносферата и Van Allen-овия пръстен със заредени частици от слънчевия вятър. Въпросният автор на коментарите към статията явно е световнопризнат специалист в геофизиката, имаш достъп до все още непубликувани данни. Явно България все пак е способна да роди Нобелов лауреат. На нас остава да се порадваме на предстоящия хаос в земното магнитно поле. Ако имаме късмет, може и някой полюс за известно време да се окаже близо до България и да ни дари с красиви полярни сияния.

Почти толкова красиви са и звездите. Нищо чудно, че разни личности се опитват по тях да предскажат, кога ще има още земетресения в София. България щяла се тресе до 2023 година, критични щяли да са 2010, 2011, 2013 и 2015 г. И уточнение: Разбира се, астрологията не разполага с инструментариум, който да може да каже точно в кой ден и час ще бъде земетресението. Бих казал, че това не е последното земетресение" ( http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-7065454 ). Както казват руснаците, "с точностью до наоборот". На български: "С точност до наопаки". Не че не се случва за първи път ( http://dnes.dir.bg/news.php?id=4324447 ).

Докато звездобройците си броят звездите, някои други се заравят под земята. Изкопните работи около строежа на метрото били виновни ( http://www.vsekiden.com/76501 ). Към отговора на директора на "Метрополитен", че това са пълни глупости, няма какво повече да се добави. Интересното в случая са явно особено активните и гръмогласни дискусии по темата, привлекли вниманието на не толкова малко електронно издание. Не че не са познати подобни случаи (Нюкясъл, провинция Сечуан, Тайпей 101, свръхголеми язовири), но в случая става въпрос за въздействие върху сеизмично много по-активни зони от софийската в много по-голям мащаб. В Нюкясъл и Сечуан земята е копана от векове на дълбочина километър и повече, Тайпей 101 е небостъргач с тегло 700 000 тона, при язовирите става въпрос за милиони кубични метри вода. Погледнато в такъв мащаб, софийското метро изглежда просто толкова жалко, че да ти домилее за него. Нужна и полезна транспортна система, и никому лошо не прави. Жал да ти стане за метрото и за разните заблудени, които го винят.

На всички други ни остава само да си купуваме билети за метрото и да се надяваме, че изклатените мозъци могат по някакъв начин да се върнат по местата си. А дотогава - успешна седмица!


Тагове:   мозъци,


Гласувай:
7



1. krotalka - Прав си!
13.09.2010 19:29
Ще се возя на метрото, нищо, че мен не ме разтресе земетресението. Може пък да ми се намести някоя мозъчна гънка...

Поздрави!
цитирай
2. krainici - това е СОФИЯ не е шега работата
13.09.2010 21:05
Трябва софияне да ги направим национални герои та те такъв ужас успяха да преживеят АСКУЛШУМ.
цитирай
3. анонимен - tova samo edin NEKADARNIK moje da go napi6e
22.09.2010 20:11
kato ne si sposoben da satvori6 ne6to sam, opluva6 drugite,koito pone ne6to pi6at sami.
Ti naistina si zal 4ovek, 6tom ti dostavia udovolstvie da hape6 drugite,a sam ni6ti4ko ne moje6 satvori...samo zloba se sipe ot teb.sajaliavam te
цитирай
4. barborok - естир (анониемен) човека си е направил труда да пише
08.07.2011 14:21
а не да копира и пейстира както ти правиш с твоята библейска дружка мисбис™ .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 742370
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1333
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930